Безкультурна революція чи тупі чиновники?

30 квітня 2013, 11:56
Власник сторінки
Головний редактор газети, сайту "Тарасова Правда"
0
214

Безкультурна революція чи тупі чиновники?

Чиновники масово позбуваються закладів культури, пояснюючи ліквідацію бібліотек, художніх і музичних шкіл необхідністю економити бюджетні кошти.І хоча в самому Міністерстві культури запевняють, що дотації надходять у повному обсязі, а суди приймають рішення про те, що необхідно все відновити і повернути людям роботу, місцева влада не звертає на це уваги. Вони ігнорують державних виконавців та штрафні санкції, не надто лякає їх і кримінальна відповідальність, яка передбачена у випадках, коли не виконуються рішення суду.

Читати шкідливо...

Ця «тиха війна» між чиновниками та колишніми працівниками п'яти бібліотек і двох шкіл, можливо, так і не вийшла б за межі Вінницької області, якби в ситуацію не втрутилися співробітники Служби безпеки України. У середині березня прес-служба цього відомства розповсюдила інформацію про те, що співробітники СБУ викрили протиправну діяльність начальника одного з відділів Могилів-Подільської міської ради, який витратив кошти місцевого та державного бюджетів не за призначенням. «Посадова особа міськради, в обов'язки якого входило розпоряджатися бюджетними коштами, підозрюється в нецільовому використанні частини грошей місцевого та дотацій з державного бюджетів, передбачених на фінансування галузі культури міста у 2012 році. Згідно з наявними документами, 2,3 млн. грн. нібито були витрачені на утримання в 2012 році двох міських бібліотек та школи мистецтв. Разом з тим відомо, що в тому році ці заклади проіснували лише близько 3 місяців, після чого їх ліквідували », - йшлося в повідомленні.

За результатами перевірки, ініційованої СБУ та проведеною органами державної фінансової інспекції, було відкрито кримінальне провадження, повідомив прес-центр Служби безпеки України.

Але цій перевірці, як з'ясувалося, передувала низка судових процесів, в яких колишні співробітники закладів культури намагалися домогтися скасування рішення міськради, яке вважають незаконним.

«Коли в жовтні 2011 року міськрада вперше спробувала прийняти рішення про закриття 5 бібліотек, музичної та художньої шкіл естетичного виховання, я особисто брала участь у роботі сесії. Розповіла, що згідно чинного законодавства, депутати місцевої ради не мають права самостійно ліквідувати заклади культури, не порадившись з профільним міністерством, - говорить заступник начальника Управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації Галина Куделя. - Оскільки з січня 2011 року набрав чинності Закон «Про культуру», і там чітко і ясно про це написано».

За її словами, депутати прислухалися до такої рекомендації і вирішили це питання відкласти. Правда, ненадовго. Через кілька днів була зібрана позачергова сесія, де розглядався бюджет, йвирішилася доля бібліотек і шкіл. Бібліотеки ліквідували, а замість двох шкіл вирішили зробити одну. Причому в середині навчального року.

«Кілька депутатів утрималися від такого рішення, інші проголосували, - продовжує Галина Куделя. - Обгрунтували це тим, що в бюджеті міста немає грошей. Але до кінця 2011 року з держбюджету було додатково виділено субвенцію в розмірі 380 тис. грн. на покриття нестачі коштів. Тобто потреби у ліквідації бібліотек і перетворенні двох шкіл в одну не було. Тим більше, що на 2012 рік міська рада при прийнятті бюджету подала пропозицію до Мінфіну з розрахунку на 5 бібліотек і дві школи ».

Щоб зупинити ліквідацію бібліотек, тодішній перший заступник міністра культури і туризму Юрій Богуцький звернувся до тоді ще губернатора Миколи Джиги з листом, де в якості аргументів наводяться посилання ще на кілька законів, які були порушені. Але для місцевої влади вони виявилися надто переконливими.

