Хто і чому купує в Росії вакцину «Супутник V»?!

17 лютого 2021, 12:38
Власник сторінки
соціальний психолог
0
2031
Хто і чому купує в Росії вакцину «Супутник V»?!

Причини, які змушують бідні країни купувати російську вакцину

Хто і чому купує в Росії вакцину «Супутник V»?!

Білорусь, Вірменія, Туркменія, Аргентина, Болівія, Алжир, Палестина, Венесуела, Парагвай, Іран, Гвінея, Туніс, Мексика, Нікарагуа, Бразилія, Ліван, Мьянма, Пакістан, Монголія, Бахрейн – це список країн, що, за інформацією російських пропагандистських інформаційних ресурсів, зголосилися масово закупати в Росії її вакцину від коронавірусної інфекції під символічною назвою «Супутник V» і на які країна - агресор покладає велику надію та сподівання у популяризації цієї «чудо» - вакцини у світі.

Цікавий список країн… і ще більш цікавіші причини, які змушують керівництво цих держав піти на такий ризикований для себе крок і закупити у Росії від розробників, які займались створенням біологічної зброї, її вакцину сумнівної якості та ще й з величезною кількістю побічних ефектів, якою потім вакцинувати власне населення… Мабуть то повинні бути надзвичайно вагомі причини, щоб запустити в своїй державі бомбу уповільненої дії.. Але коротко і по порядку…

  1. Білорусь… перша країна у цьому списку, і без сумніву на 100% залежна від Росії, тому не дивно, що вона опинилась однією з перших серед тих держав, на населенні яких росіяни вирішили випробовувати свою вакцину «Супутник V». Братський білоруський народ повинен бути братським у всьому! Навіть коли його використовує т.зв. «старший брат» у якості піддослідного кролика!

  2. Вірменія… після поразки у Нагірно-Карабахському конфлікті керівництво цієї країни в особі прем’єр-міністра Ніколи Пашиняна стало цілком залежним від Росії, адже саме російська підтримка дозволила йому втриматись при владі після підписання «Угоди про припинення вогню в Нагірному Карабасі» від 10.11.2020. Тому стає зрозумілими ті причини, за якими Вірменія опинилась у списку тих країн, де «Супутник V» випробовуватимуть на окремих категоріях громадян.

  3. Туркменістан… ще одна з країн пострадянського простору. До того ж одна з найбідніших країн колишнього СРСР, у якої на генетичному рівні вироблено комплекс меншовартості перед Росією. Тому і не дивно, що ділянку туркменського державного кордону, що межує з Іраном та Афганістаном, поруч з туркменськими прикордонниками охороняють російські… А там де є російські військові з автоматами важко відстоювати свою власну позицію. Тому причини, за якими Туркменістан погодився на застосовувати на своєму населенні російський «Супутник V» є цілком зрозумілим.

  4. Аргентина… для неї Росія – це у першу чергу інвестиційно вигідний торгівельний партнер, який модернізує залізничні галузі, реалізовує ряд фінансованих інвестиційних проектів у сфері гідроенергетики (вартістю понад 2,23 млрд $), атомної енергетики, розробці корисних копалин та будівництві портово-логічничної індустрії. А ще з 2014 року в ефірі державного цифрового телебачення здійснюється цілодобова трансляція іспаномовної версії російського пропагандистського телеканалу «Russia Today», що говорить про потужне «лоббі» російських інтересів у цій країні. А той, хто створює інформаційне поле в державні – створює і саму державу. Як тут відмовити одному з найбільших інвесторів, від якого залежить транспортна галузь? Ніяк… тому і вакцинуватимуться аргентинці російським «Супутником V» аби не втратити те, що вже мають.

  5. Болівія… країна, яка однією з перших визнала у 1991 році Російську Федерацію правонаступницею СРСР. Між Болівією та РФ налагоджено міцні міжпарламентські зв’язки. Активно функціонує Міжурядова російсько-болівійська комісія з торгово-економічного співробітництва та військово-технічного співробітництва. Російський «Газпром» на правах одного з акціонерів до 2040 року здійснює розробку болівійських родовищ корисних копалин. Російська група «Акрон» отримала право на будівництво на території Болівії двох підприємств з виробництва мінеральних добрив. Російський «Росатом» будує в Болівії центр ядерних розробок та технологій. Які ще потрібні факти, щоб зрозуміти чому керівництво цієї країни ладне купити в Росії все що завгодно, навіть якусь там вакцину.

