$60 млрд. американської допомоги, нарешті, рухаються до України

15 квітня 2024, 11:53
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
24
$60 млрд. американської допомоги, нарешті, рухаються до України

Допомога США Україні та Ізраїлю прискорюється і буде ухвалена ще цього місяця. Напад Ірану на Ізраїль 13 квітня став каталізатором цього процесу.

Після чого відкрилося вікно можливостей прискорити ухвалення єдиного пакету допомоги США своїм союзникам, включаючи й Україну, й Ізраїль. І шанс скористатися цим вікном можливостей буде використаний, поки ефект для американського політичного класу від масштабного іранського нападу на Ізраїль максимальний.

Це найбільш вірогідний сценарій реагування Сполучених Штатів на черговий руйнівний удар держав «Вісі руйнування» Росія – Іран – Китай –Північна Корея по залишках світового порядку, який функціонував після Другої світової війни і після війни «Холодної».

У цьому сценарії Ізраїль не наносить відкритий масштабний удар по Ірану у відповідь на суботню атаку. І у якості «втішного призу» отримає швидке позитивне голосування за американський пакет допомоги. Який, знову ж таки, у комплекті з допомогою Україні вже півроку знаходиться на стопі у Палаті представників Конгресу.

Як людина, яка була в 2014-му в Ізраїлі під час проведення ЦАХАЛом антитерористичної операції проти бойовиків у Секторі Газа, я переконався: для Ізраїлю правило відповідати ударом на удар по ньому  - залізобетонне. Й скоріш, за все, цього разу така відповідь теж буде. Єдине, що вона буде не настільки масштабною і публічною, як напад Ірану із сотнями ракет та дронів. Вона цілком може бути руйнівною, однак схованою від очей – наприклад, у кіберпросторі. 

Отже, вже на цьому тижні американський Конгрес розглядатиме допомогу Ізраїлю і Україні не для того, щоб розглядати, а щоб вийти на іі ухвалення. Є певний відсоток того, що будуть спроби розділити пакети допомоги Ізраїлю та Україні. Але враховуючі а) що допомога Ізраїлю для всього політичного класу Америки – питання надтермінове і б) є принциповий консенсус між адміністрацією Байдена, спікером Джонсоном і Дональдом Трампом про необхідність ухвалення допомоги  Україні, навряд чи ці спроби спрацюють.

Інформацію про досягнення консенсусу щодо допомоги Україні та Ізраїлю підтверджує лідер більшості у Сенаті США, демократ Чак Шумер. За словами Шумера відповідний консенсус був досягнутий під час недільної телефонної розмови президента Джо Байдена і лідерів Конгресу.

Він зазначив, що найкращий спосіб направити допомогу Ізраїлю та Україні – це прийняття Палатою представників схваленого Сенатом додаткового закону про національну безпеку, який включає допомогу обом країнам. (Сенат ухвалив пакет на суму 95 мільярдів доларів у лютому, але спікер Палати представників Майк Джонсон досі не виніс його на голосування).

У той же час, є вірогідність того, що масштаб і сила іранського нападу на Ізраїль змусить прискоритися крім США й інші держави-союзники нашої країни, які поки що не можуть наважитися передати Україні наявні у них засоби ППО. Адже одна справа чути про те, що Україна змушена майже щоденно  відбивати подібні комбіновані повітряні атаки Росії, друга – наочно побачити їхню загрозу і те, скільки сил знадобилось Ізраїлю, США, Англії, Франції та Йорданії, щоб разом «приземлити» всю цю «небесну армаду».

Чи є такий сценарій розвитку подій навколо ухвалення американського пакету допомоги Україні стовідсотковим? Звичайно, ні. На його реалізацію можуть вплинути багато різних факторів. Починаючи від форс-мажорів, які можуть неочікувано загострити ситуацію й закінчуючи політичними торгами Ізраїлю з США, або вчинками не прогнозованого Трампа. Проте саме такий сценарій станом на сьогодні має найбільше шансів на втілення в реальність. І є підстави сподіватися, що він буде швидко втілений.

 #хроніки Третьої світової 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.