З полум'яним привітом – «малій батьківщині» Путіна!

22 січня 2024, 14:32
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
34
З полум яним привітом – «малій батьківщині» Путіна!

Цей привіт передали українські дрони, які вразили у Ленінградській області морський нафтовий термінал та завод найбільшої у світі російської газової компанії та експортера нафтопродуктів «Новатек».

Ситуація з експортом російських нафти та газу, зокрема й у «Новатеку» – один із головних пріоритетів постійної уваги господаря Кремля. Тому успішне враження Україною дуже важливого об’єкта в цій галузі безпосередньо на «малій батьківщині» Путіна, стала  ефективним способом наблизити війну до Кремля.

ДОВІДКА. Завод «Новатеку» на узбережжі Балтійського моря в Усть-Лузі Ленінградської області переробляє газовий конденсат на нафту (минулого року «Новатек» переробив на цьому комплексі 7 млн. тонн конденсату), а також відвантажує нафтопродукти. Він розташований поряд зі спеціалізованим терміналом, де зберігається продукція. Це одне із найновіших та найважливіших російських підприємств, який працює на експорт.

Після атаки дронів вночі 21 січня всі технологічні процеси на заводі з переробки газового конденсату довелося зупинити - оскільки частина обладнання була виведена з ладу. Крім того, відразу після атаки і початку пожежі, всі танкери і буксири, які були біля терміналу, швидко вийшли в море. Їхнє завантаження було зірване.

Наслідки успішної атаки українських дронів на термінал і завод в Усть-Лузі можуть мати серйозні наслідки для «Новатека»: за даними компанії за 2022 рік, переробка в Усть-Лузі становить близько 40% усіх її продажів, як внутрішніх, так і зовнішніх.

У перші години після вибухів і пожежі в Усть-Лузі губернатор Ленінградської області Олександр Дрозденко запевняв, що евакуацію персоналу там провели, ніхто не постраждав, а саму пожежу локалізували.

Лише опівдні в неділю «Новатек»  визнав, що пожежа стала «наслідком зовнішнього впливу». Причину пожежі у «Новатеку» так і не назвали. 

Натомість голова Кінгісеппського району цієї області Юрій Запалатський практично відразу після початку пожежі на терміналі заявив, що її причиною стали «два вибухи».

А місцеві мешканці вночі повідомили у соцмережах, що чули звуки прольоту безпілотників. Були повідомлення, що два безпілотники направлялися до Петербургу, але потім змінили курс і пішли на порт.

Джерела агентства «РБК-Україна» , що атака із застосуванням дронів на морський термінал і завод «Новатека» в Усть-Лузі, стала результатом спецоперації Служби безпеки України.

«По цілі влучно відпрацювали безпілотники СБУ - ураження були точними. Нафтовий термінал "Усть-Луга Ойл" в Ленінградській області - важливий обʼєкт для ворога. Там переробляють паливо, яке, зокрема, постачається і для військ РФ», - зазначило джерело.

За його словами, успішна атака на такий термінал завдає не тільки економічних збитків ворогу, позбавлючи окупантів можливості заробляти кошти на ведення війни в Україні, але й значно ускладнює логістику палива для військових РФ.

Враженням терміналу і заводу «Новатеку» у Ленінградської області  СБУ «вбила двох зайців» - продемонструвала світу вразливість інфраструктури росіян та нанесла шкоду ворогу на сотні мільйонів доларів.

Ця атака стала продовженням гучних операцій української спецслужби на території РФ. Серед яких були, зокрема, атака на військовий корабель у Новоросійську, удари по стратегічних військових аеродромах в Ростовській та Курській областях, підрив залізничних тунелів біля кордону з Китаєм.

Успішна атака в Ленінградській області дронами СБУ виявився повною несподіванкою для росіян.

У своєму свіжому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW) , що ця атака стала можливою внаслідок провалу російської ППО у Ленінградській області. Оскільки системи протиповітряної оборони в Ленінградській області були створені для захисту від гіпотетичних атак НАТО із північного заходу та заходу. А до ударів з півдня росіяни виявились повністю не готовими.

Згідно висновків Інституту вивчення війни, українські удари в Ленінградській області можуть змусити російські сили перерозподілити системи протиповітряної оборони малої дальності уздовж очікуваних маршрутів польоту українських безпілотників для захисту потенційних цілей стратегічного значення.

Російські війська, які використовують системи малої дальності, такі як «Панцир», ймовірно, не зможуть охопити всі важливі потенційні цілі в Ленінградській області без залучення додаткових систем у цей район. А продовження українських ударів безпілотниками по глибоких тилах Росії може посилити тиск на російську ППО в цілому, констатує ISW. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.