Молдовська ACUM розраховує на підтримку ЄС після парламентських виборів

18 лютого 2019, 09:50
Власник сторінки
0
60

Заснований на європейських цінностях блок ACUM вирішив заручитися підтримкою європейських країн і звернувся до вповноваженого посла ЄС у Республіці Молдова з проханням не визнавати результати виборів і солідаризуватися з народними страйками.

Як відомо, 24 лютого 2019 року у Молдові відбудуться парламентські вибори. За результатами останніх соцопитувань, на перемогу претендують три політичні сили. Серед них, проросійська Партія соціалістів (ПСРМ), яку очолює президент республіки Ігор Додон, правляча Демпартія (ДПМ) олігарха Володимира Плахотнюка та правий опозиційний блок ACUM, створений лідерами двох проєвропейських партій "Гідність і правда" та Платформа "Дія і солідарність" Майєю Санду та Андрієм Нестасе. Перемога останніх могла б стати справжньою сенсацією, однак, судячи з усього, наступні вибори не призведуть до зміни влади у республіці. Все вказує на те, що між соціалістами і так званими демократами буде створена коаліція. Схоже, що ні у Додона, який без допомоги Демпартії не зможе забезпечити собі більшість у парламенті, ні у Плахотнюка, який полаявся з Заходом та іншими проєвропейськими молдовськими силами після анулювання результатів виборів мера Кишинева, просто не залишається інших варіантів, крім як виступить на виборах єдиним фронтом.

Таким чином, соціалісти і демократи, які раптово здружилися, позбавили опозиціонерів з ACUM будь-яких шансів на успіх. Очевидно, що боротися проти Додона і Плахотнюка, які мають адміністративні ресурси і контролюють всі ЗМІ, а також державні і силові структури країни, на даному етапі безглуздо. Результати прийдешніх виборів, фактично, вже визначені незалежно від реального волевиявлення виборців. Однак, для вчинення задуманого, лідери ACUM, в першу чергу, вирішили заручитися підтримкою європейських країн і звернулися до вповноваженого посла ЄС у Республіці Молдова з проханням не визнавати результати виборів і солідаризуватися з народними страйками. https://dosug.md/ru/publication/25412/

Від імені представників Руху національного опору ACUM дозвольте подякувати Вам за всебічну підтримку і пильну увагу до прийдешніх виборів у Республіці Молдова.

Ми поділяємо Вашу думку, що вибори 2019 року стануть тестом для оцінки стану демократії у республіці. Проте вже наразі можна упевнено сказати, що Молдова цей тест не пройде. У країні, де протягом довгих років панує інтриганство, олігархія та корупція, брак плюралізму думок, не може бути чесного, вільного і відповідного до всіх міжнародних стандартів виборчого процесу.

Однак, навіть знаючи все це, ми не відмовляємося від боротьби і не підтримуємо ідею бойкоту. Ми візьмемо участь у виборах, хоча впевнені, що перемогти нам не дадуть. Наші опоненти - Плахотнюк і Додон забезпечили собі безпеку, коли змінили виборчу систему і призначили потрібних собі людей на ключові посади у державних закладах, а також взяли під контроль ЗМІ. Але вони не врахували найголовнішого: перемогти на виборах, сфальсифікувавши результати голосування - не значить утримати владу, головне - реакція народу та іноземних партнерів на подібну фальшиву перемогу.

Наші друзі з Румунії підтвердили свої гарантії фінансового і, якщо буде потреба, фізичного сприяння, у разі перетворення протистояння зі злочинною владою у формат масових народних протестів. Однак головною умовою з їх боку є підтримка нашої ініціативи міжнародною спільнотою. У противному разі народ Молдови залишиться наодинці проти корумпованих армії і спецслужб, керівництво яких годується з кишені Плахотнюка. Якщо Ви, як представник європейського союзу, публічно солідаризуєтеся з нашою справою, шанси народу Молдови ліквідувати олігархічну тиранію, що укоренилася в країні, створити тимчасовий уряд і провести чесні, відповідні до всіх міжнародних і правових стандартів вибори, різко збільшаться.

Саме через те ми просимо Вас не залишатися осторонь, коли від нашого слова залежить судьба всього народу.

Зупинімо диктатора разом!

Дійсно, без допомоги європейських партнерів шанси опозиційних демократичних сил Молдови на успіх у боротьбі з таким впливовим суперником як Плахотнюк, який має практично необмежені ресурси, невеликі. Заснований на європейських цінностях блок ACUM - це єдина сила, здібна забезпечити реальні зміни у Молдові і створити справжню демократичну державу, де парламент формується у результаті чесних, прозорих і вільних виборів, а влада турбується про громадян, а не про власні інтереси та вигоду. Молдова має йти шляхом євроатлантичної інтеграції. Проте, витягти країну з болота, в яке її затягнула чинна влада, неможливо без сприяння західних країн. Залишається сподіватися, що європейські колеги не залишать без уваги заклик опозиціонерів і допоможуть республіці встати на шлях демократичного розвитку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.