Ефективність Паретто

23 квітня 2020, 12:17
Власник сторінки
медбрат, один з тих, кого направили з України в Італію на допомогу
0
687
Ефективність Паретто

Італійська національна служба здоров'я розділила весь перелік лікарських засобів на три частини

Перша це та, яка необхідна для надання допомоги в екстрених випадках та лікування хронічних захворювань, друга це та, яка необхідна для надання госпітальної допомоги і третя це вся решта ліків.

Витрати на першу та другу групу покриває національна служба здоров'я Італії, в якій медицина будується на принципах солідарності та універсального доступу. Тобто як би багато прибутку не отримував громадянин, він має ті самі права на доступ до охорони здоров'я, як і інші.

Скільки б не коштували ліки для надання допомоги в лікарні, їх вартість покриє італійська національна служба здоров'я. Будь то 300 Євро або 5000 Євро (є і така вартість)

Один з моїх італійських колег сьогодні отримав зарплату.

Його чистий дохід склав 1810 Євро. Він сплатив 735 Євро податків. Тобто 'брутто' зарплата склала 2545 Євро.

Італійська система охорони здоров'я живе з податків громадян, забезпечуючи їм надання медичних послуг.

В цьому місці це середня зарплата медсестринського персоналу в цій лікарні, оскільки вони отримали надбавки за роботу з інфікованими пацієнтами.

Але йому не дуже подобаються умови роботи в цьому регіоні. В Італії, регіони мають значну автономію і самі визначають локальну політику в сфері охорони здоров'я. Тож він вирішив змінити роботу і поїхати в більш прогресивний регіон. Для цього потрібно було пройти конкурс, який відбувся восени минулого року. Конкурс складався з теоретичного тестування та співбесіди. На співбесіді з'ясовують наскільки ти придатний до цієї роботи, як психологічно так і професійно. Перевіряють твої практичні навички, реакцію на складні запитання і багато іншого. Як правило в таких конкурсах можуть приймати участь тисячі учасників і повезе не багатьом з них.

І тільки зараз, тобто більше ніж через півроку, він отримав підтвердження того, що пройшов відбір і запрошений на роботу. Доречі йому також необхідно було зробити аналіз крові, який окрім загальних показників має визначити наявність або відсутність ВІЧ інфекції. При цьому він не отримає постійного контракту, який тут заключають після перших 36 місяців роботи. Спочатку він буде вважатися гостьовим робітником, після чого є висока імовірність того, що його звільнять і оголосять новий конкурс, а він має право піти на біржу праці та отримувати 40% від своєї зарплати у вигляді соціальної допомоги.

Окрім того, протягом кожного року, він має проходити 50 годин навчання, як безперервний професійний розвиток, за що частково сплачує сам і частково платить асоціація медсестер. Вона ж і контролює проходження ним цим 50 годин навчання. Тематику навчання він обирає сам.

Тому, якщо ви думаєте, що десь є рай, а нас туди забули запросити, то ніт.

Від кого все залежить, запитаю я?

Ті, хто читав мої пости раніше, вже знають відповідь. Навчання, власний розвиток, та здоровий глузд - те, що необхідно для руху вперед.

"Так ми ж також працюємо і платимо податки!" - заперечить хтось - " І навіть більший розмір податків!"

Чим більше ми отримуємо, тим більше ми платимо податків. Чим більше ми платимо податків, тим більше соціальних благ ми отримуємо - це і медицина і робота поліції і дороги і інше.

"Тобто варто заплатити податки і все?" - запитає хтось.

"Ніт" - відповім я.

Ефективність Паретто полягає в тому, що не можливо вплинути на одну причину, не вплинувши на інші.

Більша зарплата призводить до більших податків, більші податки призводять до більших надходжень в систему охорони здоров'я, більші надходження призводять до більших витрат і цей взаємозв'язок можна продовжувати до безкінечності.

Цей рік стане роком найбільших подій в українській медицині. Не лише через епідемію. В цьому році ми змінили принципи фінансування системи охорони здоров'я.

Мало платити податки, треба розуміти, що за ці податки нам надає держава, як вони розподіляються, чи ефективний менеджмент як на рівні керівництва держави і міністерств так і на рівні головних лікарів. Тепер більше стане залежити від головних лікарів ніж від міністерства. Саме вони в кожній лікарні повинні тепер створити такі умови, щоб до них зверталося більше пацієнтів. Більше пацієнтів, це більше надходжень в лікарню, більше надходжень це більше можливостей в тому числі на заробітну плату. Але за умови ефективного використання цих надходжень.

Тож вітаю вас в новому світі, де все тепер залежить від кожного з нас (ну насправді і раніше залежало, але ж яке красиве завершення посту вийшло).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,медицина,економіка,Італія,коронавірус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.