Они "сражались"... за бабло или уволен "злочинным" режимом.

05 вересня 2012, 23:27
Власник сторінки
журналiст у другому поколiннi
0
363

Читатели(моих, В.Глебовой, П.Недзельского, И.Удайского) тексто-блогов нарекают, что великому "стратегу" и "честному" непроходному Гриценко уделено излишнее внимание. Были ж в то время и другие "герои"

Про генерала Петю, „афганця” Голубка, полковника Курдюка та службові хатинки



Звичайні люди ... тільки

квартирне питання їх дещо зіпсувало.

М. Булгаков „Майстер і Маргарита”



„20-40-60” як формат військово-житлової корупції



Корупція, за визначенням одного українського політолога, це те, в чому ми не беремо участі. За звітами деяких держустанов, в Україні просто-таки буяє боротьба з корупцією і сьогодні перебувають під слідством та притягнуті до відповідальності щонайменше 478 високопосадовців (http://www.acrc.org.ua/ua/news-and-events/news/all/german-vidpovila-freedom-house-478-chynovnykiv-prytyagly-za-korupcziyu.html).



Але як наголошувалося на bezopasnost.org (http://bezopasnost.org/Blog/page3/2011/09/05/e8e6261a-e32e-453a-80c3-942157ab49f9.aspx) активне буяння української Феміди якось тишком-нишком обходить наших дорогеньких чиновників (у погонах і без) з Міністерства оборони. А даремно, адже в цьому відомстві у царині розподілу службового житла кояться речі не просто дивні, а навіть – безмірні.



Якось довелося автору цих рядків спілкуватися у режимі „of-records” з колишнім фахівцем військово-квартирних органів Збройних сил, а конкретно – Головного квартирно-експлуатаційного управління. Не бажаючи викривати свої анкетні дані, чиновник розповів про те, що справи тут зовсім кепські. Для Збройних сил будується дедалі менше житла (останні роки, практично, -нічого) http://bezopasnost.org/Blog/page3/2010/02/20/02d9d6e6-9af2-42c5-b973-328b454d34d8.aspx, а от розмір хабарів за безпроблемне отримання службової хатинки – зростає. Під великим секретом, чиновник повідав, що у гарнізоні Києва хабарні суми сягнули 20-ти, 40-ка та 60-ти тисяч звичайних американських долярів за отримання одно-, дво- та трикімнатної службової квартири відповідно.



Коли Ваш покірний слуга розповів про таке міноборонівське неподобство офіцерові запасу МВС, то дізнався, що „такого паскудства (щодо квартирно-службового хабарництва, - авт.) не має навіть у них”. За словами міліціонера (а ним був підполковник МВС), там відповідна „подяка” може вимірюватися „ну хіба що кількома тисячами доларів ... а щоб ... оце ... кілька десятків тисяч ... – ну то ж треба совість мати.”



Показовою рисою останніх років, на думку того ж таки лякливого „інформатора” з МО, є те, що за відсутності будівництва одні офіцери, нерідко, полковники з родинами, поневіряються на горищах, у підвалах, занедбаних дачах, у кращому разі, погано опалювальних санаторіях – і все, як то кажуть, на пташиних правах, проте – за грубі гроші; натомість, щоб надати службову хатинку якомусь „крутому перцю” у погонах, на Повітрофлотському, 6 можуть витратити таку кругленьку суму, якої вистачило б на придбання кількох квартир офіцерам, не обтяженим надмірною волохатістю. Мимоволі пригадуєш анекдот початків Незалежності: „У Збройних силах полковники діляться на „товариш полковник”, „просто полковник” та „ей, полковник”.



Про те, як при розподілі житла

запускають у небо „крокодила”



На можливість подібних ґешефтів вказує хоча б Службове розслідування, що його Військова служба правопорядку Збройних сил разом з фахівцями інших установ МО здійснила протягом березня – квітня 2010 року за наказом Міністра оборони Єжеля № 170 від 30.03.2010.



