Палає Лесине серце…

27 лютого 2013, 13:42
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
303
Палає Лесине серце…

Сорок три учасники підготували виступи, і залунала у центральній міській бібліотеці висока поезія Лесі Українки.

Леся Українка є однією із найбільш відомих постатей української літератури. Вона, хвора тендітна жінка, змогла своєю поезією розбудити цілі покоління українців. Прості та влучні слова і рими западають у самісіньке серце, будять гордість і самоповагу, закликають до боротьби і вчать ніжно любити. Леся Українка сама палала у нерівному змаганні із недугою і змогла передати вогонь людям:

Старі мечі поржавіли, – нових
Ще не скували молодії руки;
Були поховані всі мертві, а в живих
Не бойової вчились ми науки…

П'єси і драматичні поеми Лесі Українки своїми сюжетами, темами і мотивами міцно пов'язані з світовою історією, культурою і літературою і становлять, визначне мистецьке явище у розвитку загальносвітового літературного процесу.

А її «Лісова пісня» не може залишити байдужим навіть зачерствілу душу. Навіть дивно, що українці, які вміють знімати поетичне кіно, не екранізували легендарну феєрію. А «Давня казка», нехай і заяложена шкільною хрестоматією, є матеріалом для блокбастеру – динамічного, батального і водночас ліричного.

Не поет, хто забуває

Про страшні народні рани,

Щоб собі на вільні руки

Золоті надіть кайдани!

Тож хіба могли залишитися білоцерківські школяри і студенти, почувши про конкурс читців поезії великої Лесі. Сорок три учасники підготували виступи, і залунала у центральній міській бібліотеці висока поезія Українки. Традиційно учасники виступали у кількох вікових категоріях, тож компетентне журі на чолі із керівником міського осередку «Молода Просвіта» Костянтином  Климчуком добре попрацювало, щоб визначити переможця конкурсу.

 

Володаркою Гран-прі стала учениця гімназії №1 Москальчук Євгенія, яка натхненно прочитала  «Твої листи…» Перше місце серед молодших  учасників присуджено Пилипенко Діані (Будинок художньої творчості), друге – Ямпольській Даніелі (БЗШ №18), третє – Нестеренко Ані ( гімназія № 2). Серед старшокласників Тараненко Олена (БСШ №9) та Полтавець Наталія (гімназія №1) розділили перше місце, Чубенко Катерина (БЗШ №6) та Каращук Аліна (БСШ №1) – друге, а Криворучко Людмила і Ляшенко Аліна (БХТ) та група учнів економіко-правового ліцею у складі Сушко Катерини, Дмитренко Катерини, Питайчука Богдана, Костенко Наталії – третє.

У номінації «студенти» п’єдестал був «окупований» вихованцями педагогічного коледжу: це Мільцарик Олена (І місце),  Гутник Вікторія і Авторгова Анастасія  (ІІ місце).

За гарною традицією, призами конкурсу були книги українських письменників і гарячі оплески.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: конкурс,Молода Просвіта,Біла Церква,Леся Українка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.