Миємо волосся ми тим же, що їмо на вечерю

20 лютого 2013, 19:20
Власник сторінки
президент Українського Центру суспільного розвитку, кандидат політичних наук
0
208
Миємо волосся ми тим же, що їмо на вечерю

Успіх фастфудів - це першочергово, успіх маркетингових стратегій. Абсолютно безпрограшна запроваджена в середині минулого століття: «Ігрові майданчики приводять дітей, діти - батьків, батьки - гроші».

Відкриття у Києві першого ресторану швидкого харчування однієї з найвідоміших світових мереж у кінці минулого року вітчизняні ЗМІ подавали як значущу подію.

Ще б пак! Це один із ста запланованих до відкриття в нашій країні закладів світового лідера серед ресторанів швидкого обслуговування, що спеціалізується на блюдах з курки та мексиканській кухні.

На майбутнє вище згадана мережа фастфудів планує розширювати по всій території України присутність інших брендів цього сегмента ринку.

Окриляє бізнесменів не що інше, як стабільний попит наших співвітчизників на їжу швидкого приготування іноземних брендів.

І це попри вражаюче багатоманіття української кухні, що формувалася впродовж багатьох віків з урахуванням історичних, соціально-економічних, культурно-побутових, географічних умов проживання нашого етносу!

Попри сформовану тисячоліттями оригінальну народну кулінарію з великим асортиментом унікальних страв - смачних та поживних, надзвичайно корисних для організму людини, що передавалися з покоління в покоління!

А от рецепти блюд з фастфудів нам варто шукати не в кулінарних книгах чи традиціях, а у працях «Технології харчової промисловості» та «Інжиніринг їжі».

Те, що ми їмо у закладах швидкого харчування, за останні 40 років зазнало змін, більших ніж за попередні 40 000.

І смак, і запах цієї їжі готується на величезних хімічних заводах.  

Біля 90% продуктів фастфудів проходять попередню обробку. Консервація і заморожування вбивають природний смак їжі. Тому останні 50 років без хімічних заводів ні ми, ні фастфуд прожити не змогли б.

В одних і тих же лабораторіях «виготовляють» смак морозива, цукерок, тістечок, зубної пасти, ополіскувала для рота, мила і шампуні.

Скажімо, запах суниці - це щонайменше 350 хімікатів. Можна надати їжі запах свіжоскошеної трави або немитого тіла…

Наприклад, компанія «International flavors & fragrances» («Міжнародні смаки та аромати»), крім смаку продуктів для «Макдоналдса», робить запах 6-ти з 10-ти найпопулярніших парфумів. А також запахи мила, засобів для миття посуду, шампуня та ін.

Усе це - результат одного процесу. Голимося чи умиваємось ми фактично тим же, що їмо у фастфуді.

На жаль, українці не зважають на численні публікації фахівців про шкоду харчових домішок, що більшою мірою являють собою алергени та мікродози психоактивних наркотиків.

Відомо, що найбільше смакових добавок і барвників містять газовані напої.

Асоціації медиків багатьох країн добиваються заборони виробництва та продажу цього своєрідного чуда хімічних лабораторій через те, що вживання газованих напоїв призводить до ожиріння, розвитку цукрового діабету і сердечно-судинних захворювань, руйнує зуби і кістки, сприяє утворенню каменів у нирках.

Медики наголошують, що, купляючи банку будь-якої Коли, ми отримуємо розчин неорганічної фосфорної кислоти, приправленої слабким розчином кокаїну.

Окрема тема - трансжири. Вони не просто найкращі постачальники холестерину для організму людини. Трансжири втручаються у метаболізм клітини і заміщують собою ненасичені жирні кислоти, що призводить до розвитку злоякісних новоутворень.

Отже, навряд чи ми можемо стверджувати, що сьогодні їжа являє собою той найдавніший зв’язок, який зближає людину з усією навколишньою природою.

Незаперечно, що кожен українець вільний обирати спосіб харчування.

Але, йдучи до фастфуду, ми змушені забувати про своє здоров’я. І не тільки через негативний вплив такої їжі на людську пам’ять…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.