З Русланом до Тріумфу

18 липня 2011, 07:32
Власник сторінки
провідний спеціаліст - державний інспектор відділу розсадництва та багаторічних насаджень управління контролю якості насіння та
0
475

Характеристика двох сортів хмелю Української селекції

 

Ґрунтово-кліматичні умови найбільше відповідають умовам вирощування хмелю в поліській та лісостеповії зоні, дозволяють вирощувати сировину високої якості ароматичних та гірких сортів. Сорти хмелю повинні відповідати багатьом критеріям, основні з яких це висока та стабільна врожайність, стійкість до шкідників та хвороб, придатність до інтенсивного механічного використання, наявність необхідних для пивоваріння речовин (альфа-кислоти, бета-кислоти, полі феноли, ксантогумол та інші).  Сорти повинні мати відмінні пивоварні властивості , можливість перероблятись у хмелепрепарати (гранули, екстракти та ін.), тривале зберігання без втрат речовин. 

В ринковій економіці перевагу віддають сортам, які можуть забезпечити швидке отримання прибутку, високу рентабельність та користуватись попитом на закордонному ринку. Конкурентоспроможний сорт хмелю повинен мати не менше 20-25 ц/га стабільного врожаю сировини, містити не менше 7-10 % альфа-кислот, збиратися механізовано, мати стійкість до патогенів. Також в останній час підвищений інтерес викликають сорти з підвищеним вмістом ефірної олії та ксантогумолу, що дає можливість використовувати ці сорти в інших галузях народного господарства: парфумерній, фармацевтичній, лікеро-горілчаній.

Ціна на хміль формується з різних показників, серед яких можна виділити тип сировини (ароматична чи гірка), вміст альфа-кислоти та інших компонентів, співвідношення альфа до бета, однотипність та чистосортність партії хмелю.

На сьогоднішній день в Реєстрі сортів дозволених для використання та поширення в Україні налічується більше 30 сортів хмелю. Більшість з них виведена в Інституті сільського господарства Полісся, але є і такі, що належать приватним селекціонерам, таким як Рудик Руслан Іванович з ТОВ ВО Агро-Пром-Сервіс. Багаторічною важкою працею було виведено два сорти, які повністю відповідають вищезгаданим нормам конкурентоспроможних сортів, мова йде за сорти Тріумф та Руслан.

Сорт хмелю Т р і у м ф – це тонкоароматичний сорт з відмінними якісними показниками. Оригінатор –ТОВ ВО «Агро–пром–сервіс». Занесений до Державного реєстру сортів рослин в 2006 році, після трьох років держвипробування. Сорт середньостиглий, строк вегетації складає 110 днів. Стійкий проти попелиці та павутинного кліща. Кущ циліндричної форми, облистяність середня. Колір основного стебла і бокових гілок – черешки листків зелені. Шишки близько округлої форми. Черешки листя мають антоціанове забарвлення. Шишки округлі.

Основні показники:

-урожайність, ц/га – 15,0-27,0 (22,0)

-загальні смоли, % - 30,0-35,0 (32,5)

міст альфа-кислот – 8,0-10,0 (9,0)%,

 -бета-кислот – 11-13,5 (12,2) %,

 -когумулон в складі альфа-кислот – 22,0-24,0 %

 -колупулон в складі бета-кислот – 39-41 %

ідношення бета-кислот до альфа-кислот –1,35

міст ефірної олії – 2,0-3,0 %

Основне призначення сорту – отримання високоякісних хмельових препаратів (гранул типу 90). Пивоварна оцінка –  24 бали.

Що стосується сорту Руслан, то цей сорт був створений індивідуально-клоновим добором. Оригінатор –ТОВ ВО «Агро–пром–сервіс». Сорт був переданий до державного сортовипробування у 1999 році, де показав відмінні результати, а вже в 2002 році був занесеним до Реєстру як перспективний. Сорт проміжного типу, середньостиглий, період вегетації складає 135 днів. Стійкий до патогенів. Сорт придатний для пивоваріння та переробки в гранули та екстракти. Кущ циліндричної форми, облистяність середня. Колір основного стебла та бокових гілок зелений, черешки листків пігментовані. Шишки подовжено-еліптичної форми з визначеними гранями. Урожайність 24-25 ц/га сухих шишок, альфа-кислоти – 9-11 %, бета-кислот – 8-9 %, загальні смоли – 26-30 %, відношення бета-кислот до альфа-кислот 1/0,9, вміст ефірної олії 2-3 %. Пивоварна оцінка – 21 бал.

За умов ведення повноцінного господарювання, при дотриманні усіх технологічних норм та регламентів, при належному догляді за рослинами хмелю, з середньою врожайністю сорту Тріумф 22 ц/га та сорту Руслан 23 ц/га , добрий господар може отримати 198 та 230 кг альфа-кислоти з 1 га відповідно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.