Модна екологія

13 січня 2011, 11:15
Власник сторінки
студентка
0
729

Парниковий ефект, зміни клімату, танення льодовиків, Chanel… Вам може здатись ніби щось у цьому ланцюжку зайве, але з вами не погодиться Карл Лагерфельд, головний дизайнер цього модного дому.

В 2010 році подіум, на якому проходив показ його колекції, за задумом кутюр’є, був перетворений на айсберг. Спеціально для цього зі Скандинавії був привезена  240-тонна брила льоду.  Звісно багато хто скаже, що глобальне потепління лише вигадки псевдовчених. У даному контексті найважливіше, що крок дизайнера був прикладом того, як   модній індустрії не байдуже те, що відбувається з навколишнім середовищем.

До речі, на вище згаданому показі для виготовлення одягу використовувалося лише штучне хутро. Це виглядало як мінімум незвично, адже Легерфельд відомий своєю лобов’ю до справжнього хутра та своїми сварками з цього приводу з  організацією PETA. Ця спілка, назва якої в перекладі з англійської означає  Люди за етичне ставлення до  тварин,  теж зробила свій екологічний внесок у модну індустрію. Активістки FEMEN, вилізши голими на подіум під час Українського тижня моди, просто повторили те, що вже не раз робили до них члени PETА на показах різних дизайнерів, зокрема того ж Лагерфельда. Але на відміну від українських феміністок, організація борців за права тварин послідовніша у своїх діях і робить значно більше ніж просто оголюється. Зокрема до своїх кампаній їм вдалося залучити багатьох зірок: Єву Мендес, Памелу Андерсон, Алісію Сільверстоун, Біла і Тома Кауліцыв, Пола Макартні  та чимало інших. Прикладом любові до тварин є вихід на подіум 72-річної моделі Верушки. В минулому культова модель взяла участь в показі для того, аби привернути увагу до тяжкої долі тварин.

 Але далеко не весь бомонд  підтримує такі старання, більше того, дехто навіть висміює його. У французькій версії авторитетного модного журналу Vogue вийшла іронічна  фотосесія, де модель, що була одягнута у хутро, ніби насміхалась над усіма членами природоохоронної організації, проходячи повз плакати з їхніми закликами.

Проте чимало модних журналів все ж позиціонують себе як екологічно свідомі. Деякі з них присвячували цілі номери питанням навколишнього середовища, як-от: Vanity Fair, Muse, Rolling Stone. Цікавою видалася і співпраця американського Vogue з принцом Чарльзом. На його думку, саме через це видання можна донести екологічні ідеї до читачів. Спадкоємець престолу у своїй статті розповів про те, що мода на вінтажний одяг  покращує стан природи і що сам він може носити костюм протягом десяти років.  Принц Уельський, стверджує, що нова тенденція, яка полягає у переробці старих речей на нові, допомагає протистояти деяким екологічним проблемам. Він і сам переплавляє двигун свого 40-річного Aston Martina на чоловічі запонки.

В 2009 році на екрани вийшов документальний фільм  режисера Люка Бесона та фотографа дикої природи Яна Артюса-Бертрана «Дім». У кінокартині мова йде про загрожуючі планеті екологічні катастрофи, розповідь про які супроводжуються видами різних куточків Землі, знятих з висоти пташиного польоту. Зйомку фільму головним чином фінансувала компанія  PPR, якій належить чимало модних брендів, серед яких  Gucci,  Yves Saint Laurent,  Alexander McQueen,  Stella McCartney. До речі, Стела Макартні, дочка відомого бітла, не використовує у своїх колекціях та оздобленні магазинів натуральні матеріали.

 Звісно, багатотонні шматки льоду на подіумах не врятують стану навколишнього середовища, але вони і не мають цього робити, їм просто достатньо, аби ми зрозуміли їх посил і прийнялись до дій.

 Горобець Олеся, 1 курс, 1 група Напрям: «Журналістика»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.