Що мала б в першу чергу зробити "нова" влада. Чому вона цього не робить?

28 лютого 2014, 08:02
Власник сторінки
0
313

Більше за все я боюся, що на героїчних вчинках наших братів хтось будує свою брудну гру. Інакше я не знаю як пояснити 90% кроків, які було зроблено протягом першого тижня

Усі так жадають отримати зараз якийсь план дій. Перше. Домовимось, що якщо щось забув, або комусь здається, що щось пропущене, я буду тільки радий обговоренню. Я за тім-воркінг. Взагалі-то, я пропоную зробити таку собі коворкінгову платформу (майданчик я вже підшукую, а може і сам розроблю). 

Я вважаю, що перш ніж розробляти план, треба кокретизувати цілі, виходячі з проблем. Тому буду відштовхуватися від першорядних проблем, умовно поділених на політичні, економічні, конституційно-правові, соціальні. Перше, про що буду писати - політичні кроки, які досі не було зроблено. І я не знаю, навмисно чи ні. Може цьому є перешкоди? То я повторюсь, готовий обговорювати, адже я лише фізико-математик з менеджерським досвідом. Єдине правило - ніякої агресії, усі свої. Логіка, толерантність, врівноваженність.

1) Імпічмент Президента. 

Наразі ми маємо лише проголосований 328 голосами Проект Постанови про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень. Текст тутhttp://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=49853
Це півсторінки тексту, які взагалі не відповідають вимогам Конституції. Хоч щось, але юристи в один голос кажуть, що у Януковича є шанс повернутися, признати все нелігітимним і т.д. Я звик страхувати риски і тоді, коли вони найменш імовірні, тобто напочатку. 
Ось що каже Конституція (стаття 111): підставою для імпічменту Президента є вчинення державної зради або іншого злочину, які підпадають під дію кримінального закону. А після запускається процедура: 
226+ нардепів ініціюють питання про усунення Президента України з поста 
-> парламент створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до якої входять спеціальний прокурор і спеціальні слідчі 
-> висновки і пропозиції тимчасової слідчої комісії розглядаються на засіданні Верховної Ради України 
-> за наявності підстав 300+ нардепів приймають рішення про звинувачення Президента України 
-> Конституційний суд виносить висновок щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент
-> Верховний Суд України підтверджує наявність у діях обвинувачуваного ознак державної зради чи іншого злочину 
-> 338+ нардепів приймають рішення про усунення Президента України з поста. 
ДЕ ЦЯ ПРОЦЕДУРА? ДЕ ЇЇ ПОЧАТОК? Вам мало приводів? Та хоч би документи про хабарі з Хонки, я вже мовчу про вбивства людей! Ми бажаємо законно усунити Президента? Її ніхто навіть не почав, це насторожує, ДУЖЕ!
Окрім того, виконання обов'язків Президента України покладається на Прем'єр-міністра України, але це деталі. 
Вимога 1. ТЕРМІНОВО ЗАПУСТИТИ ПРОЦЕДУРУ ІМПІЧМЕНТУ, ПОКИ ВОНИ НЕ ОГОВТАЛИСЯ.

2) Римський статут.

Нас бавлять якимось списком, який навіть у Гаазі відхилили. Не можна прохати МКС (Міжнародний Кримінальний Суд) переслідувати якусь особу. Це казочки. Щоб суд узявся за нас, треба ратифікувати угоду, яка пилиться на полицях понад 10 років. До того Гаага безсила. ЧОМУ ЇЇ НЕ РАТИФІКУЮТЬ? Феєрична відповідь О.Тягнибока: "Ми його ратифікуємо, коли буде ухвалюватися Конституція, оскільки конституціоналісти рекомендують нам включити цю норму до основного закону і це може відбутися найближчим часом." (http://www.pravda.com.ua/news/2014/02/25/7016236/). Але тоді питання: "Ми кожну міжнародну угоду будемо вносити до Конституції?" Знов-таки, юристи кажуть, що це абсурд, всім відомо що міжнародні договори ратифікуються лише голосуванням у ВР без всяких коригувань Конституції. Шановні депутати, вам нічого не заважає зараз же ратифікувати Римський Статут, та подати нормальну скаргу у Гаагу. 
ВИМОГА 2. ТЕРМІНОВО РАТИФІКУВАТИ РИМСЬКИЙ СТАТУТ. ПОДАТИ ЗАЯВУ У МКС ДО ГААГИ ПРО ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДСТВА.