  6. Алжир… російсько-алжирські стосунки можна охарактеризувати коротко: завдяки поставкам зброї з Росії Алжир став наймогутнішою та найбільш озброєною країною у Північній Африці. Всі новітні російські розробки військової техніки одразу ж з’являються в Алжирі. А ще армія цієї країни структурно побудована за російським зразком і так само як в Росії розділена на сім округів. Тому й не дивно, що алжирські військові першими відчують на собі всі наслідки після вакцинації російським «Супутником V».

  7. Палестина… палестинсько-російські стосунки починають свій відлік з далекого 1974 року, коли у Москві було відкрито представництво Організації Визволення Палестини. У 1988 році СРСР офіційно визнав Державу Палестина. Президентів цих країн Володимира Путіна та Махмуда Аббаса пов'язують давні зв'язки ще з часів КД. Росія входить до складу т.зв. «ближньосхідного квартету» з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту і відіграє у ньому свою особливу роль. Крім того, ці країни пов'язують міцні торгівельні стосунки, а де є гроші, є й взаємовигідний інтерес, і просування Росією своєї вакцини на Близький Схід через Палестину є однією з тактик РФ на цьому напрямку.

  8. Венесуела… країна, яка займає 3-те місце у світі за площею своєї території та 7-ме місце за покладами нафти. Навіть Росія з її нафтою поступається Венесуелі, перебуваючи восьмою в світі. При таких природних багатствах місцеве населення є одним найбільш злиденних, більшість виживає за межею бідності. У венесуельському конфлікті 2019 року між Ніколасом Мадуро (за якими стояли військові, силовики та армія) і Уго Чавесом (якого підтримали прості венесуельці, які втомились від бідноти та злиднів) за спиною Мадуро стояли саме російські військові, які зрештою й допомогли йому придушити акції протесту мирних громадян. Тому рішення керівництва цієї країни закупити в Росії 32 млн. доз вакцини «Супутник V» (по одній на кожного громадянина країни) є закономірним: збагатити російську казну нафтовими венесуельськими боліварами і вкотре показати свою прихильність Путіну за його підтримку та залишення при владі.

  9. Парагвай… з Росію пов’язують давні дружні стосунки. На території цієї проживає найбільша у Латинській Америці російська діаспора, предки якої є емігрували з Російської імперії після громадянської війни 1917 – 1920 років. Більшу частину емігрантів становили колишні офіцери т.зв. «білої гвардії», які здійснили свій внесок у становлення та формування парагвайської армії та флоту. Наразі Росію з цією країною пов’язують міцні економічно-торгівельні стосунки, особливо у сфері військово-технічного співробітництва та оборони. Тому й не дивно, що Парагвай вирішив підтримати Росію в її намірах просувати свою вакцину на світовий ринок, адже «туга за батьківщиною» - це сильне почуття, а Росія, як ніхто інший, вдало вміє ним маніпулювати.

  10. Іран… країна, яка протягом останнього десятиліття неодноразово перебувала під санкціями США. До того ж наразі чисельність населення цієї країни становить понад 85,5 млн. громадян. Процедура вакцинації для такої багаточисельної країни і в умовах постійних американських санкцій є вкрай складним питанням. Для іранців наразі вакцина будь-якої країни стала б порятунком від хвороби. А у виборі між США чи Росією, вибір для Ірану очевидний. Але для 85,5 мільйонного Ірану 10 тисяч доз російського «Супутника V» - це крапля у морі… але і з цієї краплі російська вміло пропаганда видавила сенсацію для себе.

  11. Гвінея… цю африканську країну з Росію пов’язують міцні економічні стосунки, а точніше той економічний «зашморг» на гвінейській шиї, за який РФ міцно її тримає. А «зашморг» цей полягає у тому, що з 2001 року у столиці цієї країни місті Конакрі функціонує «Компанія бокситів Кіндії», створена російською компанією «РУСАЛ». За час її роботи у Гвінеї, в її економіку через вказану російську компанію було інвестовано понад 500 млн.$, що для бідної африканської країни – захмарна сума. А ще Росією було збудовано ряд промислових комплексів з видобутку бокситів. Наразі Росія є фактично монопольним експортером гвінейських бокситів і найпотужнішим фінансовим інвестором Гвінеї. На її території російськими компаніями здійснюється видобуток золота, геологічна розвідка. То кому ж захочеться рубати гілку, на який сидиш. От і купує Гвінея російський «Супутник V», аби не втратити такого потужного інвестора як Російська Федерація.

