Влада хоче перекроїти Україну

22 березня 2013, 09:49
Власник сторінки
0
294

За двадцять два роки незалежної України влада з десяток раз намагалася перекроїти державу за допомогою адміністративної реформи, частина якої – територіальна реформа.

Для справедливості, хочу зазначити, що намаганнями перелицювати Україну грішили політики різних забарвлень, політичних поглядів, кланової приналежності. Від ортодоксів-комуністів до «помаранчевих демократів».

 Такі спроби робляться і зараз. І робить її чинна влада, ніби більше немає інших об’єктів для «покращення», крім меж районів і областей.

 Вчора відбулася Рада Регіонів, на якій  головував Янукович. І от, у слушний момент його Адміністрація поставила зібрання губернаторів, голів обласних рад та мерів найбільших міст перед фактом: «покращення» не відбудеться без адміністративно-територіальної реформи.

 І чиновник з АП Сергій Ларін  повідомив про Проект реформи органів місцевого самоврядування, розроблений Кабінетом Міністрів, передбачає адміністративно-територіальну реформу країни.

 Якщо коротко, то його суть полягає у наступному. Пропонується визначити три рівні адміністративно-територіальних одиниць (АТО) - громади, райони, регіони (ПР навіть не подобається історична назва територій - області). В останній рівень, як і зараз, будуть включені області, Автономна республіка Крим, Київ і Севастополь.

  Виявляється, що старт реформи планувався ще в минулому році - перший етап, названий підготовчим, розрахований на 2012-2014 роки, другий - етап впровадження - на 2015-2017 роки.

 Поки неясно, наскільки істотним буде перегляд кордонів територій. Пам'ятаючи про народних протести, які заблокували попередні спроби АТР, представники влади вкрай обережно висловлюються з цього приводу.

 Вінничани добре пам’ятають іншу «реформу». Її намагалися у 2005-2007 році ініціювати вінницькі чиновники. Тоді її девіз був: «Вінниця – столиця Поділля!». Саме тоді влада говорила про те, як оточить Вінницю трьома економічними поясами, де буде жити добре, дуже добре та дуже-дуже добре! І з Вінниці за годину можна буде доїхати до Києва, з Гавришівки (Вінницький аеропорт) літаки літатимуть у Нью-Йорк і Ріо…

 Тоді й виник вінницький феномен «партія вінничан», від неформального членства у якій відхрещуються навіть її ідеологи.

 Але з реформою тоді не склалося тоді…

 Нинішня влада, напевне намагається продовжити справу «помаранчевих», звичайно ж з логікою до навпаки.

 Навіть Азаров сказав у четвер, що  зазначив, що ідея такої реформи часто вороже сприймається населенням.

 Деталі майбутньої реформи не повідомили навіть тим, хто її буде виконувати: головам ОДА, облрад і мерам. Напевно ПР готує щось оригінальне, скажімо «Донецьк – столиця Поділля!»

 Ігор Ткачук,

Голова Вінницької обласної організації партії «УДАР»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: реформа,УДАР Віталія Кличка,Партія регіонів,Ткачук,місцеве самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.