КОШУЛИНСЬКИЙ ВІДХРЕСТИВСЯ ВІД ДОНЦОВА

03 квітня 2013, 07:25
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
178

Мабуть, комусь вигідно поділяти ідеологів українського націоналізму на “правильних” і “неправильних”.

               На “Свободі слова” в Андрія Куликова першого квітня заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський заявив, що у нього в робочому кабінеті є світлини Степана Бандери, Євгена Коновальця та Романа Шухевича.

Таким чином він намагався спростувати звинувачення регіоналки Олени Бондаренко у тому, що ідейним натхненником ВО “Свобода” є Дмитро Донцов. Саму партію вона назвала фашистською, неонацистською. При цьому Олена Бондаренко наводила цитати із праць Дмитра Донцова, в достовірності яких не слід сумніватися. На її думку, це мало би підтвердити, що українські націоналісти самі називали себе фашистами.

На жаль, Руслан Кошулинський належить до числа теж-“націоналістів”, про яких свого часу писав Провідник Всеукраїнської організації “Тризуб” імені Степана Бандери Василь Іванишин. Віце-спікер не перший і, мабуть, не останній, хто відхрещується від творчої спадщини Дмитра Донцова. Мабуть, комусь вигідно поділяти ідеологів українського націоналізму на “правильних” і “неправильних”.

Русланові Кошулинському не вдалося гідно відповісти Олені Бондаренко. Добре, що йому прийшов на допомогу Олексій Гарань, якого навряд чи запідозриш у симпатіях до “Свободи”. Зрештою, він і сам про це сказав – як і про те, що насамперед історикам слід розбиратися, ким був Дмитро Донцов і що таке інтегральний націоналізм.

Я давно підозрював, що не всі, хто вважає себе націоналістом, знає праці ідеологів українського націоналізму. З Оленою Бондаренко все зрозуміло. Вона відома провокаторка, вміє висмикувати цитати з контексту, прекрасно, мабуть, усвідомлюючи, що “фашизм” в устах тогочасного Дмитра Донцова означав зовсім не те, що прийнято вважати нині. Знакові фігури у “Свободі” мали би це знати і давати гідну відсіч провокаторам, а не відхрещуватися від Дмитра Донцова.

Цей епізод поставив на порядок денний питання про націоналістичну просвіту серед самих націоналістів. Чільне місце в ній повинно бути відведене вивченню творчої спадщини Дмитра Донцова.

 

2 квітня 2013 року

 

Анатолій ВЛАСЮК

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.