Підготовка до президентських виборів. Інформація з дитсадків

12 січня 2014, 08:47
Власник сторінки
Журналист
0
278
Підготовка до президентських виборів. Інформація з дитсадків

Лице системи Віктора Януковича вільно можна ототожнити до героя соціальної п’єси Івана Карпенка-Карого «Хазяїн» Терентія Пузиря.

Лице системи Віктора Януковича вільно можна ототожнити до героя соціальної п’єси Івана Карпенка-Карого «Хазяїн» Терентія Пузиря. 

Він, як і сьогоденна влада, не зупиняється ні перед чим на шляху до власного збагачення. Жадоба до статків змушує Пузиря переступати через усі писані й не писані правила. 

Але ті, про кого мова буде йти далі, дізнаються про цього літературного героя пізніше. Згодом вони цей образ так само порівняють з режимом, в якому їм прийшлося виховуватися.

Завдяки джерелам у розпорядження автора потрапили документи, які не тільки ілюструють фінансові апетити влади, а ще й дають зрозуміти її низькість. 

Приклад з Херсона.

В жовтні минулого року за підписом начальника Управління освіти Херсонської міської ради вийшов наказ. Посилаючись на Укази президента, норми Законів України й розпорядження губернатора, місцевий чиновник підключив Херсон до формування Єдиної державної бази з питань освіти.

Це - загально українська афера і Ніконов в ній лиш черговий провідник.



Документ, який він підписав, зобов’язує впровадити в усіх дошкільних закладах Херсона «Курс:Дошкілля»

Таким чином, в дитсадках встановлюються комп’ютери. 

На цих же ПК інсталюється програмне забезпечення «Курс:Дошкілля», виготовлено приватною харківською ТОВ «Нові Знання» .

Працівники закладу ведуть статистичну звітність про дітей, що відвідують дитячий садок та їх батьків. Вводять рік народження маленьких, їх місце проживання, дані з документів, місце роботи батьків тощо.



Потім всі дані відправляється в Харків до підприємства «Нові знання», яке, в свою чергу, передає інформацію до Міністерства освіти й науки України. Вже у Табачника й реалізується Єдина державна база з питань освіти.

Весь цей ланцюжок має декілька аспектів – бізнесовий й політичний.

Як раз підготовка до виборів президента в 2015 році ще й допомагає приближеним до влади людям заробляти. Одним пострілом вони вбивають двох зайців. 

Справа в тому, що програмне забезпечення фірми «Нові знання» купується за кошти батьків. Ціна програми залежить від кількості учнів в навчальному закладі. В середньому вартість продукту становить близько 3000 тисяч гривен.

Після надання таємничій «Нові знання» грошей, між батьками та представниками фірми складається договорів «Згода на обробку персональних даних». Підписавши документ, предки повністю дозволяють харківському підприємству розпоряджуватися власними даними. 

В угоді мова йде навіть про паспортні дані.



Тобто фірма з міста Кернеса і Добкіна вже у своєму розпорядженні мають дані більше половини тих, чиї діти навчаються в дитсадках і школах. Адже софт «Курс» так само реалізуються й в середньо-освітніх навчальних закладах по всій Україні.

В Україні близько 20 тисяч шкіл й в декілька разів менше дитсадків. Сума прибутки захмарна. Це - десятки мільйонів гривень. 

Ці дані, які ще й принесли гроші, є головним завданням «Нові знання» й української влади. Очевидно, що вони вдало будуть використовуватися під час президентської гонки.

Наприклад, директор Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук не вбачає жодних позитивів в ідеї збору інформації про батьків школярів та застерігає про можливі ризики. 

«На превеликий жаль, часто наші вчителі втягуються у різноманітні виборчі кампанії. Вони часто є членами виборчих комісій або агітаторами. І, думаю, зібрана про батьків інформація може використовуватися насамперед з агітаційно-пропагандистською метою", – пояснив освітянин. Також Лікарчук не виключає, що таким чином шукатимуть важелі впливу на батьків у контексті залучення їх до фінансування закладів освіти. "Хто знає, які ще плани та мотиви закладені в цю ідею. У будь-якому разі ситуація в освітній сфері від цього аж ніяк не зміниться, якість освіти не поліпшиться та не відбудуться зміни на краще», – додав освітянин в коментарі ТСН.

Також правозахисники застерігають, що збір відомостей про батьків школярів є порушенням прав людини. Так, юрист, правозахисник Тетяна Яблонська розповіла ТСН, що українці з подібною практикою стикалися ще в 90-х роках, одразу після розпаду СРСР, і тоді всі діти написали, що батько - слюсар, а мати - прибиральниця. Загалом, збір такої інформації про батьків є абсолютним порушенням прав людини, переконана правозахисник, а робиться це для того, аби мати вплив на батьків. 

«Влада вишукує всі можливості задля залякування населення, аби всі розуміли, що вони «на гачку», і на них можна тиснути, якщо владі це буде потрібно. Адже вибори на носі, 2015-й недалеко. Думаю, що такий збір даних робиться саме для цього», – зазначила Яблонська.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.