Три проксі-«Х» Ірану: другий пішов

12 січня 2024, 13:45
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
38

ХАМАС у Секторі Гази, хусити в Ємені, Хезболла в Лівані. Це три військові проксі-сили Ірану одна за одною розв’язують війни проти колективного Заходу та Ізраїлю. Й у відповідь отримують руйнівні удари

Слідом за ХАМАСом, який 7 жовтня минулого року здійснив масштабний блискавичний напад на Ізраїль й у відповідь отримав довгострокову військову операцію Ізраїлю в Секторі Гази з метою повного знищення ХАМАСу, прийшла черга єменських хуситів. Це ще одна важлива складова антиізраїльського та антизахідного альянсу регіональних збройних формувань, який діє за підтримки Тегерана. Разом із ХАМАС та Хезболлою, хусити мають найбільшу іранську підтримку.

З листопада минулого року хусити регулярно обстрілювали комерційні судна у Червоному морі. Представляючи свої дії як відповідь за напад Ізраїлю на ХАМАС. Причому атакували не лише ті морські судна, які йшли до портів Ізраїлю. А після того, як США та Велика Британія у рамках міжнародної операції Вартовий процвітання (Prosperity Guardian) почали охороняти комерційні судна в Червоному морі, то почали бити й по їхніх військових кораблях.

Цього вівторку, 9 січня, хусити здійснили проти військових кораблів США та Великої Британії найбільшу атаку з використанням безпілотників та ракет. Американські і британські військові збили 18 безпілотників і три протикорабельні ракети. Це був уже 27-й удар хуситів по військових кораблях й торговельних суднах з 19 листопада.

Після цієї атаки Вашингтон і Лондон від постійних попереджень хуситам перейшли до планування атаки на бойовиків. Єдине питання, яке вони вирішували до вчорашнього дня – де саме мають бути нанесені удари. Позиція Великої Британії у переговорах із США полягала у тому, що удари у відповідь повинні бути зосереджені на операціях на морі, а не в самому Ємені через ризик ескалації.

Але нарешті в ніч на 12 січня авіація та бойові кораблі США й Великої Британії завдали ударів по військових об'єктах угруповання хуситів у самому Ємені.

Країни коаліції, створеної для захисту судноплавства в Червоному морі від єменських хуситів, виступили зі спільною заявою, у якій наголосили, що вважають цей удар законною самообороною.

У заяві США й Британії, а також Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії та Південної Кореї йдеться, що удару по військових об'єктах хуситів завдали відповідно до непорушного права держав на індивідуальну та колективну самооборону.

Отже, у ситуації навколо загострення на новому фронті Третьої світової війни в регіоні Червоного моря важливо звернути увагу на три обставини.

Перша - у випадку серії атак хуситів у Червоному морі країни «Осі руйнування світового порядку» Росія – Іран – Північна Корея продовжують діяти проактивно. Вони першими наносять удар, а колективний Захід змушений реагувати на їхні ініціативи.

Друга – держави-союзниці цієї осі намагаються й надалі координувати свої зусилля з руйнування світопорядку на всіх можливих напрямках. Так, відразу після ударів по базах бойовиків у Ємені союзник Ірану Росія оперативно вступилась за іранську проксі-армію в Ємені. Й запросила на 12 січня термінове засідання Радбезу ООН для обговорення удару по єменських хуситах.

«Авіаудари США по Ємену – черговий приклад зневажання англосаксами резолюцій РБ ООН та повна зневага до міжнародного права в ім'я ескалації ситуації в регіоні заради своїх руйнівних цілей», – проголосила свою чергову заготовку-шаблон офіційний представник МЗС Росія Марія Захарова.

Третя – Іран і його союзники на Близькому Сході намагатимуться розширити географію конфлікту. Що стосується третьої проксі Ірану в регіоні, Хезболли в Лівані, то буквально напередодні ударів по хуситах США намагались переконати її утриматися від ескалації.

Проте інші союзники Ірану вже заявили, що спробують нанести удари по військових об’єктам США в регіоні. Так, член керівництва хуситів Абдулсалам Джахаф заявив: «Світ має підготуватися до новин про поразку Америки. Ми будемо атакувати їхні військові бази. Ми не припинимо атаки, поки ви не підете з регіону, і ми не припинимо топтати вас, доки не побачимо вас приниженими».

Також з аналогічною заявою виступив і Ісламський опір Іраку: «Якщо Ємен зазнає нападу, ми з усією силою завдамо удару по американських військових базах, розкиданих по всій Західній Азії».

Таким чином, не зважаючи на всі намагання Заходу, уникнути ескалації ситуації на Близькому сході не вдалося.

#хроніки Третьої світової   

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.