Військово-морська могутність США

11 жовтня 2012, 16:01
Власник сторінки
anbnsa@ukr.net
0
752

матеріал семінару 21.09.12. №18 Пелих А. О., офіцер, аспірант кафедри національної безпеки НАДУ

Відповідальний за розміщення Рубан Володимир
Американські теоретики пишуть, що військова могутність на протязі останніх 60 років була домінуючим елементом у зовнішній політиці США [1]. При цьому, ВМС США є одним із найбільш боєготових і універсальних видів Збройних Сил. Вони постійно виконують широке коло завдань у світовому океані і на приморських напрямах наземних театрів воєнних дій. Висока оперативність і системна присутність на передових рубежах визначають спроможність флоту створити воєнну потугу у будь-якій точці світового океану і відповідно впливати на хід воєнно-політичних подій у потрібному для США напрямі. У відстоюванні глобальних американських інтересів і підтримання світової стабільності ВМС залишаються неперевершеним інструментом здійснення світової політики. У ХХІ столітті Морська доктрина США покладає на ВМС три головні завдання: 1) гарантування національної і глобальної безпеки США, союзників і друзів; 2) оперативно реагувати на кризові ситуації у будь-яких регіонах світу; 3) бути готовими до нейтралізації загроз, що є зворотним проявом як процесів глобалізації, так і дій країн-паріїв (екстремістських рухів), що не визнають світової гегемонії США [2, с. 373-375].

За підсумками оперативної підготовки ВМС США у 2000 році, у різних районах світового океану перебувало 50% боєготових кораблів флоту. Приблизно третина з них була розгорнута в найважливіших районах світу. На їх борту одночасно налічувалося 55 тис. моряків і 30,5 тис. морських піхотинців. П’ять авіаційних ударних груп і стільки ж формувань морської піхоти було розгорнуто на віддалених океанських театрах і брало участь у «миротворчих операціях». Водночас протягом 2000 року окремі «елементи» нової структури пройшли апробацію в більш ніж 70 спільних навчаннях флотів, які представляли 50 країн світу. У ході навчань американські кораблі відпрацьовували завдання морехідної практики, організації взаємодії і зв’язку, висадки морської піхоти, проведення бойових стрільб тощо. Але вага ВМС США в підтриманні національної могутності визначається не звичайною, а стратегічною ядерною складовою. 18 підводних атомних човнів із балістичними ракетами і 56 багатоцільових підводних атомних човнів (станом на 1 липня 1999 року) становлять основу морського компонента стратегічних наступальних засобів (СНЗ). Як свідчить хід воєнних дій проти Югославії, Афганістану та Іраку, морський компонент СНЗ відіграв чи не найголовнішу роль у руйнуванні воєнної та цивільної інфраструктури цих країн.

Зміна характеру загроз воєнній безпеці спонукала воєнно-політичне керівництво США звернути увагу і на сили загального призначення. Модернізація старих і побудова нового покоління авіаносців, багатоцільових атомних підводних човнів, бойових кораблів різних класів, десантних і міннотральних кораблів, допоміжних суден, плавучих баз забезпечення тощо мають, за підрахунками експертів, підвищити до 2010 року наступальні бойові можливості сил загального призначення в 1,5-2 рази.

Згідно з прийнятою програмою ВМС США «Бойовий корабель ХХІ століття», головну увагу в політиці переоснащення флоту буде приділено розробленню проектів кораблів ХХІ століття і систем озброєння, що мають велику дальність стрільби, точність ураження цілей, універсальність бойового застосування, малі розміри тощо. Як підкреслюють представники ВМС США, у забезпеченні національної безпеки і глобальної стабільності флот готується відбити будь-яку загрозу в будь-який час і будь-якому районі світу в умовах динамічної і складної воєнно-політичної ситуації.

 

Література

  1. Шевченко М.М. Еволюція військово-морської могутності США та КНР в контексті геополітичного протиборства / М.М. Шевченко // Воєнно-історичний вісник. – 2011. – №2. – 117-122.
  2. Грубов В.М. Європейська колективна безпека в умовах глобалізації: ліберальна парадигма: [Монографія] / В.М. Грубов. – К.: Тов. «ФАДА, ЛТД», 2007. – 554 с.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: США,офицер,офіцер,національна безпека,безпека,Рубан Володимир,нацбезпека,Пелих
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.