«По-моєму, чувак, нас кинули»

18 вересня 2012, 17:10
Власник сторінки
Адвокат, Куратор горячей линии "Ты и право", Советник Председателя ФПУ по правовым вопросам
0
1152
«По-моєму, чувак, нас кинули»

«…Діла свої зробили, злили нас…»   Кузьма Скрябін

«Роби людям добро і не чекай вдячності» - говорить народна мудрість. Сучасна інтерпретація даного вислову мала б звучати дещо інакше: «Роби людям добро і чекай потім проблем!». В цьому на власному гіркому досвіді, напевно, переконався майже кожен другий, який на довгі умовляння вирішив все ж таки допомогти – виступив поручителем по чужому боргу.

Відповідно до положень Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов’язку. Слід зазначити, що поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановленого договором поруки. Це означає, що якщо Ваш добрий, але не зовсім добросовісний знайомий вирішив не платити за кредит взятий їм у банку, то рано чи пізно банк, колектори або виконавча служба будуть вимагати це у Вас.

Якщо ж Вас таки зобов’язали платити по чужим рахункам, слід мати на увазі наступні варіанти звільнення з банківської неволі.

Зауважимо, що вияснювати стосунки із зажерливими банками краще у судовому порядку. Варіант – подача позову про визнання договору поруки недійсним (або припиненим). А от підстави на те (якщо вони дійсно є) можуть бути різними:

- якщо буде доведено, що договір поруки без належної на те згоди звужує права чи розширює обов'язки поручителя за договором кредиту. Прикладом цього може стати зміна розміру процентів за основним зобов'язанням боржника і строків їх виплати без додаткового повідомлення поручителя та укладення окремої угоди;

- якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина 1 статті 230 ЦК України). Непоодинокими є випадки, коли позичальник для отримання значної суми кредиту надає банку довідку, яка свідчить про «захмарні» доходи, а насправді отримує копійки. Відразу стає зрозумілим, що виконати зобов’язання перед банком є нереальним і тягар боргу лягає на плечі поручителя;

- якщо при укладанні договору поруки немає жодних відомостей про матеріальний стан поручителя і його здатність виконувати договір поруки. Якщо поручитель виявляється неплатоспроможним і нездатним виконувати договір поруки (з моменту його укладення), у випадку порушення боржником договору кредиту, такий договір поруки є недійсним, оскільки, на час його укладання він не був і не міг бути спрямованим на настання правових наслідків, що ним обумовлені (фіктивний правочин);

- якщо поручителем по кредиту доводиться виступати одному з подружжя без згоди на те «другої половини». Стаття 65 Сімейного кодексу України визначає, що дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її/його згоди, у випадку коли цей договір виходить за межі дрібного побутового;

- якщо поручитель підписував договір поруки у не зовсім «адекватному стані» (тобто у момент підписання договору не усвідомлював значення своїх дій та не міг керувати ними). Підтвердженням цього може бути висновок судової експертизи про нездатність приймати виважені рішення при підписанні договору поруки.

Як би там не було, висновок один: якщо хтось із ваших родичів, друзів або знайомих благає Вас стати поручителем по кредиту – зважено прийміть рішення. Пам’ятайте, якщо раптом  від боржника  не буде ні слуху, ні духу, то кредитори та виконавча служба із впевненістю постукають до ВАШИХ  дверей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: кредиты,банки,деньги,обман,клиент,попечительство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.