Грецькі колонії на Україні

01 листопада 2012, 23:12
Власник сторінки
0
300
Грецькі колонії на Україні

Їх розквіт та занепад

Ще за 1000 років до н.е невеликий грецький материк був перенаселеним. Не маючи необхідних умов для існування на батьківщині багато греків стали розселятися узбережжям Егейського, Середземного та Чорного морів. За словами Платона , греки обсіли моря від Кавказу до Гібралтару ," наче жаби ставок". Не оминули вони й територію сучасної України. З VІІ по VІ ст. до н.е. вони заснували  ряд колоній на Чорноморському узбережжі.

Пора їх  розквіту припадає на середину ІV ст до н.е.  Найбагатшою з них була Ольвія,що стала 
центром торгівлі між Грецією та її чорноморським колоніями. Також важливими центрами були Пантікапей, Херсонес і Феодосія. Ці міста процвітали близько двох століть,доки  перед ними не почали виникати серйозні труднощі. Зокрема,  вони становили собою соціальні сутички між міською верхівкою та нижчими верствами населення,левову частину яких складали колишні раби. Не менш важливим фактором стало зміцнення Риму,що порушило політичну рівновагу в еллінському світі. 

Вже у 68 році н.е. Рим виграє війну у грецького царя Мітрідата ІV- і повністю оволодіває 
Чорноморським узбережжям. Римське панування повертає політичну та економічну стабільність грецьким містам Північного Причорномор`я. 

Проте з посиленням нападів кочівників і нездатністю боротися з ними на рівних причорноморським містам лишалося існувати недовгий проміжок часу. У 270 році вони зазнають нищівного удару від готів,а  через 100 років майже потоплений корабель добивають гунни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.