Музика, яка долає кордони

26 січня 2024, 13:44
Власник сторінки
Музикант, музикознавець, Королівська Бірмінгемська Консерваторія
0
698
Владислав Дем’янов, музикант, музикознавець, Королівська Бірмінгемська Консерваторія

На початку січня цього року у Чізлхерсті, Англія, відбулася одна з найзахопливіших музичних подій.

Це вечір Експериментів з музичної драматургії, який презентував Ярослав Олійник, український композитор і піаніст-віртуоз, за участю мультиінструменталіста Алекса Смирнова. Цей неймовірний захід відбувся на концертному майданчику Старий Київ у Бромлі, зібравши чималу глядацьку аудиторію й одразу став чимось більшим за музичну подію – як для британців, так і українських гостей вечора. Розповідаючи про свої нещодавні експерименти у світі музичної драматургії, Ярослав Олійник наголошував на пошуку нових способів самовираження, необхідності долати жанрові кордони, поєднувати різноманітні музичні стилі та виходити за межі суто музичного виконавства.

Захід складався з двох частин, які було представлено композиціями, що демонструють новаторський підхід Ярослава Олійника до створення музичних сюжетів. Основний акцент було зроблено на авторських роботах, де кожна композиція була окремою музичною історією, створеною в незмінно оригінальній манері композитора, з яскраво вираженою структурою – від експозиції до розв'язки.

Серед презентованих композицій були твори в жанрі New age, такі, як On the Verge, Butterflies та Yin and Yang, що представляють ранішу творчість композитора. Вони поєднували класичні та симфо-рокові елементи, створюючи унікальний звуковий досвід. Ці композиції були прикладом того, як традиційні гармонії можуть бути трансформовані у сучасне звучання.

Нові ж твори, як, наприклад, Transience, Two Swans, Precipice, продемонстрували рух композитора-новатора в напрямку експериментальної музики. Зокрема це стосується композиції Mirage, де елементи електроніки та ambient привнесли нового колориту у звучання твору. Ці експерименти підкреслили відкритість Ярослава Олійника до інновацій та бажання досліджувати нові музичні горизонти.

Майстерність мультиінструменталіста Алекса Смирнова збагатила концертне виконання творів, додавши музичній палітрі композитора складних звукових фактур та нових звукових вимірів.

Візуальні ефекти, створені Ярославом, доповнили музичні сюжети та стали важливою частиною музичного шоу. Вони дозволили відвідувачам концерту не тільки чути, а й бачити музику, привносячи в кожну композицію відчуття глибини, реалістичності та масштабності. Ці візуалізації посилювали емоційний відгук та глибоке занурення слухача у вражаючий, атмосферний і захопливий звуковий світ композитора.

Загалом концерт Ярослава Олійника став яскравим свідченням трансформаційної сили музики, що здатна поєднувати різні форми мистецтва та відкривати нові перспективи для всіх учасників музичного шоу. Ця подія також надала можливості продемонструвати талант Ярослава Олійника як створювача емоційно резонансної музики, що торкається сердець слухачів різного штибу – представників відмінних культур, відмінних мов, відмінного досвіду. Недивно, що на концерті панувала унікальна та незабутня атмосфера автентичності, глибокого занурення та єднання для всіх присутніх.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
СПЕЦТЕМА: Шоу-биз и культура
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.