"Технологічні прориви" РФ, як черговий етап пропаганди

02 червня 2020, 20:42
Власник сторінки
Журналист
0
31
 Технологічні прориви  РФ, як черговий етап пропаганди

З'ясовується, що від російського в апаратах ШВЛ «Авента-М» тільки назва. Все інше - китайське. В Росії їх лише збирають. Тобто нарощування випуску устаткування - це нарощування поставок з Китаю.

Нещодавно ВДТРК показала запис інтерв'ю президента Росії Путіна, зроблений у вересні минулого року. Як зазначає агентство "Інтерфакс", цей запис транслювався вперше.

В інтерв'ю глава Кремля заявив, що Росія буде розвиватися на основі сучасних технологій, які вже змінюють світ. Без застосування новітніх досягнень науки і техніки "забезпечити майбутнє нашої цивілізації" неможливо. "Росія - це не просто країна, це дійсно окрема цивілізація………яка має дуже гарну власну базу", - зазначив Путін. "Базу для розкрадання коштів та популістських заяв…" – мабуть забув зазначити керманич Кремля. Бо мова, в першу чергу, безумовно йде про "Сколково".

Федеральний закон "Про інноваційний центр "Сколково" президент Росії Дмитро Медведєв підписав 28 вересня 2010 року. До цього потенційними місцями розташування такого центру в ЗМІ називалися Новосибірськ, Санкт-Петербург, Обнінськ і Дубна. Але шматок землі на заході Москви, поблизу перетину Мінського шосе і МКАД, вибрали з однієї причини: Медведєв входив до опікунської ради Московської школи управління "Сколково", заснованої в 2006 році на гроші великих російських бізнесменів.

Як що коротко про гроші, то вже в 2013 році Генпрокуратура Росії виявила грубі порушення в роботі "Фонду розвитку центру розробки та комерціалізації нових технологій" (Фонд "Сколково").

"Фондом не забезпечене належне організаційне керівництво і координація діяльності по реалізації проекту, що сприяло безконтрольному витрачанню коштів, а також заподіяння шкоди фонду та інтересам держави", - йдеться у повідомленні Генеральної прокуратури, що надійшло в "Інтерфакс".

В ході перевірки виявлено багатомільярдний збиток, нанесений "Сколково" і російському бюджету. Йдеться про 125 мільярдів рублів.

У 2016 році Рахункова палата Росії опублікувала повний текст звіту про перевірку інноваційного центру "Сколково", яку проводила спільно з ФСБ з листопада 2015 по червень 2016 року. За підсумками інспекції Рахункова палата звернулася в Генеральну прокуратуру.

Велику частину витрат "Сколково" Рахункова палата визнала необґрунтованими. Зокрема, питання аудиторів викликав договір фонду з "Російським правотворчим суспільством", яке написало проект "правил функціонування "Сколково". Проект обійшовся фонду майже в 12 млн руб. - по 40,3 тис. руб. за одну сторінку, підрахували аудитори. Фахівці фонду не мали необхідних знань, щоб скласти документ власними силами, пояснили у фонді перевіряючим. При цьому розроблені за договором правила лише лягли в основу остаточного документа.

У вересні 2014 "Сколково" уклало договір на проведення "організаційної синергетичної діагностики" з ТОВ "Інститут Адізеса". Дослідники діагностували у "Сколково" "стрімке передчасне старіння" і швидкий перехід на стадію "пізнього аристократизму". Причиною того, що сталося названі часті перевірки та слідчі дії, що породили у співробітників компанії почуття страху і небажання брати на себе відповідальність. Аудитори сумніваються, що це обстеження, що коштувало 1,9 млн руб., принесло "Сколково" користь.

31 грудня 2012 року "Сколково" прийняло на облік відеоролик "Щоденні чудеса". В цілому за 54,2 млн руб. фонд отримав один 60-секундний ролик, три ролика по 30 секунд - "Веселка", "Лист" і "Кристал", і три десяти секундних тізера з такими ж назвами.

І такі фінансові "чудеса" у "Сколково" відбуваються практично постійно. А що стосовно науково-дослідницьких чудес?

