Магазинний експерт або кідалово клієнта…

21 серпня 2012, 13:52
Власник сторінки
Адвокат, Куратор горячей линии "Ты и право", Советник Председателя ФПУ по правовым вопросам
0
760
Магазинний експерт або кідалово клієнта…

Але чомусь цієї прописаної істини, маркетингової аксіоми дотримуються далеко не всі продавці.

Клієнт завжди правий…

Але чомусь цієї прописаної істини, маркетингової аксіоми дотримуються не всі продавці. Через це клієнтам часом доводиться зіткатись з порушенням правил продажу та обслуговування. У такому випадку не варто розвертатись і йти геть, обіцяючи собі жодного разу не відвідувати даний магазин. Як боротися з недбайливими працівниками сфери торгівлі та обслуговування?

Маємо наступне звернення: «Купила сукню в одному із торговельних центрів м. Києва. Коли принесла його додому, виявила недоліки, а саме плями. На 7 день звернулась до магазину з проханням повернути гроші. Надала чек та плаття з етикеткою.
Наступного дня подзвонили з магазину і повідомили, що була проведена експертиза, яка встановила, що сукня вже використовувалась».

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі під час придбання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на належну якість даної продукції та обслуговування.

У стаття 14 Закону України «Про захист праав споживачів» встановлений обов'язок продавця (виробника) прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги. Для цього надайте відповідну заяву у двох примірниках, один з яких залишіть у продавця. На Вашому примірнику попросіть адміністрацію магазину поставити відмітку про дату отримання заяви, а також ПІБ та підпис уповноваженої особи. 

Отримавши таку вимогу, продавець має 14 днів, щоб усунути недоліки товару, а якщо вимога стосується товару, який є в наявності, заміна повинна бути здійснена негайно.

Якщо питання адміністрації магазину вирішити не вдається, варто звертатися до районного відділу захисту прав споживачів. Згадані відділи наділені правом розглядати скарги, заяви i пропозиції громадян з питань захисту прав споживачів i вживати необхідних заходів для їхнього розв'язання; консультувати споживачів з питань законодавства про захист прав споживачів та подавати до суду позови про захист прав споживачів.

У разі коли під час гарантійного строку постає питання визначення причини втрати якості продукції з Вашої ініціативи, або ж ініціативи продавця може бути проведена експертиза товару. Так, згідно ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів»
продавець (виконавець, виробник) зобов'язаний у триденний строк з дня одержання від споживача письмової згоди організувати проведення експертизи продукції. Перед проведенням даної експертизи, Вам повинні були надати акт приймання товару на
експертизу.

Якщо ж Ви не погоджуєтесь із висновками експертизи, маєте право на оскарження даного висновку у судовому порядку (ст. 17 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

Для вирішення подібних ситуацій радимо звертатися до суду з позовом про розірвання договору купівлі-продажу та стягнення сплаченої за товар суми. Відповідно до статті 22 Закону, п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Позовна заява подається до суду за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди.

Тому, вибір способу захисту порушених прав залишається за Вами.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: права потребителя,несправедливость
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.