Релігійна «свобода» на окупованому українському Сході під тиском РФ

21 жовтня 2019, 17:25
Власник сторінки
0
133

В ОБСЄ відмічають суттєве погіршення ситуації в релігійному середовищі окупованих територій України.

Приховувати масові релігійні переслідування в Криму і Донбасі Кремлю стає важче з року в рік.
19 вересня 2019 року у Варшаві пройшов спеціальний захід у рамках щорічної конференції ОБСЄ, присвячений проблемам з релігійною свободою на окупованих Росією українських територіях Криму і Донбасу. В заході, організованому Центром громадянських свобод у партнерстві з Інститутом релігійної свободи, взяли участь дипломати держав-учасниць ОБСЄ, релігійні діячі та громадські активісти.
Учасники заходу акцентували увагу світової громадськості на тих складнощах, з якими стикнулися українські віруючі різних конфесій Криму, Донецької та Луганської областей (Донбасу) внаслідок російської окупації,
Ними було відмічено, що відсутність належного міжнародного моніторингу в Криму та закритість для правозахисних організацій, особливо окупованих територій Донецької та Луганської областей, породжує цілковиту безкарність окупаційної влади, яка не відповідає не перед ким за свої численні злочини на ґрунті релігії. Це спонукає російську владу в Криму та незаконні військові формування на сході України, підтримувані Росією, продовжувати своє насилля проти віруючих і релігійних меншин.
Правозахисники також зауважили, що РФ постійно чинить т.зв. неформальний тиск на окремих членів моніторингової місії ОБСЄ, у зв’язку з чим, її нинішні щоденні звіти не згадують навіть кричущі факти релігійних переслідувань у зоні військового конфлікту на Сході України.
Присутні відмітили повне домінування структур УПЦ, які постійно розширюють свій вплив на окупованих теритріях, у тому числі за рахунок відновлення функціонування зруйнованих під час ведення бойових дій приходів та відкриття нових храмів. В той же час відбувається посилення тиску на протестантські та інші релігійні структури, що не відносяться до УПЦ, з боку окупаційної влади, аж до їх повної заборони на т.зв. «законодавчому рівні».
На території ОРДЛО триває відкритий пресинг релігійних громад євангельських християн баптистів (ЄХБ) з метою створення штучних перепон для їх діяльності та зведення до мінімуму їх мережі. В 2018 році розпочалася перереєстрація всіх громад ЄХБ на окупованій території. При цьому, вимоги для реєстрації громад ЄХБ були визначені завідомо нереальні для виконання (реєстрація громади за місцем реєстрації не менше 20 віруючих, вимоги до місця реєстрації юридичних осіб, вимоги щодо місця проведення богослужінь і т.п.), цілий ряд додаткових вимог, які унеможливлюють перереєстрацію більшості громад ЄХБ. Була заборонена діяльність релігійного об’ϵднання «Свідки Іϵгови», яке звинуватили в діяльності, що нібито носить ознаки екстремізму.
Учасники заходу закликали присутніх дипломатів і структури ОБСЄ, зокрема БДІПЛ і СММ, налагодити всебічний і неупереджений міжнародний моніторинг стану свободи релігії чи переконань, документування і публічне оприлюднення порушень і злочинів на ґрунті релігії на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей, а також в окупованому Криму.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: донбасс,релігія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.