Порятунок океану

20 червня 2014, 13:13
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
31

Міжнародні екологічні організації уже не один рік добиваються захисту біорізноманіття в Антарктиці та Південному океані

Міжнародні екологічні організації уже не один рік добиваються захисту біорізноманіття в Антарктиці та Південному океані. Ще у 2008 році Комісія з охорони морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ) взяла зобов'язання до 2012-го створити в Південному океані мережу репрезентативних охоронюваних акваторій, які забезпечили би стійке управління (охорону і використання) морських біоресурсів Антарктики, іншими словами – морських заповідників. Однак досі цього не зроблено.

Хоч як це парадоксально не звучить у теперішній ситуації, але фактично заблокували створення таких морських заповідників Україна та Росія. З огляду на позицію попереднього керівництва нашої держави не дивно, що впродовж останніх двох років делегація України в АНТКОМ, сформована Державним агентством рибного господарства, спільно з Росією виступала проти створення морських охоронюваних територій.

Переконаний, що зараз є слушна нагода виправити цю помилку недалекоглядних чиновників Януковича. По-перше, враховуючи військову агресію РФ, Українська сторона у будь-яких міжнародних організаціях має тричі подумати перед тим, як висловлювати спільну з Росією позицію. А по-друге, створення морських охоронюваних акваторій в морі Росса та прибережному районі Східної Антарктики має надзвичайно важливе значення для захисту Південного океану та понад 10 тис. видів тварин, що мешкають у ньому. Море Росса та прибережний район Антарктики наразі залишаються фактично останніми «здоровими» частинами світового океану, які не зазнали антропогенного впливу. Саме на цих територіях мешкають 43% усіх імператорських пінгвінів та 65% пінгвінів Аделі, які є на планеті. Всебічний науковий аналіз продемонстрував, що континентальний шельф та схил моря Росса функціонують як цілісна екологічна одиниця.

Одним з основних принципів, яким керується АНТКОМ є екосистемний підхід - охороні підлягає не один вид, а їх сукупність, а так само їх місця проживання. Це не виключає можливості ведення промислу за умови, що він не приводить до виснаження використовуваного ресурсу і враховує вплив лову на інші компоненти екосистеми.

З точки зору природозахисників ні в кого не має виникати сумнівів у необхідності створення на цих територіях морських заповідників. Інтерес же Росії – зовсім інший. Створення морських охоронюваних акваторій стане суттєвою перешкодою для тотального рибного промислу. Власне тому російська сторона й блокує усі ініціативи захисників природи. В такій ситуації позиція Української делегації має фактично визначальне значення для порятунку екосистеми Південного океану.

Україна як держава з величезним досвідом антарктичних досліджень має підтримати ініціативи Європейського Союзу й Австралії зі створення цих морських заповідників та долучитися до світових лідерів у галузі збереження морських екосистем Антарктики.

Антарктичний Альянс, який є коаліцією понад 30 природоохоронних організацій, зокрема таких як Всесвітній фонд дикої природи (WWF), Грінпіс, Міжнародний фонд захисту тварин (IFAW), Фонд П’ю (PEW), закликає Український уряд підтримати ініціативу створення двох найбільших на планеті морських безпечних акваторій до того, як вони піддадуться впливу людської діяльності.

У понеділок представники Антарктичного Альянсу за підтримки Партії Зелених України у приміщенні Інформаційно-просвітницького Орхуського центру у Києві проведуть прес-конференцію на тему створення морських охоронюваних районів (МОР) в Антарктиці. Також під час заходу відбудеться показ фільму «Останній океан» та відкриття фотовиставки, присвячених створенню морського охоронюваного району в морі Росса. Запрошуємо журналістів, громадських діячів, науковців, викладачів та небайдужих громадян, які цікавляться екологічними проблемами.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.