Коронавірус: як люди гинуть через фейки

15 червня 2020, 22:14
Власник сторінки
0
34
Коронавірус: як люди гинуть через фейки

Криза - сприятливий ґрунт для поширення дезінформації. І пандемія Covid-19 - не виняток.

 Існує зв'язок між хибною інформацією про коронавірус та нападами, підпалами й загибеллю людей. Однак шкода від чуток, конспірологічних теорій та неправдивої медичної інформації може бути набагато більшою, кажуть експерти.

"Ми вважали, що коронавірус - це інструмент, до якого уряд вдається, аби відволікти нашу увагу, - розповідає Браян Лі Гітченс з Флориди. - Або що це якось пов'язано з 5G. Тому ігнорували карантин і вчасно не звернулися по допомогу".

46-річний Браян розмовляє телефоном, лежачи на лікарняному ліжку. Його дружина - у сусідній палаті. Вона - у критичному стані, під'єднана до апарата штучної вентиляції легень.

"Лікарі намагаються врятувати її легені, - розповідає Браян, його голос тремтить від хвилювання. - У неї пневмонія. А організм відмовляється боротися".

Начитавшись в інтернеті конспірологічних теорій, подружжя вважало, що ніякого вірусу не існує - все це вигадки. А якщо і є, то він не страшніший за звичайний грип. А на початку травня самі стали жертвами Covid-19.

"Тепер я розумію, що це, безумовно, не фейк, - каже Браян, задихаючись. - Вірус є. Він там, ззовні, і він поширюється".

Небезпека дезінформації

Ефект фейків про Covid-19 охопив весь світ і вилився у низку жахливих подій: від масового отруєння в Ірані до сутичок в Індії.

У Великій Британії, приміром, почали підпалювати вежі мобільного зв'язку 5G після того, як у мережі з'явилася конспірологічна теорія про зв'язок між 5G і спалахом Covid-19.

А чоловік з Аризони помер після спроби лікувати коронавірус засобом для чищення акваріумів.

Фатальний очисник

Наприкінці березня Ванда і Гарі Леніус почули, що "для профілактики коронавірусу" варто вживати гідроксихлорохін.

Вони помітили, що схожа речовина вказана на етикетці старої пляшки, що лежала в їхньому будинку у Феніксі.

Однак ефективність цього препарату у боротьбі з Covid-19 не доведена.

А нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я й поготів припинила клінічні випробування гідроксихлорохіну як потенційного лікарського засобу проти Covid-19. Останнє дослідження показало, що його застосування не лише не ефективне, але й може підвищити ймовірність смерті пацієнта.

Чутки про дієвість цього препарату з'явилися наприкінці січня у Китаї.

Китайські ЗМІ, серед яких були й державні, оприлюднили у Twitter старі дослідження противірусної дії гідроксихлорохіну.

Після цього про обнадійливі результати гідроксихлорохіну заявляв французький лікар.

І хоча пізніше результати дослідження поставили під сумнів, інтерес до препарату підвищився.

З різним ступенем скептицизму про нього згадували різні засоби масової інформації та впливові люди, зокрема генеральний директор Tesla Ілон Маск і президент Бразилії Жаїр Болсонару.

Президент Трамп також нерідко говорив про потенціал гідроксихлорохіну, а на черговому брифінгу у Білому домі навіть заявив: "Що вам втрачати? Вживайте його". У середині травня він пішов ще далі, сказавши, що й сам дотримується своєї поради.

За даними моніторингової платформи CrowdTangle, кожен такий коментар викликав хвилю обговорень у соцмережах.

Передозування гідроксихлорохіном бувають рідко, а тривога через пандемію штовхнула людей на відчайдушні кроки.

І результат не змусив себе чекати.

У Нігерії кілька людей отруїлися препаратом, який вихваляв Трамп. Це змусило владу застерегти людей від вживання гідроксихлорохіну під час лікування Covid-19.

На початку березня 43-річного в'єтнамця привезли у клініку в Ханої з передозуванням гідроксихлорохіном. Він був червоний, як рак, тремтів і не міг дивитися перед собою. Директор клініки, доктор Нгуєн, сказав, що чоловіку просто пощастило - якби не швидка реакція медиків, усе закінчилося б фатально.

Гарі Леніусу пощастило менше. Очисний засіб, який він і його дружина проковтнули, містив іншу хімічну речовину і був отруйним.

За кілька хвилин обидва відчули запаморочення і жар. А трохи згодом - блювання й ускладнене дихання. Гарі помер, а Ванду у важкому стані доправили до лікарні.

Пізніше жінка пояснила, чому вони з чоловіком випили очисну суміш. Про користь гідроксихлорохіну розповів Дональд Трамп під час пресконференції у Білому домі.

Отруєння алкоголем

В Ірані сотні людей померли від отруєння алкоголем на тлі чуток про його лікувальну дію.

