24 роки позбавлення волі – результат впливу російської пропаганди

18 грудня 2019, 18:39
Власник сторінки
0
56
24 роки позбавлення волі – результат впливу російської пропаганди

Італійський суд засудив українського військового Віталія Марківа до 24 років позбавлення волі, спираючись на матеріали російських засобів масової інформації

Італійський суд засудив українського військового Віталія Марківа до 24 років позбавлення волі, спираючись на матеріали російських засобів масової інформації, які визнані світом джерелами російської пропаганди. 
P/S: Ма́рків Віта́лій Миха́йлович - італійсько-український воїн доброволець, військовослужбовець
батальйону оперативного призначення імені генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії
України, обвинувачений італійським судом у вбивстві італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі
разом із його російським колегою Андрієм Мироновим, які загинули внаслідок мінометного обстрілу
у травні 2014 року поблизу Слов'янська.
Як повідомляє The New York Times , велика частина доказів того, що Марків координував артилерійський удар, в результаті якого загинув італійський військовий фотограф на Донбасі, була отримана з його електронних пристроїв.
Проте пізніше виявилося, що серед доказів, представлених італійською прокуратурою, були повідомлення з публікацій, які є джерелами російської пропаганди.
І вже перший допит Марківа яскраво засвідчив наклеп сторони обвинувачення. Італійський адвокат Марківа Раффаеле делла Валле на початку засідання вказала на абсурдність звинувачень:
«Допит тривав близько 6 годин. Було непросто, але ми змогли надати багато корисної інформації. Мій клієнт заявив про свою невинуватість та несправедливість затримання, адже він ніяк не причетний до загибелі фотографа. Віталій сказав, що нікого не вбивав. По-друге, він заявив, що ситуація була геть іншою, ніж її змальовує сторона звинувачення. Прокурори твердять, що Марків був командиром батальйону і міг віддавати накази. Але мій клієнт наголосив, що був звичайним солдатом. Віталій також заявив, що не був авантюристом, якому закортіло піти на війну. Він, як громадянин України, захотів підтримати свою країну у війні, спершу пішов на фронт волонтером, а в березні 2014-го офіційно вступив до лав Національної гвардії та отримував за це зарплатню. Віталій був простим солдатом, який не міг віддавати накази будь-кому і не мав доступу до мінометів. У його розпорядженні був лише автомат, з якого він аж ніяк не міг поцілити в журналістів. Віталій засвідчив, що в той день він перебував на пагорбі Карачун, але в позиції, з якої не було видно місця інциденту. За його словами, стріляти туди навіть з автомата він не міг би, адже перебував з іншого боку пагорба та мав обмежений радіус огляду. Марків також сказав, що мінометні обстріли здійснювали обидві сторони конфлікту. Цілком можливо, що в журналістів поцілила міна, випущена проросійськими терористами, які контролювали територію. З огляду на все це, Віталій Марків наполягає на своїй повній невинуватості»

“Включення двох відеороликів від Russia Today, а також матеріали на сепаратистському сайті “Русская весна”, поставило питання про те, якою мірою фейкові новини, проникаючи в західні засоби масової інформації та вибори, тепер проникають в західні країни та їхні суди”, – йдеться в повідомленні видання.
Італійські прокурори у свою чергу заявили, що не вважають матеріали Russia Today вирішальними у вироку, а суду присяжних не дозволяється обговорювати те, що переконало їх у винності Марківа.
Але включення в суд пропаганди і дезинформації, незалежно від її переконливості, викликало тривогу в експертів і деяких політиків.
Апеляційний процес проти Марківа заплановано на весну 2020 року і залишається вірити що Європейський союз тверезо вивчить справу українського військового і не дозволить агресивній Росії вплинути на процес.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина-Россия,Італія,пропаганда в СМИ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.