ПЕРЕМОГА ТА ЇЇ СПРАВЖНІ СИМВОЛИ

30 квітня 2021, 15:27
Власник сторінки
Устал от "Руцкого мира" на ДОНБАССЕ
0
39

Всіх с наступаючим Днем Перемоги!

 

Пам’ятаємо безсмертні подвиги наших пращурів у жахливі дні Другої світової війни 1939-1945рр. За особисті подвиги, мільйони людей відзначені орденами та медалями, які з’єднує п’ятикутна колодка з шовковою муаровою стрічкою. Але, події останніх років (з 2014р.) внесли в її зміст дещо інше забарвлення. У зв’язку з цим, Кодекс України про адміністративні правопорушення містить статтю 173-3 про заборону публічного використання або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки або її зображення. Яка природа цієї стрічки та чому вона привертає свою увагу до сьогодення. 

Вперше георгіївська стрічка використовувалась при оформленні російських імперських нагород, впроваджена у 1769 році разом з встановленням Ордену Георгія, за наказом імператриці Катерини . Застосовувалась у військових нагородах (Георгіївський хрест, Георгіївська медаль), а також, як військовий аксесуар знамен та штандартів підрозділів Російської імператорської армії.

Після Жовтневого перевороту 1917 року протягом Громадянської війни 1917-1920рр. георгіївська стрічка продовжувала використовуватися військовими Білого руху, як символ ідеї неподільної Росії і слави. Стрічка була присутня на нагородах Добровольчої армії (знак «За великий сибирский поход») та після встановлення у Росії більшовицького режиму, ще тривалий час залишалась на «озброєнні» представників російських організацій в еміграції.

Під час Другої світової війни георгіївська стрічка використовувалась парамілітарними організаціями, які підтримували нацистську Німеччину у боротьбі проти Радянського союзу (РОА – Російська визвольна армія під керівництвом генерала Власова, Комітет визволення народів Росії). 

Спочатку, у системі нагород СРСР георгіївська стрічка не використовувалась, оскільки вважалась ворожим символом Російської імперії. Але, з 1943 року інкорпорована у радянський Орден Слави як «гвардійська стрічка» (Орденом Слави нагороджено більше 1 млн. осіб рядового і сержантського складу Червоної Армії, а також молодших лейтенантів в авіації). Заснована 9 травня 1945 року медаль «За победу над Германией в Великой Отечественной войне 1941-1945гг.» з гвардійською стрічкою була вручена майже 15 млн. військовослужбовців та осіб вільнонайманого штатного складу.

Герої, які пропали безвісти, загинув, втратили документи або з іншої причини залишилися без офіційної нагороди, внесені у Книги Пам’яті, залишаються в нашій пам’яті.   

З 2005 року в Росії з метою пропаганди перемоги у Другій світовій війні, проходить акція «Георгиевская ленточка» - як символ російської могутності та радянського минулого, шляхом масового розповсюдження стрічок. 

Як відомо, з року георгіївська (гвардійська) стрічка за ініціативи функціонерів країни-агресора активно використовувалась громадянами, які сприяли посяганням на територіальну цілісність та недоторканність України, і до теперішнього часу позитивно сприймається представниками псевдо влади, незаконних військових формувань та їх прихильниками на тимчасово окупованій території Донецької, Луганської областей, АР Крим. При цьому, продовжуються маніпуляції з даної тематики з боку представників окупаційної влади, які роблять анонси щодо плануємих святкових заходів до акції 8, 9 травня поточного року - розповсюдження «георгіївських стрічок» у визначених місцях, називаючи її символом свята.

На даний час з боку російських ЗМІ поширюється інформація щодо задіяння в акції «георгиевская ленточка» представників російських структур (Федеральне агентство у справах СНД, співвітчизників, які мешкають за кордоном, і з міжнародного гуманітарного співробітництва - Росспівробітництво, громадська організація «Волонтёры Победы» та ін.), які схиляють українських громадян взяти участь в цій акції шляхом звернення до них для отримання цієї стрічки.   

Таким чином, стрічка стала символом сепаратизму, російської окупації та агресії, що призвело до відмови в її використанні на території України, вільній від окупації, зокрема, під час відзначення травневих свят. Наявність адміністративної статті сприяє посиленню охорони громадського порядку,  дозволяє попередити провокації з використанням стрічок та одночасно забезпечує законне право громадян на використання стрічки та її зображення. Чи є стрічка символом?!

Символи Перемоги - це Герої, трудівники тилу, всі ті, хто наближав перемогу народу над ворогом, всі вони у наших серцях!      

Перелік випадків, коли стрічка або її зображення можуть бути правомірно використані, визначені Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Тому, носіння орденів та медалей людьми, які були ними нагороджені, може сприйматися народом України як гордість за наших дідусів та бабусь, які врятували від лиха українську землю та повернути чисте голубе небо над Україною. На превеликий жаль, дуже мало залишилось ветеранів, інвалідів війни.

Всіх с наступаючим Днем Перемоги!  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,победа,Георгиевская ленточка,агрессия России
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.