Нова Книга обліку доходів для "не спрощенців" та самозайнятих осіб

17 січня 2014, 10:50
Власник сторінки
судебный эксперт
0
320
Нова Книга обліку доходів для  не спрощенців  та самозайнятих осіб

Міндоходів затверджено форму Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування (сплачують 15% (17%) ПДФО та інші податки (збори)

Впровадження наказу від 16.09.2013 № 481 надає можливість  ФО-П та  фізичним особам,  які  провадять незалежну  професійну  діяльність,  обирати  спосіб  ведення  Книги:

·  Електронний (отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом та сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого);

·  Паперовий (прошнуровану, пронумеровану Книгу безоплатно реєструють в органах доходів і зборів).    

         Таким чином, 961 тис. фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та фізичних осіб,  які  провадять незалежну  професійну  діяльність мають право обрати форму ведення Книги (електронний або паперовий варіант).

У графі 2 відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік (кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

У графі 3 вказується сума повернутих самозайнятою особою коштів за товари (роботи та послуги) та/або повернутої передплати.

У графі 5 зазначаються реквізити документа (платіжне доручення, прибутковий касовий ордер, квитанція, фіскальний чек, акт закупки та інші первинні документи, що засвічують факт оплати), який підтверджує понесені витрати, що безпосередньо пов’язані з отриманим доходом.

У графі 6 відображається сума витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов’язані з отриманням доходу за  підсумками дня.

У графі 7 відображається сума витрат на оплату праці та нарахування на оплату  праці найманих осіб, понесені у звітному місяці.

У графі 8 відображається сума фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходу (витрати на сплату послуг, зв’язку, орендних та комунальних платежів тощо).

У Книзі в електронному вигляді допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або позитивне значення. Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. ФО-П, зареєстровані як платники ПДВ, не включають до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт та послуг). Книга зберігається протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис. Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.