На рішення сесії було накладено протест прокуратури, але депутати винесли його на голосування, а потім прийняли рішення відхилити. Тоді директор міської бібліотеки для дітей Людмила Михайляк і директор музичної школи Нона Полігова звернулися з позовними заявами до суду. Третьою стороною в цих процесах виступило Управління культури і туризму Вінницької обласної держадміністрації. Рішення суду по бібліотеках було однозначним - відновити їх роботу. Але міська адміністрація і цього разу вирішила, що закон можна трактувати по-своєму.

Де гроші, Зін?

«Депутати приймають нове рішення, яке суперечить не лише закону, а й здоровому глузду. Вони проводять реорганізацію бібліотек, які були ліквідовані, щоб замість них відкрити дві нові, - пояснює Галина Куделя. - Хоча ми виграли суди, в тому числі, апеляційну інстанцію, і є рішення про відновлення роботи всіх без винятку бібліотек і відновлення на посади всіх співробітників, які подали позови про незаконне звільнення. Але міська влада досі не повернула їх на робочі місця, незважаючи на те, що було відкрито виконавче провадження, накладено штраф. Яким буде подальший розвиток подій, поки незрозуміло. Все, що ми бачимо сьогодні - жорстка протидія місцевої влади. Якщо закон в нашій державі існує, то рішення суду таки буде виконано, і місцева влада поверне місту і людям, які в ньому живуть, заклади культури, на які абсолютно достатньо фінансування. Тим більше, що при аналізі звіту за 2012 рік видно, що навіть з того фінансування, яке було розраховане на п'ять бібліотек, а нині діє в місті тільки дві, жодна копійка не пішла на зміцнення матеріально-технічної бази, не виділялися кошти і на купівлю літератури. Якщо на п'ять бібліотек не вистачало понад мільйон гривень, то зараз і на дві, очевидно, їм теж не вистачає».

За словами Галини Куделі, згідно з Бюджетним кодексом, міністерство культури фінансує тільки національні заклади, а органи місцевого самоврядування є розпорядниками коштів місцевого бюджету і фінансують заклади, які знаходяться у комунальній власності. «Але з державного бюджету постійно йдуть дотації, тому що нам дуже складно утримувати таку мережу бібліотек, яка є. Область аграрна, тому субвенції з держбюджету надходять щорічно. Така субвенція була і в 2011, і в 2012 роках. У 2012 році фінансування навіть збільшилося майже на 24% », - говорить вона.

Так що відповідь на питання, куди були витрачені бюджетні кошти, належить тепер з'ясувати правоохоронцям. Прокуратура, в свою чергу, має дати оцінку діям місцевих органів влади, які досі не виконали рішення суду.

«Фінансової інспекцією було проведено перевірку відділу культури і туризму Могилів-Подільської міськдержадміністрації. У результаті було встановлено, що у 2012 році дві бібліотеки і школа мистецтв функціонували близько 3 місяців, але на їх утримання сума бюджетних коштів виділялася в такому ж обсязі, як і на фінансування п'яти бібліотек і двох навчальних закладів у сфері культури в 2011 році, - розповів заступник Могилів-Подільського міжрайонного прокурора Ігор Совгіра. - Слідчим СБУ були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.210 Кримінального кодексу України (нецільове використання бюджетних коштів). Подальшим розслідуванням цієї справи буде займатися слідчий відділ Могилів-Подільського міського управління внутрішніх справ. Повідомлення про підозру на сьогоднішній день поки нікому не вручалося ».

- Прокуратура зі свого боку ініціюватиме додаткову ревізію?

- Згідно з новим КПК, прокурор здійснює процесуальне керівництво слідством, тому Ваше запитання, безумовно, доречне. Але потрібно ще провести ряд першочергових заходів для того, щоб ставити питання про призначення будь-яких додаткових ревізій або експертиз.

- На що були витрачені гроші і ким?

- Відповісти на це питання зможе тільки слідство. Безпосередньо за розподіл бюджетних коштів відповідає начальник відділу з питань культури і туризму, але мені б не хотілося сьогодні нікого звинувачувати. Для цього потрібні серйозні підстави, підтверджені конкретними документами.

- Ігор Дмитрович, суд зобов'язав місцеву владу відновити роботу 5 бібліотек, які за рішенням сесії міськради були закриті, і відновити людей на роботі. Але це рішення так і не було виконано. Прокуратура може якось вплинути на цю ситуацію? Наприклад, почати кримінальне провадження за невиконання рішення суду?