  12. Туніс… країна, в розвитку цивільної оборони якої Росія відіграла особливу ключову роль. Саме російськими військовими здійснювалась модернізація та фінансування навчальних центрів Національної організації цивільної оборони у розмірі 4,5 млн. $. Росія створює та сприятиме запуску туніського супутника «Challenge ONE» на борту російської ракети «Союз – 2.1а» навесні 2021 року. Тому сваритися з Росією через відмову у закупівлі якоїсь там вакцини від коронавірусу напередодні такої важливої та знакової для Тунісу події у керівництва цієї країни бажання немає. От і купує аби «не будити лихо поки воно тихо».

  13. Мексика… з Росією у цієї країни сталі економічні зв’язки у військово-технічному співробітництві. На озброєнні мексиканського міністерства національної оборони та військово-морського флоту знаходяться виключно російські вертольоти «Мі» різноманітних модифікацій, автомобілі високої прохідності «Урал», переносні зенітні установки «Ігла», поточний ремонт яких здійснюється саме російськими військовими інженерами. Навчання мексиканських льотчиків військової авіації здійснюються російськими інструкторами. А ще Мексика за допомогою РФ здійснила два успішних запуски з космодрому Байконур ракетоносіями серії «Протон-М» мексиканських супутників «Кетсат-1» та «Сатмекс-8». Таке не забувається. З огляду на таку потужну військову допомогу з боку Росії чого не зробиш заради підвищення її авторитету в світі. Та і як можна відмовити у закупівлі якоїсь там вакцини тому, від кого повністю залежить оснащення мексиканського війська.

  14. Нікарагуа… країна, яка першої після РФ визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії. А ще Росія у 2018 році надала цій країні кредит на
    1 млрд. $. До цього РФ неодноразово списувала аналогічні кредити цій країні на загальну суму в 6,3 млрд. $. Загалом, Нікарагуа посідає перше місце за розмірами гуманітарної допомоги, яка надається Росією іншим країнам. Тому розташування на її території російської станції для системи «ГЛОНАСС», головне призначення якої – проведення шпіонажу є цілком закономірним, як і передача цій країні вакцини «Супутник
    V».

  15. Бразилія… вперше дипломатичні стосунки між Росією та цією країною були встановлені в далекому 1828 році. Тому й не дивно що Бразилія є найпотужнішим торгівельним партнером РФ у Латинській Америці. Наразі обсяг російських інвестицій у бразильську економіку сягає 1,5 млрд.$. Як і в Нікарагуа, Росія спромоглась встановити на території Бразилії кілька російських станцій для системи-шпигунки «ГЛОНАСС». Російські ударні гвинтокрили «Мі-35» перебувають на оснащенні бразильських збройних сил, а їх поточний ремонт здійснюють російські інженери. А ще російський «Росатом» є монополістом на поставку до Бразилії уранового продукту та окису урану. Тому для країни з загальною чисельністю майже 214 млн. осіб населення кілька тисяч одиниць вакцини погоди не зроблять, а реверанс перед російською владою – зроблять.

  16. Ліван… ще одна країна, яка перебувала під американськими санкціями. Лівансько-російські стосунки сягають своєю історією ще у 1943 рік, коли СРСР визнана її незалежність. У 1944 році Москва застосувала право вето в ООН, захищаючи суверенітет Лівану та Сирії у питаннях присутності на їх території британських та французьких військових. Також РФ проголосувала за резолюцію Ради безпеки ООН, яка закликала до виводу іноземних військ з Лівану після т.за. «кедрової революції» 2005 року. У 2019 Міненерго цієї країни уклало з «Роснафтою» угоду про передачу їй в операційне керування на 20 років терміналу зі зберігання нафтопродуктів в ліванському порту Триполі. З огляду на це, Ліван виконає у будь-яке проханні Росії, а таке дріб’язкове, як вакцинація свого населення російською вакциною, тим паче.

