Глобальна освітня екосистема

20 вересня 2017, 12:57
Власник сторінки
0
156
Глобальна освітня екосистема

Роздуми щодо розвитку освітньої системи в світі та покращення освітньої ситуації для всіх верств населення, з допомогою світових лідерів та додаткового інвестування в майбутнє

Цього місяця керівники всіх 193 держав-членів Організації Об’єднаних Націй (ООН) разом збираються у Нью-Йорку, для того щоб спробувати оцінити досягнення у вирішенні деяких самих найскладніших проблем розвитку у світі, включаючи забезпечення якісної освіти для всього потребуючого населення. Успіх вимагає значних нових інвестицій в місцеве керівництво.


НЬЮ-ЙОРК. Цього місяця голови держав і старші посадові особи з усіх 193 держав-членів ООН збираються в Нью-Йорку, з метою досягнути прогресу в самих складних проблемах розвитку в світі, включаючи забезпечення якісної освіти для всіх. Успіх на цьому фронті не просто моральний імператив: важливо також поставити країни на шлях постійного розвитку. Але цей успіх буде нелегким. Це буде вимагати нових значних інвестицій в місцеве керівництво - елемент міжнародної діяльності в галузі розвитку, який дуже рідко звертає увагу, на яку він заслуговує. 


«Лідерство» в данному випадку, не обов’язково означає, що людина знаходиться на вершині урядової або ділової ієрархії. Скоріше, це визначається діями, спрямованими на поліпшення добробуту суспільства, і це може походити від будь-кого. Суспільство вже не раз бачило, як присутність різнообразних спеціалістів залучених лідерами на всіх рівнях - викладачів, батьків, студентів, політиків, адвокатів та інших - можуть зробити або зламати зусилля спільноти або країни, щоб максимально розширити можливості для покращення власної системи освіти.


Гарною новиною є те, що викладачі та пропагандисти освіти по всьому світу зараз, схоже, усвідомлюють цінність інформованого місцевого керівництва. Міжнародна комісія з фінансування можливостей в сфері глобальної освіти нещодавно закликала до збільшення інвестицій в «глобальну систему освіти», яка б допомагала розвивати більше такого керівництва. Інше міжнародне суспільство повинно враховувати цей заклик.


Глобальна освітня екосистема буде включати в себе нові партнерські відносини між двосторонніми і багатосторонніми донорами, філантропічними спільнотами і глобальними некомерційними організаціями. Ця динамічна мережа буде працювати з місцевими суб’єктами для підтримання лідерства та інновацій, створюючи ефективні нові канали для лідерів, котрі будуть ділитися знаннями, досвідом та рішеннями між спільнотами та державами.  


В сучасному світі такий тип освітньої екосистеми не існує. Замість цього майже 17 мільярдів доларів іноземної допомоги, спрямованих на освіту кожен рік, направляються безпосередньо місцевим органам влади. Регіональні або глобальні організації, які могли б допомогти в розвитку глобальної інфраструктури освіти, підтримувати розвиток лідерства серед місцевих зацікавлених сторін і допомагати створювати ефективні канали для обміну знаннями та кращими практиками між спільнотами, не отримують значних інвестицій.


Це означає втрачену можливість, оскільки обіцянки таких екосистем пришвидшити загальний прогрес було підтверджено в інших сферах, зокрема в сфері охорони здоров’я. За останні 35 років, зокрема обумовлені глобальною епідемією СНІДу, кількість міжнародних партнерств і неурядових організацій, що працюють над підвищенням громадського здоров’я, збільшилось більш ніж в 4 рази і склало більше 200 організацій.


Сьогодні, глобальне середовище охорони здоров’я заповнене численними неурядовими організаціями та громадськими організаціями, які поряд з багатьма державно-приватними партнерствами, системою ООН та іншими міжурядовими оргіназаціями включають динамічну мережу, яка сприєя розвитку. Ця зріла, можливо не досконала екосистема допомогла покращити і навіть врятувати життя мільйонів людей по всьому світу.


Однією з організацій, яка допомагає підтримувати безперервний розвиток екосистеми суспільної охорони здоров’я, є «Results for Development», яка веде Об’єднану мережу навчання для забезпечення загального охоплення охорони здоров’я. Шляхом створення і поглиблення зв’яків, які дозволяють студентам-практикам і директивним органам з різних країн світу ділитися своїм досвідом і дсвідом зі своїми колегами вінших місцях. Об’єднана мережа навчання допомагає забезпечити прискорення прогресу в покращенні медичного обслуговування у всьому світі.


Саме такий підхід необхідний для просування мети міжнародного співтовариства по забезпеченню якісної освіти для всіх. Враховуючи спільні риси в причинах нерівності і проблем, які впливають на утворення в різних громадах і країнах, обмін знаннями між місцевими лідерами - не говорячи вже про ефективне нарощування потенціалу - обіцяє бути настільки само ефективним, як і в секторі охорони здоров’я. Суспільству необхідна глобальна екосистема освіти для підтримки таких зусиль - і суспільству це необхідно якомога швидше.


Наради Генеральної Асамблеї ООН в цьому місяці є досить важливими і можуть дати можливість почати рухатися в цьому напрямі. Якщо зростуть сьогоднішні багатосторонні інвестиції в регіональні і глобальні некомерційні суб’єкти освіти навіть невеликою кількістью, світ може почати розробляти загальну екосистему для розвитку місцевих інновацій, навчання, розвитку лідерства та нарощування потенціалу. Суспільство збільшило б наші шанси на досягнення прогресу в галузі освіти - і всього колективного добробуту - до чого всі і прагнуть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: ООН,влада,освіта,розвиток,фінансування,інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.