3) Дострокові вибори Президента.

Зараз є великий ризик про те, що ці вибори 25 травня потім будуть оскаржувати, як не конституційні. Чи треба нам таке оскарження? А комусь треба. 
ВИМОГА 3. Лише після голосування Радою про Імпічмент 338 голосами, призначити дату перевиборів. Провести голосування якомога скоріше

4) Вибори до ВР.

Усі в один голос кажуть про перезавантаження влади. Я усіма руками ЗА! Але, про яке перезавантаження йдеться, коли зараз є лише старі партії? Чи депутати знов думають, що віддадуть 5 місць у списках активістам і знов люди це проковтнуть? ЦЕ НЕ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ, це просто перегортання пісочного годинника. Кому треба швидкі перевибори у Раду? Тим, хто в ній, бо вони там і лишаться. Це ж ясно як божий день. А тепер про деталі. Реєстрація нової партії, не враховуючи час підготування купи документів займає 30 днів з правом продовження на ще 15 (http://www.drsu.gov.ua/show/164). Тобто, тільки півтора місяці документи розглядають у ДРСУ. Чи є зараз партії, які представляють народ сходу і заходу? Чи є якась оформлена політична сила Майдану? Немає, наскільки знаю. І з'явиться не раніше, ніж за 3 місяці, бо з першого разу реєстрацію ще ніхто не проходив. А доки немає партії, немає реєстрації на вибори. Ст.10, ч.2 Закону про вибори "Кандидатів у депутати може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніше ніж за ТРИСТА ШІСТДЕСЯТ П'ЯТЬ днів до дня виборів, або виборчий блок 
партій за умови, що всі партії, які входять до його складу, зареєстровані не пізніш як за триста шістдесят п'ять днів до дня виборів." Тобто НІЯКА нова партія у 2014 році у виборах не приймає участі, і нічого не відновлюється у владі. Вибори до ВР народу України не потрібні. Потрібні інші інструменти (див. п.5)
ВИМОГА 4. НІЯКИХ ВИБОРІВ ДО ВР БЕЗ УЗГОДЖЕННЯ З ГРОМАДСЬКІСТЮ.

5) Контроль над владою.

Про це вже багато говорили. І я приведу один з інструментів. 
ВИМОГА 5. У кожному міністерстві на рівні заступника має буди виділена посада для громадських діячів, яких громада має право будь якого часу відізвати і поставити нову людину у разі втрати довіри. Такі ж посади мають бути у всіх комітетах ВР.

6) Недоторканність.

ВИМОГА 6. Зняти недоторканність з депутатів. Вам нічого боятися, ви ж чесні люди!

7) Люстрація.

Це найтонше питання. Але треба почати зі створення люстраційного комітету і вивчити досвід країн Східного Блоку. Не треба видумувати велосипед. Але ніякої виборчої люстрації, ніякого полювання на відьом. Це не має стати інструментом для боротьби з усіма поспіль (конкурентами, незгодними і вже в останню чергу з винними) в руках поточної влади. Мабуть, добрих 2/3 опозиціонерів також потраплять у ці списки. Тому
ВИМОГА 7. Створення НЕЗАЛЕЖНОГО люстраційного комітету, наділення його усіма повноваженнями, ПРОВЕДЕННЯ ЛЮСТРАЦІЇ І ЇЇ ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАКРІПЛЕННЯ ДО ВИБОРІВ У ВР.

Нам треба змінювати фундаментальні речі, а не надбудови. Не треба розпилятися і висовувати 100 вимог. Все просто, лише 7-10. Але термінових і вкрай важливих. Після їх виконання буде треба висунути ще 10 вимог, як то виборче законодавство, децентралізація влади, виборність губернаторів і т.д.

P.S. Вранці шановний Арсеній Петрович оголосив свою програму (http://www.pravda.com.ua/articles/2014/02/27/7016528/). Критикувати не стану, і без мене є багато критиканів. Але що кидається в очі. Ніякої конкретики, лише по верхах, і лише 1 пункт співпадає: люстрація. Але, впевнений, у них на неї інші плани (див. п.7).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.