Законодавчий креатив від Януковича: Вперед у минуле - 286. Як не крути, як не верти, тобі на виборах кранти!

19 квітня 2011, 10:43
Власник сторінки
Головний редактор політичного порталу і газети Тарасова ПРАВДА
0
576

Складні і важкі вибори до парламенту наближаються. Регіонали вирішили спростити завдання переробивши виборче законодавство «під себе». Загалом стратегія політичної дискримінації зі сторони правлячої партії і антидемократичні ініціативи послідовно були пре


При владі перебувають політичні сили, які встигли втратити підтримку своїх виборців за рік безпрецедентних дерибанів, закопавши передвиборчі обіцянки. Систематично вносять зміни у законодавство, перекроюють конституцію на свою манеру, закон про вибори, антикорупційні закони по суті втрачають дію, а зупинити це свавілля - не вистачає важелів впливу. Адже сформована про владна більшість, підгодована «тушками», приймає рішення практично без опору. Остання сотня бютівців і крики Яценюка - практично єдиний, і на 100% ігнорований, опір у Верховній Раді.

Врятуватися від нервового зриву можна тільки шляхом вимкнення телевізора і радіо. Однак якщо регіонали заполонили ЗМІ, в результаті українці отримали змогу побачити гаряче любимих баньдюковичів в усій красі. Рекордна кількість бажаючих голосувати «проти всіх», обвал рейтингу ПР, 92% зневірених у «покращення» – Президенту загрожує втрата підтримки Верховної ради. А ми ж «відповідальні за тих, кого приручили». Тобто Віктор Янукович тепер відповідальний за все і готовий влізти в усі сфери.

На носі парламентські вибори і втрата «виплеканої» більшості. Президентські ініціативи слідують одна за одною. Бар`єр прохідний підвищити до 5 %, графу «проти всіх» відмінити, заборонити політичним блокам приймати участь у виборах, повернути змішану мажоритарно-пропорційну систему. Насильство і тиск на політичні та суспільні інститути, що повертають Україну назад, знищують напрацюванні роками вдосконалення. Влада намагається знову протягнути закритий виборчий процес і повернути силу адміністративного впливу.

Всі ці зміни готувалися непрозорим шляхом, про що свідчать заяви двох поважних американських інституцій. Частину законодавчої ініціативи регіонали спробували пришити опозиції, мовляв опозиція розробляла закон разом із Президентом. Важко уявити, яким буде парламент, якщо не буде кому навіть перекрити такі довільні формулювання. Адже жодна поправка від опозиції не була взята до уваги, як по неписаних законах. Варто нагадати, що Національний демократичний інститут не витримав плюралізму думок а-ля Янукович і покинув робочу групу по вдосконаленню виборчого законодавства при Президенті України. \"НДІ вирішив призупинити свою діяльність у робочій групі до того часу, поки робота над проектом закону не стане більш прозорою та такою, яка враховує різні думки\", - зазначила директор НДІ в Євразії Лора Джуетт.

Блоки до виборів не допускаються, партія повинна бути зареєстрована за рік до виборів, а якщо партія 10 років не приймала участі у виборах – її реєстрацію відміняють. Так Янукович «стимулює розвиток партійної системи».

З блоками зрозуміло – такий от безхитрісний крок аби усунути головних конкурентів БЮТ. Ідентифікація політичної сили і політична відповідальність БЮТ може позмагатися із багатьма партіями, навіть з тою ж КПУ. Щиро дивують заклики комуністичної партії до плюралізму поглядів і різноманітності партій. Біднятка злякалися, що не подолають бар`єр і втратять сутенера. Цій партії політична ідентифікація не заважає повним складом продаватися на політичній панелі.

Підвищення прохідного бар`єру обурило багатьох політологів, а особливо партії, які не подолають такої межі. 3% виборців - це вам не дрібниця якась. Оскільки голосують в Україні з 37 мільйонів виборців - 30 мільйонів, 3% - це мільйон населення. Мільйон населення не грає ніякої ролі?

Багато громадян можуть не підтримувати жодного кандидата навіть тому, що шанси менш розкручених політичних сил не дозволяють подолати прохідний бар`єр. Янукович же хоче колгоспним методом підвищити «надої». Змусити громадян читати політичні брошурки, програми партій? Так неначе вибору не буде – не прийти. Хіба не показова інформація, яку ми читаємо, бачимо у ЗМІ щодня, і реальні наслідки виконання цих політичних програм ? Довіра безповоротно втрачена. І у цій загальнонародній апатії, що плавно переростає в гнів об`єдналися усі регіони.

Мажоритарка дозволяє спростити процес «оболванення» громадян в окрузі, проштовхнути кандидати до парламенту і там уже легко обробити недосвідченого парламентарія на власний вибір. А доступних способів відкликати кандидата – не передбачено, тобто представляти інтереси конкретного регіону ніхто не збирається, адже не передбачений суспільний контроль. А «представник округу» гарантовано поповнить більшість і затанцює разом ПР під «Мурку».

Резервний фонд у бюджеті для дострокових виборів робить можливості маніпулювати системою ще більш доступною. Захотів - зліпив більшість, не виходить – влаштував перевибори так, як зручно і зліпив нову. Взагалі, кого зараз цікавить думка виборців, це ж даремна витрата ресурсів. Хіба був суспільний запит змінювати передвиборче законодавство? Діюче відповідає усім європейським стандартам і досліджене експертами на протязі 2006-2007 років. А тепер, «під шумок» проштовхують невідомої якості реформу і представляють це як виконання передвиборчих обіцянок президента. Чи не єдине виконання «обіцянок». Навряд народ цікавився саме цим пунктом програми донецького пахана, коли віддавали йому свої голоси. Раз віддали, а назад уже ніхто не поверне.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.