Вільний ринок землі — продаж/купівля паю, ціна землі

29 листопада 2021, 10:50
Власник сторінки
0
16
Вільний ринок землі — продаж/купівля паю, ціна землі

Продаж земель сільськогосподарського призначення (закон 1423-IX) запустить капіталізацію малого та середнього агробізнесу та народить в Україні «земельних сотників».

Холдинги зберігатимуть контроль за земельним банком через механізм оренди, а також викупу критично важливих для них земель за системою підставних чи близьких до них осіб. А тепер детальніше про роботу ринку землі і зміни, які слід у нього внести.

Перша — кількість угод купівлі/продажу сільськогосподарських земель наразі незначна. Наразі нараховується 3,5 тисячі земельних операцій із землею. Про це свідчать дані спільного проекту AgroPolit.com та Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar «Ринок землі в Україні. Мапа земельних угод і цін на землю з 1 липня 2021 року». За даними нашого проєкту, за добу укладено 164 угоди. Найбільше операцій здійснили на Полтавщині (22), Київщині (20) та Сумщині (19). Не здійснювались правочини цієї доби в Луганській, Миколаївській та Тернопільській обл. Від початку старту ринку землі найбільше угод було здійснено на Київщині — 555. Найменше наразі на Луганщині — лише 21 земельна операція.

За даними Мінагрополітики, середня вартість 1 га сільськогосподарської землі за перший місяць коливається в межах 40 тис. грн за 1 га. За минулий тиждень (25 липня-1 серпня) відповідно до даних проекту «Ринок землі в Україні. Мапа земельних угод і цін на землю з 1 липня 2021 року», середня ціна земельних ділянок — 27 628 грн за га. Так, найвища ціна зафіксована на Київщині (43 859 грн/га), Житомирщині (42 908 грн/га), Одещині (38 691 грн/га) та Закарпатті (35 349 грн/га). Найнижча середня ціна в Запорізькій обл. — 13 452 грн/га.

Перша — лише після ухвалення пакету земельних законів (1423-IX — про земельну децентралізацію та 1444-ІХ — про електронні аукціони) фактично перед самим запуском ринку землі презентували порядок перевірки покупця землі, оновлену процедуру реєстрації земельної ділянки та механізм підключення нотаріусів до «земельної бази», тож дедлайни для спокійної підготовки згоріли. Виконати їх за таких умов було неможливо.Друга — через страусину позицію Мін’юсту в земельній темі і підготовці нотаріусів до вільного ринку (зокрема, їх підключення до земельної бази реєстрів) нотаріуси виявилися неготовими. Наразі 4313 нотаріусів отримали доступ до даних Державного земельного кадастру. Однак частка тих, хто реально здійснює реєстраційні дії із землею (посвідчують угоди щодо відчуження цих земель цільового призначення) незначна — за оцінками опитаних нотаріусів, близько 5% від цієї цифри. Зробивши помилку, нотаріуси ризикують втратити ліцензію.

Третя — наразі складно сказати, скільки ж ділянок і якої саме площі вже продано по Україні. Адже всі операції — це заявка наміру щодо продажу земельної ділянки, власне продаж та дарування.А тепер про тенденції та інші цікаві побіжні питання до ринку землі.

Ринок землі — основні умови купівлі продажу сільськогосподарських земель1. Придбати ділянку можуть лише громадяни України. Юридичним особам купувати землю заборонено до 2024 року. 2. Одна людина може купити не більше ніж 100 га в одні руки.3. Переважне право придбати ділянки належить тим, хто орендує їх з 2010 року.4. До 2030 року ціна землі не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку.5. Нотаріус повинен буде перевірити покупця: підтвердити його особу, дізнатися, чи не перевищує він ліміт володіння землею тощо.6. Оплата за всіма цивільно-правовими угодами щодо сільськогосподарських земельних ділянок безготівкова.7. Походження коштів для купівлі земельної ділянки має бути документально підтверджене.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.