На кінець квітня загальна кількість жертв досягла 796. Камбіз Солтанінежад з іранського інституту судової медицини заявив, що це результат "фейків у соціальних мережах", які розповідали про цілющий ефект спиртного у лікуванні Covid-19.

За ісламськими законами, алкоголь в Ірані заборонений. Але місцеві потайки "женуть" самогон, який може містити метиловий спирт та викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

"Мій друг з'їв мило"

Президент США Дональд Трамп, який час від часу озвучує не підтверджені наукою припущення, заявив, що вірус втрачає силу від сонячного світла.

Він запропонував використовувати ультрафіолет і дезінфекційні засоби для боротьби з Covid-19.

"Я бачу, що дезінфекційний засіб вбиває (вірус) за хвилину ... Чи можемо ми робити щось подібне за допомогою ін'єкцій всередину або майже очищення (організму)?" - поцікавився американський президент під час брифінгу у Білому домі.

Пізніше він сказав, що це була іронія. Однак деякі американці сприйняли слова президента цілком серйозно. А на "гарячу лінію" токсикологічних центрів почали надходити дзвінки з проханням про допомогу.

Токсиколог з Канзасу розповів, що після брифінгу президента один чоловік проковтнув дезінфекційне мило.

Дункан Мару з лікарні Елмгерст у Нью-Йорку розповів, що його колегам довелося рятувати людей після "лікування" дезінфекційними засобами.

"Хворі були у важкому стані. Подібні отруєння можуть мати довгострокові наслідки для здоров'я, наприклад, спричинити рак та шлунково-кишкову кровотечу", - говорить він.

Расова напруга та сутички

У березні генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреісус попереджав, що пандемія активізує "небезпечного ворога".

Він мав на увазі расову нетерпимість щодо мешканців Азії та Китаю, проте вірус загострив напругу ще у кількох країнах.

У квітні в Індії відбулося відразу кілька нападів на мусульман. Їх побили після того, як з'явилися чутки, що мусульмани поширюють коронавірус.

Одночасно з цим у Сісаї, маленькому селищі на сході Індії, сталася сутичка між мусульманами та індуїстами. Її спровокував напад на хлопчика-мусульманина, який також був пов'язаний з чутками про те, що мусульмани поширюють Covid-19.

В результаті одна людина загинула, ще одна - серйозно поранена.

Зачепили фейки й етнічні спільноти. У Бредфорді, Англія, ходили чутки, що небілих пацієнтів лишають помирати.

А в Індаурі, місті у центрально-західній Індії, лікарів, що відслідковували потенційних інфікованих, закидали камінням. Крім того, у WhatsApp поширювали неправдиві відео про те, що медики нібито забирали здорових мусульман та робили їм ін'єкції, що містили вірус.

Внаслідок нападу, що стався на початку квітня, двоє лікарів зазнали серйозних травм.

Тяжкохворі від фейків

Дезінформація в інтернеті може мати прямі наслідки, тому такі соціальні платформи як Facebook заявили, що видалятимуть ті дописи про коронавірус, які створюють безпосередню загрозу.

Однак наслідки можуть бути непрямими та датися взнаки згодом.

"Сподіваюся, моя дружина одужає, - каже Браян Лі Гітченс, пацієнт з Флориди, який став жертвою теорій змови про коронавірус. - Але якщо я її втрачу, вона потрапить до кращого місця".

Браян з дружиною не мали твердої думки щодо коронавірусу і вагалися між двома теоріями - що це вигадка, пов'язана з 5G, або, дійсно, хвороба, однак, не така страшна, як каже влада.

Тому продовжували жити у звичайному режимі, ігноруючи офіційні попередження. Браян - таксист і не припиняв роботу під час карантину. Ходив у магазин, забирав ліки для дружини, яка хворіє на астму та апное. І навіть її слабке здоров'я не змусило його дотримуватись соціальної дистанції чи носити маску.

Однак вірус швидко повернув Браяна до реальності. Він повернувся у соцмережі - цього разу, щоб попередити людей про дезінформацію та теорії змови.

Експерти кажуть, що такі дописи можуть бути кориснішими у боротьбі з фейками, ніж новинні статті та розслідування з перевіркою фактів.

Ціна дезінформації - життя людини

Можливо, випадок Браяна - надзвичайний, але величезні обсяги інформації, що циркулюють в інтернеті, можуть ввести в оману будь-кого. ВООЗ називає це "інфодемією".

Можливо, не всі вживають підробні ліки. Але багато відмовляються вірити у реальність вірусу, знижуючи тим самим свої шанси на виживання.

Нещодавно до лікарні невідкладної допомоги у Нью-Йорку привезли двох чоловіків, яким було трохи за сорок. Обидва - у важкому стані. Вони були сусідами по кімнаті та зазвичай працювали допізна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.