Ще у січні 2010-го у гарнізоні м. Києва відповідними структурами було здано й прийнято 101 квартиру по вулиці Бориспільській, 26-з. Наказом Начальника столичного гарнізону від 15.02.2010 № 5 половина з цих квартир, тобто 50 %, визнали службовими. Т.В.О. Міністра оборони Валерій Іващенко, саме той, що з приходом команди „міцних господарників” відчув буяння української Феміди, затвердив Список військовослужбовців-щасливчиків на отримання службового житла.



Для особливо зацікавлених, а такими у Києві, мабуть, є близько 8 000 безквартирних військовиків, повідомляємо, що 16.02.2010 пан Іващенко затвердив Список, яким надано квартири 46-ти військовикам та 2 працівникам ЗС України. Крім того, як йдеться у Службовому розслідуванні, квартиру № 160 було зарезервовано під рішення суду.



Втім, як насправді відбувався розподіл? І чого там тільки не коїлося? Все коїлося, одного не робилося. Абсолютно не виконувався закон. „Комісією з проведення службового розслідування ... встановлено наявність суттєвих порушень:

· 13-ти військовикам та 1 цивільному працівнику ЗС України було надано службові квартири на Бориспільській, 26-з. Та 11 з них вже мали службові квартири у Києві (двічі службова квартира не надається – авт.);

· 2 військових та 1 цивільний мали приватне житло (особисто або хтось із членів родини);

· 1 військовослужбовцю надано службове житло без погодження з Комісією з контролю за розподілом житла в гарнізонах ЗС (за пропозицією Головного квартирно-експлуатаційного управління).”



Як бачимо, законність тут не ночувала, а чинним законодавством і не пахло. І таких порушень розкрито на 20-ти аркушах службового розслідування ВСП.



З перевищенням встановлених норм житлової площі, ощасливили 14 військовиків. Окремі з них на сім`ю з 3-х осіб отримали 3-кімнатні хатинки, а на родину з 2-х осіб – двокімнатні. Так би мовити, для зручності у лічбі.



Позаяк на всіх такої халяви забракло, були й нещасливці. Підполковнику С. Поліщуку, підполковнику А. Мирончику та майору С. Тарасюку на родини з 3-х осіб надали однокімнатні квартири. Ну просто як у відомому анекдоті.



Прапорщика питає солдат чи літають крокодили? Той обурено заперечує. Та солдат не здається й посилається на вищий авторитет:

· А от товариш генерал казав, що літають.

· Та ж то низенько-низенько, - не розгубився дотепний прапорюга.



Схоже, що у Головному квартирно-експлуатаційному управлінні Збройних сил навчилися у сенсі законності запускати крокодилів у захмарні висоти.



Тортури бездомністю

або справа безхатченка «афганця» Вадима Голубка



Саме до когорти, ну дуже вже, нещасливчиків потрапив полковник Генштабу, офіцер-афганець, колись представлений до нагородження орденом «Червоної зірки», нагороджений медаллю «За бойові заслуги», прослуживший у Збройних силах близько 29 років, і проживший у Києві близько 5 років у службовому кабінеті, Вадим Голубко.



Його історія проста як кут дверей, а тому неабияк безмірна і цинічна. Щодо нього тодішній керівник оборонного відомство Валерій Іващенко прийняв чітке однозначне рішення – надати службову квартиру на Бориспільській, 26-з. Як пише сам Голубко у багаточисельних скаргах до посадових осіб: «Питання забезпечення меня житлом було вирішено в особистому порядку в кабінеті ТВО Міністра оборони України в присутності начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗСУ, начальника ГОУ ГШ ЗСУ, начальника ГОЛОВКЕУ та мене особисто. ТВО Міністра обороны України прийняв справедливе рішення щодо надання мені службової квартири в новозбудованому будинку. Таким чином, моє прізвище було внесено до списку військовослужбовців на отримання службового житла по вул. Бориспільській 26-з (додаток 3). У цьому списку я був під номером 15.»



Надто, було визначено і № квартири. 147. «Щасливому» полковнику подякували й сказали: «Служи спокійно … Службовим житлом Вас забезпечено.”



Однак Комісія, що, до речі, складається великою мірою з фахівців Головного квартирно-експлуатаційного управління, прийняла рішення надати розподілену Голубку квартиру 147 „полковникові Курдюку, який був вже забезпечений двома кімнатами у 5-тикімнатній службовій квартирі у Києві.”



