9/11 і нова Ялта

11 вересня 2021, 12:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
108
9/11 і нова Ялта

Як 20 років тому теракти 11 вересня в США «поставили на вуха» курортну Ялту.

Ви можете уявити собі, щоб розімлівша від спеки, розслаблена, повільна та ставна столиця Південного берега Криму вмить відкинула свій величавий спокій і почала вкрай збуджено і захоплено обговорювати одну й ту же подію і ще де - у далекій Америці? Більш того, по своїй ініціативі відмовлялась від радощів безтурботного відпочинку і бігом бігла на телевізорів дивитися, що там у тій далекій Америці відбувається?

Ми з другом і колегою-журналістом Віктором, з яким у вересні 2001-го приїхали в Ялту по роботі – 11 вересня тут відбувався п’ятий за рахунком самміт Україна-ЄС і ми висвітлювали його роботу – ні. Від слову зовсім.

Ми-то за фахом повинні були дивитися на справи політичні і потім розповідати про них. Ми й розповіли  – про що на цьому самміті сказав тодішній наш президент Кучма, що – тодішні європейські лідери Романо Проді, Хав'єр Солана, Ґі Вергофстадт. І про те, що відбувалось навколо нього – чому європейські гості проігнорували запрошення на вечерю перед саммітом від Кучми, у якого тоді були натягнуті відносини з Заходом, тощо… Ну робота і робота, все як завжди.

Самміт був коротенький, скінчився невдовзі після обіду. Після його закінчення ми з Вітєю трохи попрацювали, трохи відпочили в номері готелю і ближче до вечора поїхали на ялтинський автовокзал за квитками назавтра на маршрутку до Сімферополя, звідки в нас на був поїзд до Києва. І ледве встали в чергу в касі автовокзалу, так із подивом почали вертіти головами. Люди навколо поводилися якось напрочуд дивно  - зовсім не по-ялтінські. Всі були якісь збуджені і емоційні. І щось голосно та жваво обговорювали один з одним. До нас долітали окремі слова «Літаки…

Нью-Йорк…

Хмарочоси….

ВТЦ…

Атака…

Рухнули…

Пентагон…».

Ми попросили сусідів по черзі розповісти, що трапилося. Вони розповіли, що у США терористи захопили літаки і скерували їх в обидві вежі ВТЦ та на Пентагон. Як тільки сусіди взяли квитки, відразу понеслися до дому – дивитися по ТВ про події в Америці. Ми поступили так само. Сусіди в транспорті наввипередки обговорювали лише події у США.

В нашому готелі «Ялта-інтурист» були телеканали CNN та BBC. Ми з Вітєю весь вечір допізна дивились по них моторошні кадри із Америки. Незрозуміло було дуже багато. Безкінцеве повторення одних і тих же відеосюжетів про атаки терористів на ВТЦ і Пентагон не наближало до розуміння того, що відбувається. Але після першого шоку на ялтинському автовокзалі у нас обох зміцнилось і остаточно оформилося відчуття – ВСЕ, щось у світі змінилось радикально і назавжди. Відчуття того, що стара звична картинка світу пішла в минуле. Причому глобально – від Нью-Йорку до Ялти…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.