  17. М’янма… країна, у якій державний заколот кінця 2020 року, в наслідок якого до влади прийшов лобіст російських інтересів у цій країні головнокомандувач Збройних сил генерал М’янми Мін Аунг Хлайна, відкрив Росії ринок збуту своєї військової техніки. Так, одразу ж після заколоту, до М’янми за величезні кошти відбулись поставки 30 російських літаків «МіГ-29», навчально-бойових «Як-130», десяти гвинтокрилів «Мі-24» та «Мі-30», зенітно-ракетних комплексів «Печора-2М», радіолокаційних станцій, шести винищувачів «Су-30СМЕ», а ще ракетних комплексів «Панцир-С1», безпілотних комплексів «Орлан-10Е» та багато іншої військової техніки. Враховуючи, що наразі при владі у цій країні проросійський військовий, тому й не дивно, що просте «дружне» прохання від Росії «візьми вакцину» буде сприйняте м’янмським генералом як виконання прямого наказу від того, кому від зобов’язаний посадою та життям.

  18. Пакистан… з Росію цю країну пов’язує функціонування міжурядової робочої групи з протидії міжнародному тероризму та іншим викликам міжнародній безпеці, у рамках якої проходять спільні антитерористичні навчання. В силу окремих історичних моментів Пакистан став заручником Росії у військово-технічному співробітництві: російські гвинтокрили «Мі-35» та «Мі-171», танки «Т-90», системи протиповітряної оборони перебувають на оснащенні пакистанської армії. Крім того, через постійні звинувачення Пакистану Сполученими Штатами Америки у співпраці з терористами, переорієнтування цієї країни у напрямку зближення з Росією є цілком закономірним, як і закупівля російської вакцини, в знак відданості та подальшої дружби.

  19. Монголія… її з Росією крім великої протяжності ділянки державного кордону протягом останнього століття стало спільним надто багато: торгово-економічні стосунки, обмін досвідом, фінансова підтримка з боку Росії, та багато іншого. Крім того, між урядом Монголії та російським «Газпромом» підписано взаємовигідну угоду на спорудження газопроводу з РФ до КНР через монгольську територію, що дозволить суттєво поповнити казну цієї держави. Тому бажання Росії «поділитися» з дружньої Монголією частиною своєї вакцини сприйнялось останньою як жест доброї волі, на відміну від РФ, для якої це спосіб популяризувати свій «Супутник V» у понад 3 млн. азійській країні.

  20. Бахрейн… це маленьке острівне королівство у Перській затоці як ніяка інша держава зацікавлена у постачання російського природнього газу, налагодженні більш тісних стосунків у військово-технічному співробітництві, постачанні військової техніки та озброєння. Бахрейн був першою державою, яка висловила бажання отримати російський протитанковий комплекс «Корнет_ЕМ». Росія щороку бере участь у міжнародній конференції з регіональної безпеки на Близькому Сході «Манамський діалог», яка проходить у Бахрейні. Тому пропозиція російської сторони щодо надання своєї допомоги у протидії коронавірусній інфекції та забезпечення місцевих медичних закладів російською вакциною була схвально сприйнята бахрейнським лідером.

Загалом, вищевказане доводить, що фактично кожна з країн з російського списку тих, хто погодився вакцинувати своє населення «Супутником V» здійснює це не з доброї волі. Всі ці країні у більшій чи меншій мірі залежать від Росії, економічно, фінансово, побоюючись сили та тиску, або привівши до влади свого керівника…

Легко нав’язувати свої правила гри слабшому і залежному від тебе! Всі вищеперераховані країни відносяться до країн «третього» світу, є фінансово незабезпеченими, фактично бідними країнами з відсталою та збитковою економікою. Крім того, на більшості з них проходять зараз, або відбувались не так давно локальні військові конфлікти, іноді спровоковані не без участі самої Російської Федерації. Тому примусити економічно та фінансово сильній Росії грати за своїми правилами залежні цілком залежні від себе бідні країни дуже просто. А от змусити сильного противника грати за своїми правилами не кожному дано. Щось не видно у цьому російському списку таким сильних суперників - провідних країн світу. Не доросла до них Росія, як і її «Супутник V» не доріс адекватно протистояти коронавірусу… «Рожденный ползать – летать не сможет!».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: вакцина,спутник,Коронавирус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.