«Зруйнувати нашу історію? Ні - зберегти!»

27 квітня 2011, 06:26
Власник сторінки
Керівник виконавчого комітету Берегівської міської організації ПП "Фронт Змін"
0
424

Проблема знищення історико-архітектурного обличчя м.Ужгород

6 квітня 2011 року в м.Ужгород на пл.Театральній пройшла акція перфоменс «Стоп архітектурному свавіллю!», яка була спрямована на висвітлення проблеми знищення історії та архітектури міста Ужгород. Організаторами виступили в основному молоді люди, мешканці м.Ужгороду.

За своєю метою захід повинен був привернути увагу мешканців міста та влади до проблем знищення архітектурних або історично-привабливих архітектурних споруд через їх хаотичний «ремонт» і реконструкцію власниками чи орендарями. Ця акція викликала неабиякий інтерес, перш за все у місцевих засобах масової інформації та отримала позитивний ефект — почалась жвава дискусія навколо цієї проблеми як у владних кабінетах, так і серед громадськості міста.

Спостерігаючи за процесами, що відбуваються в місті, а особливо в його центральній частині на думку приходить давній царський вислів: «Казнить нельзя помиловать». Положення коми у цьому реченні може докорінно змінити його зміст. За таким же принципом кожен ужгородець повинен вирішити, де поставити розділовий знак у реченні «Зруйнувати нашу історію ні зберегти». Це напряму залежить від позицій, які обрала громадськість міста Ужгород у боротьбі за збереження історико-архітектурного обличчя міста. Здавалося б, тут немає про що думати — кома повинна стоять після слова «ні», але чому тоді громада мовчить? Та нещодавно молоді активісти, учасники різних громадських організацій, провели акцію-перформенс «СТОП архітектурному свавіллю!» і  голосно заявили про своє незадоволення сьогоднішньою ситуацією в місті.

Здається наразі є багато інших проблем інших проблем, особливо фінансового характеру, а тут зайшла мова про збереження історичного вигляду міста. Кого б це мало цікавити? Але ефект, який справила ця акція був неочікуваний і довів, що громадськість цим дуже переймається, проблема насправді існує і потребує негайного реагування та вирішення. Суспільство, а особливо інтелігенція та мас-медіа, звернуло увагу на цю проблему і почало активно обговорювати факти хаотичної та свавільної забудови історичної частини міста тобто його «серця».

Зараз ми може спостерігати як влада почала реагувати на проблему, яку підняла громадськість через акцію та розголос у ЗМІ. Але нам всім слід чітко усвідомлювати, що насправді все залежить від нас самих і все у наших руках. Досить бути пасивними! Досить мовчки спостерігати за свавіллям! Ми повинні стати свідомими громадянами і захисниками свого міста і України загалом. Адже все починається з конкретної людини, котра усвідомлює свою безпосередню відповідальність перед суспільством і перед самим собою.

Приймаючи участь в цій акції я спостерігав як деякі молоді люди дивлячись на наші дії посміхались не розуміючи, що через деякий час їхнім дітям крім офісів, супермаркетів та інших модерних будівель не буде що показувати в Ужгороді. Ми повинні розвивати місто в галузі будівництва не завдаючи шкоди його історичному та архітектурному ансамблю. Ми повинні вказувати на ті недоліки влади, які вона або не бачить, або не хоче бачити. Адже через контроль та відповідальність кожного з нас залежить наше майбутнє, майбутнє наших дітей.

Тож будемо свідомими громадянами і будемо ставити чітко розділові знаки та наголоси на ті проблеми які нас оточують.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.