Василь-Костянтин Острозький.

02 листопада 2012, 11:47
Власник сторінки
0
536
Василь-Костянтин Острозький.

Його вклад в культурний та релігійний розвиток України.

Василь-Костянтин  Острозький вважається найбільш загальновизнаним покровителем православної церкви. Маючи значні статки, він не шкодував грошей на різні культурні та релігійні проекти.  У 1578 році Острозький засновує у своєму маєтку на Волині друкарню ,керівником якої стає Іван Федоров. Вже через 3 роки ця друкарня видає  свою найвидатнішу публікацію -Острозьку Біблію (першу повну Біблію,друковану слов`янською мовою).
У 1580 році Василь Острозький вкладає гроші у свій найбільш відомий проект-Острозьку академію. За програмою навчання Академія стояла на рівні з накращими єзуїтськими колегіями. Вона включала в себе грецьку, церковнослов`янську,  латинську мови,а також риторику,діалектику,граматику,арифметику, геометрію,музику й астрономію.
Що ж до викладачів,то першими ,кого запросив Острозький стали освічені греки. Згодом острозький осередок став приваблювати до себе таких інтелектуалів,як Герасим Смотрицький (ректор),Дем`ян Наливайко,безіменний Клірик Острозький, Василь Суразький, Кшиштоф Казимирський,Ян Лятош та Кирил Лукарис.  
Досить чітко описав діяльність Острозького один православний сучасник : " І знову,як сонце, засяяла наша православна віра, освічені мужі повернулися  до Божої церкви і множаться друковані книги".
Однак,хоч Острозька Академія показали всі розумові здібності українців,фінансувалася вона лише з кишені Василя Острозького,тож не дивно,що після смерті князя  учбовий заклад втратив свої позиції в культурному розвитку українців. 
Також Костянтин Острозький  був прихильником Берестейської унії,і  сам  розробив її проект. Різниця була в тому, що князь Острозький був прибічником так званого «універсального» проекту унії, котрий передбачав поєднання двох гілок християнства, «грецької» і «римської» як самодостатніх і рівноправних. Але  уряд  Речі Посполитої обстоював проект ієзуїта Петра Скарги, згідно з яким Київська митрополія адміністративно підпорядковувалася Римові.  Цей факт неймовірно обурив  князя й той у широко розповсюдженому відкритому листі назвав "вовками у овечій шкурі " всіх , хто долучився до її прийняття.  На жаль , знайти компроміс у цьому питанні обидві сторони так і не змогли.
Василь-Костятин Острозький-це особа,яка зробила чи не найбільший вклад у розвиток української культури , науки та релігії. Маючи значні статки,князь Острозький витрачав їх не на тільки  себе,а й на благо людей.  За це йому й вшановано пам`ять на монументах у Білорусі, Україні, Польщі, Литві та Росії. А за оборону українського православ`я Українською православною церквою Київського патріархату на помісному соборі 2008 року князя було канонізовано як вірного.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.