Про конфлікт між Республіками Вірменія та Азербайджан у районі Нагірного Карабах

06 жовтня 2020, 17:35
Власник сторінки
0
12

27 вересня 2020 року на межі державних кордонів Республіки Вірменія та Республіки Азербайджан (Нагорний Карабах) розпочалася нова стадія ескалації військового конфлікту між вказаними країнами в резуль

27 вересня 2020 року на межі державних кордонів Республіки Вірменія та Республіки Азербайджан (Нагорний Карабах) розпочалася нова стадія ескалації військового конфлікту між вказаними країнами в результаті чого обидві сторони зазнали втрат серед своїх громадян.

В подальшому, сторони конфлікту почали офіційно обвинувачувати друг друга у нападах на мирні поселення. Як відомо, це вже не перша військова провокація та спроба зміни меж території Азербайджану, Вірменії і "НКР" за цей рік.

В той же час, після подій 2014 року, коли Російська Федерація анексувала Кримський півострів та ініціювала збройний конфлікт на Сході України, патріоти нашої країни, як ніхто інших усвідомили, що територіальна цілісність та недоторканість - один з найважливіших стовпів зовнішньої політики України.

У зв’язку із нещодавніми подіями у Нагірному Карабаху ми – патріоти Дніпропетровщини закликаємо підтримати територіальну цілісність Азербайджану та Вірменії, як і вони підтримували нашу територіальну цілісність. Наша позиція про недоторканість державних кордонів, суверенітету та конституційного ладу залишається незмінною.

Вважаємо за необхідне нагадати, що у 1994-му році, після шести років війни, був підписаний бішкекський протокол, за яким Азербайджан, Вірменія і "НКР" домовилися про припинення вогню.

Бої в "НКР" красномовно показують, що по суті немає заморожених конфліктів, вони можуть вибухнути в будь-який момент. Такі конфлікти - осередки нестабільності на Євразійському континенті (на якому розташовані Україна, Азербайджан та Вірменія), що також провокує напруження відносин між всіма країнами світу та приводить до масових акцій протесту і загибелі мирних громадян.

Міжнародне співтовариство повинне відповідно ставитися до їх врегулювання і не забувати (поки не стріляють і добре, давайте займемося чимось іншим – це хибна думка), а послідовно, системно прикладати зусиль до врегулювання цих конфліктів, а не займатися їх ескалацією у власних цілях.

За повідомленням Міністерства зовнішніх справ, наша держава веде переговори про ситуацію в Нагірному Карабаху з партнерами, щоб мати консолідовану позицію.

Ми шкодуємо про ситуацію, оскільки "війна - це завжди горе, жертви, руйнування". Закликаємо не розпалювати емоції на Кавказі та міжрелігійні відносини між Вірменською та Азербайджанською спільнотами Дніпропетровської області і працювати над припиненням кровопролиття, а не його розпаленням.

Враховуючи викладене, закликаємо представників Вірменської
та Азербайджанської діаспор Дніпропетровської обласні утриматися від проявів порушення рівноправності громадян від їх расової, національної належності чи релігійних переконань, а також організації та участі в масових заходах присвячених подіям у Нагірному Карабасі на території нашої області та Україні в цілому.

І на останок, ще одне… Пам’ятайте, що вказана ситуація може бути використана різними політичними силами напередодні проведення місцевих виборів для ескалації громадсько-політичної ситуації на території нашої області і організації проплачених мітингів.

Ми розуміємо, що під патріотичними гаслами дехто з Вас може мати наміри відвідати можливі масові акції для підтримки мирних громадян Вірменії та Азербайджану, але ви повинні розуміти, що кінцевою їх метою є не захист національних інтересів України та вказаних країн, а лише може бути   «піар на крові».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.