(Ця ж Комісія з контролю за розподілом житла виключила безквартирного афганця-полковника з омріяного списку, прикриваючись, тобто страхуючись, колегіальним решенням. Надалі полковник Голубко з`ясував, що жодного негативного колегіального решення щодо нього не було. Та був «кидок»! А колективний чи ні – це вже інше питання.).



Підкреслені 2 рядки є цитатою з 22-сторінкового Акту службового розслідування ВСП з підпункту „Під час проведення засідань Комісією були допущені наступні порушення.”



У пропозиціях „за результатами службового розслідування” ВСП пропонує Начальнику Головного КЕУ ЗС України генерал-лейтенанту Петру Онофрійчуку вжити заходів щодо визнання недійсними в судовому порядку виданих ордерів на службові житлові приміщення по вулиці Бориспільській, 26-з, а у подальшому – виселення із службових житлових приміщень наступних осіб. Їх список наведено нижче у таблиці.



А поки що такі, справді безквартирні, військовики, як полковник-афганець Вадим Голубко, здобувають справедливість у чисельних кабінетах:



· Прем`єр-міністра України Миколи Азарова;

· міністра оборони (нинішнього та минулого);

· уповноваженої ВР з прав людини Ніни Карпачової;

· органах прокуратури;

· парламентського комітету з питань Національної безпеки та оборони;

· віце-прем`єра В. Сівковича та інших,



bezopasnost.org у допомогу згаданим посадовим особам та для забезпечення громадського контролю над діяльністю сумнозвісної установи, у військовому народі пойменованої Головним квартирно-експлуатаційним управлінням ЗС, скорочено ГоловКЕУ ЗСУ, друкує нетлінне свідоцтво ретельності розслідування Військової служби правопорядку та посадового безміру вищезгаданих у розслідуванні осіб.



Додаток 1

СПИСОК

військовослужбовців гарнізону міста Київ, які, на час отримання службового житла по вул. Бориспільській, 26-з, мали службове та постійне житло у м. Києві та отримали службові житлові приміщення з перевищенням норм житлового законодавства України





п/п
Військове звання, прізвище та ініціали
Місце служби
Яке житло мав у Києві
Отримане

службове

житлове

приміщення
Кількість осіб, які перебувають на квартирному обліку
Розмір

Житлової

площі за нормою

на склад родини

(кв. м.)
Розмір

перевищення

отриманої

житлової

площі

1
Полковник

КУРДЮК В.Ф.
НУОУ
вул. Курська, 7 кв. 20
Кв. 147, 3-кімнатна, 67, 5 кв.м.

жилплощі
4
52, 6
13,1

2
Полковник ШЕМАЄВ В.М.
НУОУ
Повітрофлотський проспект, 28 корпус 70, блок 214. 2-кімнатна квартира в м. Харків
Кв. № 50,

3-кімнатна, 64, 6 кв.м.

жилплощі
3
40,95
23, 65

3
Полковник медслужби СОБКОВ Я.В.
ГВКГ
2-кімнатна службова квартира, вул. Дегтярівська, 26 Б, кв. 103
Кв. № 15,

3-кімнатна,

65,6 кв.м.

жилплощі
4
52, 6
13,0

4
Підполковник ЛИПКО Ю.А.
ГоловКЕУ ЗСУ
1-кімнатна службова квартира,

Рибалка1,кв. 52
Кв. 25, 3-кімнатна

65,1 кв.м.

жилплощі
4
52,6
12,5

5
Підполковник ТОКАРЄВ

В. О.
30 автобаза ГШ ЗСУ
2-кімнатна службова квартира

вул. Московська, 45/1 кор.26, кв. 44

(на черзі з 2004 р.)

Призначений до Києва, як забезпеч. житлом
Кв. № 159,

3-кімнатна,

66, 0 кв. м.

Жил площі


4
52,6
13, 4



Ігор Рудич, Агентство журналістських розслідувань „ТОП-тема”

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Птенцы гнезда Гриценко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.