Податківців дисциплінують за рахунок регресної відповідальності

30 вересня 2013, 09:30
Власник сторінки
судебный эксперт
0
217
Податківців дисциплінують за рахунок регресної відповідальності

Щодо посилення відповідальності посадових осіб органів Міндоходів - проект Закону № 3215-1.

 Права підприємців дуже часто порушуються зі сторони  посадових осіб органів Міндоходів. До відповідальності дані особи практично ніколи не притягаються.  

Дана проблема загострюється ще й законодавчими бар’єрами, які блокують механізм відшкодування шкоди підприємцям за завдані збитки відповідними посадовими особами. Адже в Податковому кодексі України (ПКУ) визначено, що збитки, завдані неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, мають відшкодовуватись за рахунок бюджетних коштів, передбачених таким контролюючим органом. Однак, у випадку, коли відповідний орган Міндоходів не передбачив такі гроші на наступний бюджетний рік, то ГСД не отримає компенсації. 

Прийняття законопроекту дозволить усунути законодавчі бар’єри, які дозволяють державі в особі посадових осіб органів Міндоходів ухилятися від відповідальності перед СГД. 

Проектом Закону передбачається внесення змін до ст. 21 ПКУ, відповідно до яких шкода, завдана незаконними рішеннями, діями (бездіяльністю) посадових осіб при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується державою незалежно від вини цих посадових осіб.

Також пропонується доповнити ст. 21 ПКУ п. 21.4., відповідно до якого держава, відшкодувавши шкоду, завдану посадовими особами органів Міндоходів внаслідок незаконно прийнятих рішень, дій чи бездіяльності, має право зворотної вимоги (регресу) до них в розмірі виплаченого відшкодування.

 



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законопроект,налоговая,ответственность,податковий кодекс,відповідальність,податкова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.