Про екуменізм.

17 січня 2011, 16:03
Власник сторінки
Настоятель парафії Покрова Божої Матері УПЦ КП у місті Ірпінь. Практикуючий психолог.
0
589

Сьогоднішньому демократичному та секуляризованому суспільству доводиться все більше чути про ідею об’єднання християнських церков.

 
І дійсно чому б їм не об’єднатись? Адже до одного Бога моляться. Рух цей називається екуменічним і попри всі, поки що, невдалі спроби продовжує хвилювати голови богословів, гуманістів та пересічних віруючих. 
         Перш ніж розпочати будь-яке об’єднання необхідно знати навколо чого або кого об’єднуватись. Якщо ми християни, то цілком логічно випливає, що центром об’єднання може бути не та чи інша деномінація, не ті чи інші віруючі, а Христос. Тоді виникає інше запитання: а як це зробити? Христос на Небі, а ми тут. Ми його не бачимо (що вже повинно було б викликати у деяких хоча б страх), не відчуваємо. Як нам гуртуватись навколо Нього? Перш за все ми повинні пам’ятати, що кожна людина над якою звершилось Таїнство Хрещення є тілом Христа, тобто Церквою. Отже, для того, щоб бути з Господом, гуртуватись навколо Нього, необхідно бути Церквою (бо за Новим Завітом вона є Тілом Христа), єдиним організмом. Якщо так, якщо ми хрещені, то про який   екуменізм, яке об’єднання іде мова, коли ми вже давно брати і сестри? Але є ще один момент. Тілом Ісуса Христа ми можемо і не бути, хоча і хрещені. По-перше, Церква немає нічого спільного із гріхом, а тому кожен хто грішить повинен задуматись. По-друге, і найважливіше, людина перестає бути Церквою Господа не причащаючись Його пречистого Тіла і Крові. Саме Таємна Вечеря є «наріжним каменем» на якому Христос будує Свою Церкву. Об’єднання всіх і кожного навколо однієї Чаші і є екуменізмом у глибинному його значення. Це з’єднання зверху, а не знизу. Ми стаємо одним цілим одне з одним через Господа нашого Ісуса Христа. Стаємо по-справжньому невимовно єдині, бо маємо одне Тіло і одну Кров. Об’єднатись, стати одним цілим неможливо підписавшись під меморандумом і потиснувши руки під спалахи фотокамер. Любе таке об’єднання знизу буде псевдосоюзом. Тому наша з вами ціль в екуменічному русі, шановні православні, намагатись долучити людину до Христа і Його Церкви через Євхаристію та непорочне життя. Інакше нам ніколи не досягти жаданої єдності! 

Але як можна втілити подібний механізм єднання? Це складне запитання і саме воно повинно тривожити богословів, а не ті запитання в яких вони шукають хто головніший і яка з деномінацій правильніша.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.