"УДАР Віталія Кличка" проти "молочної мафії"

10 квітня 2013, 08:44
Власник сторінки
Народний депутат України
0
242

Народними депутати фракції "УДАР Віталія Кличка" розроблено низку заходів для встановлення мінімальної ціни на молочну продукцію.

Народними депутати фракції "УДАР Віталія Кличка" розроблено низку заходів для встановлення мінімальної ціни на молочну продукцію, яка закупається у населення, і протидії "молочній мафії", яка сьогодні скупає у людей молоко за безцінь.

Ситуацію в молочній галузі в Україні, взагалі, слід визнати катастрофічною. За період 1990 по 2012 роки виробництво молока скоротилось більш ніж у 2 рази (з 24,5 до 11,3 млн. тонн). Чисельність корів лише у 2012 році зменшилась на 0,8 відсотка або на 21,5 тис. голів (з 2582,2 тис. голів до 2560,7 тис. голів).

Вартість закупівлі молока у населення знаходиться на рівні, який не може забезпечити відшкодування витрат на його виробництво, при тому що ціна продажу молока у роздрібній мережі перевищує вартість його закупівлі у 3,5-7 разів. Доведені до відчаю селяни інколи виливають молоко на землю, ніж погоджуються віддавати його перекупникам за копійки.

Але спекулянти, яким потурає влада, відчувають себе впевнено, і збільшувати закупівельні ціни, звісно, не збираються. Усі заходи Кабміну у напрямку захисту людей від свавілля перекупників виявилися неефективними.

Однак залишити людей сам-на-сам із потужною і розгалуженою "молочною мафією" – значить не лише вбити молочне виробництво в Україні, а й зрадити наших виборців, які бачать у демократичних реформах єдиний шлях розвитку країни, і довірили "УДАРу" представляти їхні інтереси у парламенті.

Саме тому фракція "УДАР Віталія Кличка" ініціювала внесення законопроекту про внесення змін до статті 15 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко, згідно з яким ціни на молоко мають бути прив’язані до споживчих цін. Законопроект було подано за підписом "ударівця" Тараса Кутового.

Зокрема, пропонується щороку до 1 лютого затверджувати мінімально допустимий рівень цін на молоко незбиране (не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню для потреб подальшого продажу) другого ґатунку на період з 1 лютого поточного року до 1 лютого наступного року, що визначається за формулою: Рі = Рі-1 х І : 100, де Рі – мінімально допустимий рівень цін на поточний рік; Рі-1 - мінімально допустимий рівень цін на попередній рік; І - індекс споживчих цін за попередній рік. У разі  якщо індекс споживчих цін не перевищує 100 відсотків, мінімально допустимий рівень цін встановлюється на рівні попереднього року

Отже, будь-які перекупники мають рахуватися із тим, що мінімальні ціни на молоко визначатимуть не вони, а та ситуація, яка на даний момент склалася в економіці держави.

І коштувати молоко, яке буде закупатися у населення, дешевше за пляшку води у магазині не буде!

Слід сказати, що лобісти і захисники "молочної мафії" негайно здійняли галас, що такий законопроект може знищити галузь переробки молочної продукції.

Але сьогодні різниця між закупівельними цінами (у кращому випадку – 2 грн.) і тією ціною, яка з’являється на полках магазинів (щонайменше – 10 грн.) не є ані об’єктивною, ані адекватною. "З повітря" робляться шалені кошти, втрачати які, безумовно, перекупники не бажають.

Ми розуміємо, що внесений "УДАРом" законопроект буде зазнавати шалений опір і далі. Надто багато бажаючих підзаробити на важкій праці людей села.

Але я переконаний – власні обіцянки по захисту селянина "УДАР Віталія Кличка" обов’язково виконає. І "молочну мафію" буде знищено.

 

Народний депутат України,

член фракції "УДАР Віталія Кличка"

Геннадій Ткачук

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законопроект,Президент Украины,УДАР Віталія Кличка,уряд,сільське господарство,Ткачук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.