Четверо проти Афганістана

31 серпня 2021, 16:06
Власник сторінки
експерт, політолог
0
100
 Четверо проти Афганістана

Об афганський горішок зламали зуби 4 генсека СРСР і 4 американських президента.

Сьогодні США після 20-літньої війни в Афганістані завершили вивід військ з цієї країни. Президент сказав – президент зробив: Джо Байден сказав, що він четвертий президент, який намагається навести лад у Афганістані. І на ньому ця історія закінчиться - наступному, п’ятому президенту США він передавати цей спадок не буде в жодному разі.

Отже крапка у афганському кейсі, який розробляли один за одним чотири президента США, дійсно поставлена. Не змогли приборкати (чи то пак – "поставити на рейки демократичного розвитку") Афганістан з 2001 року спочатку Джордж Буш-молодший, потім Барак Обама, після нього Дональд Трамп і, нарешті, Джо Байден.

Дивним чином історія із потугами чотирьох американських президентів у Афганістані повторила історію із невдачею в цій країні чотирьох радянських генеральних секретарів ЦК КПРС (для тих, хто не знає, що це були за «звіри»: секретар Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу - це був керівник всього величезного СРСР). Чотири – там, чотири – тут. «Как причудливо тасуется колода», - влучно казав Воланд.

Ввів війська в Афганістан у 1979 році генсек Леонід Брежнєв. Pink Floyd тоді трохи поспішили, стверджуючи у пісні Get Your Filthy Hands Of My Desert («Забери свої брудні руки від моєї пустелі»:

Брежнєв узяв Афганістан,

Рейган узяв Бейрут…

Брежнєв Афганістан не взяв. Тому афганський спадок перейшов у спадок до його наступників Юрія Андропова і Костянтина Черненко. Яки теж Афганістан взяти не змогли. Як не зміг і четвертий за рахунком радянський генсек Михайло Горбачов.

Саме він прийняв рішення про вивід «обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані» (як вони офіційно називалися). Виходили радянські війська, як і американці зараз, теж довго – 9 місяців, з травня 1988 до лютого 1989 року.

Причому Горбачов на відміну від Байдена (який теоретично міг би передати справи у Афганістані у спадок наступному п’ятому керівникові США) при всьому бажанні не зміг би наступнику афганський кейс передати. Бо він був останнім керівником СРСР – Радянський союз приказав довго жити за 2,5 роки після виходу його військ з Афганістану….

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.