«Хароший рускій самольот» - це той, що на землі без палива

30 жовтня 2023, 16:13
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
63
 «Хароший рускій самольот» - це той, що на землі без палива

Основний виробник авіаційного пального для російських військових літаків - Афіпський нафтопереробний завод у Краснодарському краї - був атакований двома українськими безпілотниками.

У результаті атаки було уражено кілька нових установок заводу, на яких таке пальне перероблялося, а також спалахнуло кілька резервуарів з нафтою.

Атака відбулась і ніч на 29 жовтня.

Як повідомили джерела Бі-Бі-Сі, Афіпський НПЗ атакували два повітряних дрона Служби безпеки України. «Такі об'єкти – важлива мета. Адже лише за минулий рік на підприємстві виробили понад 7 млн тонн авіаційного пального, яке використовувалося для ворожої військової авіації, яка щодня атакує Україну», – заявив один із співрозмовників Бі-Бі-Сі.

Про пожежу на Афіпському НПЗ стало відомо рано-вранці в неділю. У соцмережах з'явилося відео вибуху в районі заводу, у ряді телеграм-каналів звучали припущення, що він міг бути атакований за допомогою дронів.

Атакою на НПЗ  Служба безпеки України знову продемонструвала, що її дрони здатні бити на чималу відстань. Судячи зі всього, до цього росіяни  виявились черговий раз не готові – удар дронами по НПЗ російське ПВО пропустила.

Таким чином, СБУ продовжує вражати важливі об’єкти інфраструктури ворога. При цьому обираються ті об’єкти, знищення чи пошкодження яких гарантовано завдасть суттєвих проблем військам агресора. Адже після атаки Афіпського НПЗ у росіян буде менше ресурсів, щоб атакувати Україну своїми літаками.

Можна сказати, що СБУ із особливою увагою займається вирішенням питання «приземлення» російських літаків. Адже цією сферою відомство Василя Малюка займається предметно з серпня, коли Службою безпеки був розпочатий «сезон бавовни» в РФ. Так, у ніч на 27 серпня військова контрозвідка СБУ за допомогою дронів-камікадзе атакувала військові літаки росіян на Курському аеродромі.

Там дрони-камікадзе відпрацювали по чотирьох літаках Су-30 та одному МІГ-29. Також серед уражених цілей опинилися радари комплексу С-300 та два зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир». Саме ці «Панцирі» якраз і мали відбити атаку дронів-камікадзе. А у результаті окрім літаків були уражені й системи ППО, які є надзвичайно цінними в умовах нинішньої війни.  

А за три доби після успішної атаки на аеродром у Курську чотири літаки Іл-76 були знищені  дронами на військовому аеродромі в Пскові.

Ця атака стала одним із найбільше руйнівних ударів по тилових базах росіян за півтора року повномасштабної війни. Її наслідки були б ще більш масштабними, якби після удару дронами і пожеж на аеродромі росіяни не почали екстрено переганяти звідти вцілілі транспортники.

А ще тоді були успішні операції на аеродромах «Сольці» та «Шайковка». Де були знищені два російських ракетоносці-бомбардувальника Ту-22М3, і ще два отримали пошкодження.

Зараз із ударом по Афіпському НПЗ сезон «бавовни» від СБУ продовжується. І судячі за всього, він далеки від свого завершення…

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.