Невдачею завершився дебютний експеримент компанії-резидента "Сколково" "Поп-тех" зі створення штучного інтелекту. Замовником проекту виступило Міністерство соціальної політики Росії, яке доручило розробити унікальну програму по типу живого співрозмовника для громадян. Новий бот "Василь" мав відповідати на всі питання людей і займати при цьому патріотичну позицію. У його функції входила розробка "лайфхаків" для побуту і цінні вказівки щодо економії грошей.

Робота над помічником тривала три місяці і, за заявами творців, "Василь" повністю відповідав технічному завданню чиновників з міністерства.

Більш того, він проходив тестові перевірки в поліклініці, відділенні пенсійного фонду і безпосередньо в міністерстві, чиновники якого змогли задати боту свої запитання та отримати на них задовольняючі їх відповіді.

Несподіваний казус стався на презентації "Василя" під час дня відкритих дверей в міністерстві соціальної політики. Чиновники дозволили звернутися громадянам до штучного інтелекту. Під час одного з питань на тему, як прожити в місяць на 12 тисяч рублів, механізм дав збій і порадив людині, яка поставила запитання, терміново тікати з країни. Після термінового перезавантаження "Василя", бот продовжив пропонувати еміграцію і іншим громадянам. Його відповіді стали носити більш ґрунтовний характер. Штучний інтелект пропонував країни, а також контакти консульств, посольств і візових центрів. Після цього замовник і виконавець прийшли до висновку, що "Василь" ще не готовий і потребує доопрацювання.

Деякі з "інновацій" "Сколково" знаходяться на межі, або, навіть, поза межою абсурду. Влітку 2016 року в Сколково пройшов огляд стартапів з вельми амбітною назвою "Startup Bazaar". Винахідники хвалилися своїми винаходами, репортери робили репортажі. Під час одного з таких заходів показали "інноватора", який представив м'ясних мух. У підводці до цього матеріалу звучала така фраза: "І адже деякі ідеї буквально літали навколо". Кому-то ідеї падали на голову з яблуком, хтось знаходив їх у ванній, а ми ось так - що бачу, то винаходжу. Вчений говорив, що висушені личинки - незамінна білкова їжа для домашніх птахів і тварин. І начебто все добре, все зрозуміло, але він чомусь додав, що в подальшому це складе раціон харчування людей. Невже "м'ясні мухи" - це саме те, чого чекала Росія від російської Кремнієвої долини?

Проект "Сколково" свою основну роль "локомотиву російського технологічного прориву" на даний момент не виконав. Цю тезу підтверджує статистика: майже 80 відсотків початкових учасників проекту на цей момент вийшли з нього. За останнє десятиріччя Росія так і не змогла досягти рекламованого "технологічного прориву". Національний пошуковий портал "Супутник" від "Ростелекома" і його віце-президента Олексія Басова як "наша відповідь" Google, "Ё-мобіль", Персональний комп'ютер Ельбрус-401, Смартфон YotaPhone 2, електронний підручник Plastic Logic 100, Sukhoi Superjet-100, проблеми космодрома "Восточний" та супутників "Гонєц М" … "Окрема цивілізація" досі користується чужими технологіями та доробками. І не завжди якісними. "Імпортозаміщення" не запрацювало.

Доречі, про "імпортозаміщення" в умовах пандемії коронавірусу. Міністерство промисловості і торгівлі Росії, в особі заступника міністра Бочарова, повідомляло, що "зараз підприємства нарощують випуск устаткування приблизно на тому ж рівні, що і за часів Великої Вітчизняної". Перший заступник міністра Циб повідомляв, що в квітні країна планує виробити 500 апаратів ШВЛ, в травні - 2 500, а в червні - 3 000. Потім на експорт! Взагалі від закордону не залежимо.

Але тут сталася трагедія - дві пожежі з цими апаратами, загинули люди. І тут з'ясовується – від російського в цих апаратах тільки назва. Все інше - китайське. В Росії їх збирають, шильдик вішають і - вперед. Тобто нарощування випуску устаткування - це нарощування поставок з Китаю і трохи додатково - кількості найнятих робітників, які вміють викрутку в руках тримати ...

Інформаційна метушня провладної ідеологічної машини вже набридла навіть простим росіянам. Пропаганда пропагандою, але все ж таки і здоровий глузд потрібен Кремлю, для того що б зовсім не стати "дійсно окремою цивілізацією". Та чи місце такій "цивілізації" у нашій галактиці?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,Путин,Китай,Технологии,Сколково,апарат ШВЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.