Новий етап впровадження української мови в державних інституціях

30 червня 2021, 11:25
Власник сторінки
0
183
Новий етап впровадження української мови в державних інституціях

16 липня 2021 року розпочався новий етап впровадження української мови в державних інституціях та в різних сферах публічного життя

Українська мова як єдина державна мова - функціональний тип мови, що використовується для спілкування між носіями різних мов в умовах обмежених соціальних контактів, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України. 

Норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які набрали чинності цього дня, передбачають, що демонстрування та поширення фільмів, а також проведення концертів та розважальних шоу, зокрема і на телебаченні, має відбуватися державною мовою. Крім того, 26 Статтею Закону регламентовано й використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження.

Завдяки представникам телеіндустрії України, які виступили на підтримку мовного законотворчого процесу, попереджено прийняття ряду антиукраїнських законодавчих ініціатив, які в певній мірі були направлені на протидію компетентним державним органам України, та сприяли насадженню іностороною ворожої ідеології через призму необхідності збереження російської мови як другої офіційної. Активна громадянська позиція не дозволила завдати шкоду інтересам української держави, загальмувати процеси становлення незалежного і самодостатнього українського інформаційного простору та створити загрозу для національної безпеки України.

Подолання негативних наслідків тривалого зросійщення українського гуманітарного простору, який сьогодні значною мірою формується аудіовізуальними медіа, є актуальним і вкрай необхідним завданням. Українське суспільство і бізнес позитивно відреагували як на запровадження мовних квот, так і на поетапне запровадження норм закону про державну мову в різних сферах публічного життя. Відповідно якщо раніше спротив українізації інформаційного простору з боку окремих медіахолдингів можна було пояснювати інерцією мислення та пересторогами щодо прибутковості бізнесу, то сьогодні такі дії сприймаються не інакше як відверте підігравання спробам російського реваншу.

День 16 липня, коли української мови в публічному просторі стане більше, – це черговий важливий крок до перемоги над агрессором та над його спекуляціями мовним питанням в Україні.

30-у річницю Незалежності ми маємо зустріти з повноцінним функціонуванням норм мовного закону, який забезпечить провадження  української мови, як засобу спілкування в офіційних сферах на всій території держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.