Таємна місія Лукашенка у Піднебесній

06 грудня 2023, 16:17
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
36
Таємна місія Лукашенка у Піднебесній

Він допомогає реалізовувати операції, про які є серйозні непублічні домовленоності між Пекіном і Москвою.

Пекін гостинно зустрів президента Білорусі. З дерунами, салатом з хризантемою та хокейним матчем на додачу.

Вже удруге за рік керманич Білорусі знову навідався до Пекіну з офіційним візитом.

Окрім перемовин із Сі Цзіньпінем,  відбулась ціла низка зустрічей з іншими посадовцями, гурманський обід, обмін подарунками. Й навіть хокейний матч, що називається - спеціально для Лукашенка.

Та чи справді цей поспішний візит організували лише для того, щоби поговорити про поточні справи, підбадьорити бізнес та збільшити обмін студентами?

В ефірі Національного телемарафону я виклав своє бачення того, навіщо Лукашенко насправді приїхав до Сі Цзіньпіня -

У трикутнику КитайРосіяБілорусь остання використовується як конектор, посередник у реалізації операцій, про які є серйозні непублічні домовленоності між Пекіном і Москвою.

Ці домовленості втілюються із використанням території Білорусі, її інфраструктури, підприємств, тощо. Тому що фактично існує прогалина: Білорусь на відміну від Росії не розглядається міжародною спільнотою як країна-агресор. Тому у її керівництва поле для маневру більше, ніж у Кремля. І цю прогалину трикутник  Китай – Росія – Білорусь ефективно використовує.

Окрім того, китайці не забувають дбати й про власні інтереси, у яких Білорусь - під стратегічним прицілом на майбутнє. Це у Пекіні вміють прораховувати добре.

Оскільки для Пекіна Білорусь  - ця стратегічно важлива територія. Вона для нього важлива, як плацдарм, який заходиться прямо біля кордонів Євросоюзу і який може бути використаний задля збільшення впливу Китаю в Європі й просування там його інтересів.

 

Саме тому два великих партнери Лукашенко розподілили сферу впливу на Білорусь: Ктиай за рахунок значних за білоруськими масштабами інвестицій намагається збільшити й без того свій великий вплив у цій країні. Але, з іншого боку, ці інвестиції допомагають економіці Білорусі залишатися на плаву. А Путін збільшує тут свій політичний вплив.  

Що стосується нинішніх перемовин, то цілком може бути, після них збільшиаться постачання китайських товарів подвійного призначення, а можливо і зброї із Китаю через Білорусь до Росії. Адже інтерес КНР незмінний - Пекін не хоче дати Росії програти у війні проти України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.