- За невиконання рішень судів та перешкоджання в їх виконанні справді передбачена кримінальна відповідальність згідно зі статтею 382 Кримінального кодексу. Якщо буде подано заяву про те, що рішення суду не виконано, ми будемо реагувати і давати правову оцінку.

Що стосується ситуації по бібліотеках в цілому, то прокуратура неодноразово вносила протести на згадане рішення сесії, і коли їх відхилили, були подані відповідні позови до суду. Тому ми теж зацікавлені в тому, щоб рішення суду виконувалися, як того вимагає закон.

Звільнені співробітники бібліотек, з якими вдалося поспілкуватися нашому журналісту, пообіцяли, що обов'язково напишуть відповідну заяву до прокуратури.

«Коли провели реорганізацію, було подано позов, і є рішення суду про те, що її необхідно призупинити, але на це знову ж ніхто не захотів звертати увагу, - каже екс-директор бібліотеки для дітей Людмила Михайляк. - У результаті на місці бібліотеки, якою я раніше керувала, була створена бібліотека сімейного читання, хоча такого закладу взагалі немає в переліку Міністерства культури. Що стосується інших приміщень, то ходили розмови про те, що їх хочуть передати комерційним структурам».

Жінка розповіла, що відпрацювала в цій бібліотеці близько 40 років. Але сьогодні більшою мірою переживає не за себе, а за колег, які не можуть знайти іншої роботи. «У нас в бібліотеці працювала молода дівчина, вона інвалід ІІІ группи. Зараз вона залишилася без роботи, на тих мізерних копійках, які отримує від держави у вигляді соціальної виплати. Хоча в першу чергу повинні були б працевлаштувати, - наголосила моя співрозмовниця. - Сьогодні нам кажуть, що двох бібліотек для жителів міста достатньо. Але протяжність Могилів-Подільського - 14 кілометрів, він розтягнутий, і щоб тепер дістатися з околиці до бібліотеки сімейного читання, яка знаходиться в центрі міста, потрібно їхати близько години. Уявіть, як це складно зробити пенсіонерам або школярам!»

Школу закрили, щоб прибрати директора?

Якщо з бібліотеками ситуація більш менш зрозуміла, то з ліквідації художньої та музичної шкіл судовий процес ще триває.

«Я вважаю, що школу закрили через мене, - каже екс-директор музичної школи Нонна Полігова. - Спочатку були численні перевірки: КРУ, санстанція, пожежники. Оскільки ніяких порушень не виявили, то вирішили піти іншим шляхом. Вони ліквідували музичну та художню школи, мотивуючи тим, що немає грошей на їх утримання. І створили школу мистецтв. Причому обидві школи залишилися в тих же будівлях, в яких знаходилися раніше. Таким чином, вони заощадили тільки одне - ставку директора. А також позбулися ще від декількох педагогів, яких вважали негідними ціє посади».

Чиновники і в цей раз не стали обтяжувати себе тим, щоб погоджувати ліквідацію шкіл з Міністерством культури і туризму, хоча за законом повинні були це зробити. І точно так само, як і у випадку з бібліотеками, порахували непереконливим протест прокуратури.

«В області всього дві художні школи - у Вінниці та Могилів-Подільському, - додає Галина Куделя. - Художня школа мала чудових випускників, яких готувала чудовий майстер своєї справи Людмила Сорочинська. Це відома вишивальниця, людина, чиє ім'я відоме не тільки в Україні, але і за кордоном.

Школа була ліквідована посередині навчального року, що теж було неприпустимо. Державний реєстратор порушив припис прокурора. Прокурор вніс протест, а він зареєстрував нову школу. Тому було подано позов до суду. Зараз це питання знаходиться на розгляді у касаційній інстанції ».

Якщо судом буде визнано, що школа створювалася з порушеннями, а рішення міськради нелегітимно, постраждають, в першу чергу, випускники, які вже встигли отримати атестати. І тоді це питання вже вийде за рамки «безкультурної революції» і розмов про економію бюджетних коштів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.