Хто найбільший ворог сучасного людства та як з ним успішно боротися

11 січня 2024, 14:36
Власник сторінки
Инноватор
0
42

Колись наші нащадки будуть дорікати нам, їхнім предкам, за те, що ми не бажали нічого знати про найбільшого загального ворога людства, який заважає йому успішно розвиватися.

Це копія однойменної статті від 17.09.2023 за посиланням https://m-burlakov.livejournal.com/10285.html, що знаходиться на заблокованому ресурсі. 

Вступ

     Колись наші нащадки будуть дорікати нам, їхнім предкам, за те, що ми не бажали нічого знати про найбільшого загального ворога людства, який заважає йому успішно розвиватися, провокуючи все нові конфлікти і війни між країнами. Щоб вам, шановний читачу, не було соромно перед своїми дітьми та онуками за таке своє невігластво у цьому найважливішому питанні, давайте з'ясуємо тут, хто цей невидимий найбільший ворог людства і як з ним успішно боротися. 

1. Про найбільшого ворога людства

     Якщо, наприклад, до Вас звернувся хтось із пропозицією підтримки своєї нової ідеї, здійснення якої, як її автор вважає, принесе величезну користь багатьом людям, у тому числі й вашому суспільству, що зіткнулося із серйозними проблемами у своєму розвитку, а Ви так і не знайшли можливим у цій ідеї хоча б розібратися через пропонований її автором конструктивний діалог, то знайте, що Вас вразила епідемія масового отупіння (ЕМО). Без жодних перебільшень можна стверджувати, що ЕМО - найбільший загальний ворог сучасного людства. Цю підступну епідемію ніхто з нас не помічає і ніхто з нею не бореться. А вона вражає у кожної людини не лише її розум у сфері суспільного розвитку, а й мотивацію приносити користь багатьом людям.

     Сутність ЕМО полягає в тому, що під її впливом людина у своїх намірах і вчинках керується не розумом і логікою міркувань, а обманними (зокрема застарілими) підсвідомими установками та стереотипами (ОПУСами), не піддаючи їх жодним сумнівам. Під впливом своїх ОПУСів людина відкидає будь-яку нову ідею у цій важливій прикладній сфері тільки тому, що вона нова, яка ніде раніше не зустрічалася. При цьому він не намагається виявити істину у твердженнях автора про переваги цієї ідеї (тобто його правоту чи хибність) через конструктивний діалог (суперечку) з ним. Саме так давним-давно радив чинити в таких випадках давньогрецький філософ Сократ, заявивши: "У суперечці народжується істина". Кожен з нас напевно знає цей мудрий вислів стародавнього філософа, але не бажає його застосовувати на практиці під впливом тієї ж ЕМО.

     ЕМО відбиває в будь-якої людини всяке бажання виявляти істину щодо чогось нового та корисного, що пропонується будь-ким у вищевказаній сфері. Кожна людина розмірковує щодо цього приблизно так: "Раз цього не було раніше, значить такого і в майбутньому бути не може, тому я не збираюся витрачати свій час на те, щоб у цій новій ідеї розбиратися".

     Якою б розвиненою, освіченою і відповідальною не була людина, її розум, як правило, капітулює перед ЕМО у сфері суспільного розвитку. І найпоширенішою формою такої капітуляції є мовчазне ігнорування людиною нової ідеї, навіть якщо її автор стверджує про її велику практичну корисність для багатьох її співгромадян. Автор цих рядків багаторазово стикався з таким кричущим негативним явищем.

    Висновок 1. У сучасного людства існує найбільший загальний ворог під назвою ЕМО, який перешкоджає його успішному розвитку. Якщо й надалі триватиме нинішня практика повсюдного ігнорування ЕМО, то людство приречене на подальшу деградацію, конфлікти та війни, оскільки будь-які нові корисні ідеї в його розвитку приречені на відторгнення ним, а по-старому воно вже не зможе успішно розвиватися.

     Наочне підтвердження цього - нинішня війна в Україні, розв'язана російським агресором понад півтора року тому, кінця якої досі не видно.Саме ЕМО спровокувала цю війну і не дозволяє її досі припинити, хоч давно відомо, як це можна зробити мирним шляхом. Але ніхто таку миротворчу ідею навіть відкрито обговорювати не бажає, ніби всі зацікавлені у продовженні цієї кривавої війни. Ось яку колосальну шкоду завдає ЕМО сучасному людству. 

2. Як успішно боротися з найбільшим ворогом людства

     Існує лише один спосіб успішної боротьби з найбільшим ворогом людства, яким є ЕМО (див. вище). Це - конструктивна дискусія, спрямована на виявлення істини щодо предмета її обговорення з суспільної тематики.

     Суть цього способу полягає в наступному: конструктивна письмова дискусія сторін щодо предмета обговорення на тему розвитку свого суспільства, що проводиться за строгою та розвиненою процедурою, що базується на законах формальної логіки, з урахуванням чітко сформульованої мети досягнення процвітання даного суспільства.

     Усі учасники такої дискусії з конкретного предмета обговорення, які повинні бути громадянами одного суспільства, керуватимуться метою досягнення процвітання цього суспільства, а також відомими законами формальної логіки. Із цього випливає, що істину щодо корисності певної пропозиції, спрямованої на досягнення вищевказаної мети, можна буде знайти практично завжди (звісно ж із застереженням про наявність необхідної інформації для учасників такої дискусії та незалежного арбітра, що стежить за вірністю її виконання).

     Те, що на сьогоднішній день перед ЕМО капітулював розум практично у всіх людей на землі у сфері суспільного розвитку, зовсім не дивно. Адже на практиці майже не використовується конструктивна дискусія як засіб успішної боротьби людини зі своїми ОПУСами (див. вище), породженими ЕМО.

     У будь-якої людини, якою б освіченою і розвиненою вона не була, немає ні вміння, ні бажання вступати в таку дискусію з метою виявлення істини щодо якоїсь нової ідеї успішного розвитку свого суспільства. У таких випадках віна або відмахується своїм мовчанням (це найчастіше буває), або з піною біля рота відстоює правоту своїх ОПУСів, помилково вважаючи їх абсолютно вірними твердженнями.

    Висновок 2. Для успішної боротьби з ЕМО, яка є в наш час найбільшим ворогом людства, існує лише один спосіб. Він представляє собою конструктивну письмову дискусію, яка проводиться за суворою процедурою, що базується на законах формальної логіки і цілі досягнення процвітання цього суспільства. Метою проведення такої дискусії є виявлення через неї істини щодо предмета обговорення. Образно кажучи, конструктивна дискусія є "вбивцею" ОПУСів, які блокують знаходження такої істини для її учасників.

     Зараз на дворі 21-е століття, а у сфері ведення конструктивних дискусій з тематики розвитку суспільств - століття печерне. Адже в будь-якій суперечці на суспільну тематику кожна людина ставить за мету не виявити істину щодо предмета обговорення, а вперто відстояти свою вихідну точку зору, яка часто базується на її ОПУСах. В результаті, нова корисна ідея відторгається людьми на шкоду своєму суспільству. З цим кричущим негативним явищем печерного невігластва та загального отупіння людей під впливом ЕМО давно час найактивнішим чином боротися. Інакше людство приречене на деградацію, якщо не на свою загибель у термоядерній катастрофі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Общество
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.