Євромайдан досвідченим поглядом.

31 грудня 2013, 15:00
Власник сторінки
Інженер-гідротехнік
0
260

28 грудня чотири години провів на столичному Майдані. Пив чай, пригощався кулешем, розмовляв з учасниками і активістами. Побував у Колонній залі Київради... Висновок: 1. "Активісти Майдану...."

    Вже більше місяця тримається євромайдан, а відчуття невпевненості і тривоги не покидає мене. Згадую не менш бурхливий Майдан -2004, який я відвідував декілька разів і завжди відчував оптимізм та вірив в його перемогу. Чому так?.

    28 грудня чотири години провів на столичному Майдані. Пив чай, пригощався кулешем, розмовляв з учасниками і активістами. Побував у Колонній залі Київради... Висновок:

1. Активісти Майдану, в основному, – мешканці із західних областей України.

2. Ні я, ні кого я запитував, не бачили жодного єврея серед активістів Євромайдану. Намети ( прийомні депутатів-євреїв) - є, та вони в них не бувають. Хіба що на подіумі. Як і на Майдані-2004. А в євреїв політичний нюх особливий (читав у класиків).

3. Згадав, що серед мільярдерів - майже всі євреї і ні одного українця, серед мільйонерів - 75% євреїв, в Адміністрації, Уряді, Верховній Раді – добра половина. Вони контролюють телебачення, ЗМІ, є власниками банків, металобаз, прибуткових підприємств, агрохолдингів, домінують у судах, прокуратурі....У кого гроші – у того й влада. І - навпаки.

   Майдан -2004 – це протистояння демократії і плутократії при виваженому і розсудливому Кучмі, в якого закінчувався президентський термін, при самостійному Верховному Суді, при легітимному мерові Омельченко, при ще не зовсім корумпованому парламенті. Ще й кандидатом в президенти був етнічний українець. Нинішній Майдан – це всевладдя Януковича, це перетворення парламентської більшості в мафіозне формування, це відсутність мера і легітимної влади в столиці, це приватизовані  Суди, Прокуратура, ЦВК, це врадієвські бандити і насильники в непомірно роздутих "елітних" правоохоронних органах, це холуйська залежність Гаранта від Путіна і Патріарха Кірила.

    Напередодні Майдану-2004 злагоджено діяла опозиційна трійка – Ющенко, Тимошенко, Мороз, які сформулювалися як щось одне, визначилися з лідером, утворили штаби й за два роки мобілізували людей, таким чином поламавши всі плани влади Януковича... Біда в тому, що непомірно амбітна Тимошенко зрадила Ющенка ще в 2005 році та так запуталась в сільцях,  розставлених Путіним, що не вибереться з них по-сьогодні, а корисливий соціаліст-комуніст Мороз продався мафії в 2006. Остаточно  здобутки Майдану-2004 похоронили Тимошенко, Луценко та "герой" Литвин, коли в 2010 делегували своїх активних однопартійців для  "зтушкування"  мафіозної  більшості, чим забезпечили всевладдя Януковичу. Та мене вразили примітивні висновки деяких активістів Майдану, які в сьогоденні звинувачують Ющенка, бо він в 2006 році призначив Головою Уряду Януковича. Це ж яка погань і досі зомбує так людей, перетворюючи трохи викривлену правду в найнебезпечнішу брехню?.

     З розпачем прочитав новини в газеті "Твоя свобода" (27-29 грудня 2013), яку активісти-свободівці тицяли на кожному кроці, з якої зрозумів, що особистих амбіцій у Тягнибока не менше, ніж у Тимошенко, яка забороняє однопартійцям висувати єдиного кандидата до першого туру. Цитую: "Янукович не зміг би обратися на президентську посаду, якби вибори проходили найближчої неділі. Він програв би будь-якому з опозиційних кандидатів: І Юлії Тимошенко, і Арсенію Яценюку, і Віталію Кличку, і Олегові Тягнибоку. Так, якби до другого туру президентських виборів вийшли Янукович і Олег Тячгнибок, то за Януковича проголосували би 27,1% (серед усіх опитаних), а за Тягнибока – 28,8%. При цьому, 27,6% - не брали би участі в другому турі виборів, а 16,5% - не визначилися. Результат другого туру - 52,9 на 47,1 на користь Тягнибока. Такими є результати соціологічного дослідження, проведеною групою "Рейтинг". Дослідження відбулося 7-17 грудня 2013 року".

     Згадав висновки професійного і незалежного (яка рідкість!) соціолога Ірини Бекешкіної "Якби вибори відбулися зараз, то в другому турі Янукович програє будь-якому кандидату. Ну може крім Тягнибока… І тут є небезпека, що Тягнибока витягнуть у другий тур".

      Не менш виважені  вислови ( 27.12.2013) директора центру політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка: "Віталій Кличко зараз є фаворитом президентських перегонів. Єдиний опозиційний лідер, який, за опитуваннями, перемагає Януковича в другому турі з великою перевагою — понад 10 відсотків. Кличко міг би перемогти вже в першому турі, якби був єдиним кандидатом від опозиції. Проблема в тому, що до цього не готові Яценюк і Тягнибок... Кличко є оптимальним претендентом на роль єдиного кандидата. Це — людина світу. Не треба їхати і представлятись Меркель чи Обамі: "Я такий-то, приїхав з України". Він не тільки боксер, а й громадський діяч у глобальному вимірі. Це для майбутнього президента — величезний ресурс. Також вольова людина, яка вміє формувати команду"... Тому й не покидає мене відчуття тривоги, що нинішній Майдан не має політичного лідера.

    Немає більшого безглуздя, коли сьогодні весь кримінал, вся мафія, всі совєцькі совки, всі чиновники і "беркути", всі судді-колядники, всі прокурори-хабарники, всі рекетири, вся пригодована  челядь знають свого кандидата в президенти, а небайдужі, інтелектуальні, патріотичні, проєвропейські громадяни тільки спостерігають словесні змагання  лідерів опозиції, яка може закінчиться їхньою поразкою в другому турі президентських виборів. При такій грі народ, розмежований в першому турі, не заблококує сфальсифіковані результати в другому. Не важливо, як проголосують. Головне – як "підрахуї" порахують. В цьому й криється розрахунок влади на чергову поразку народу на виборах-2015. Розрахунок, що опозиція "не розгадає" підступні плани мафії й не висуне Віталія Кличка єдиним кандидатом у президенти" та залишиться "Триголовим Змієм-Гориничем" - таку глузливу  оцінку дали опозиції провладні депутати Шуфрич і Царьов.

   Немаю сумніву, що Євромайдан поступово втратить актуальність і гостроту, хоч влада не виконає вимог громади: не накаже організаторів і виконавців звіриних розправ з громадянами, не поборе корупцію, не ліквідує "Беркут", не поверне Конституцію, не підпише угоду з Євросоюзом, не поверне награбоване в Україну, не створить проєвропейську більшість в корумпованому парламенті, пересидить блокаду Межигіря на такому ж унітазі в Конча-Заспі,  Донецьку чи Форосі... А вимога відставки Уряду зовсім безглузда, бо Гарант може доручити (не відмовляти ж Путіну!) формування Уряду ще завзятішому українофобу - Медведчуку. Безглуздий і будь-який компроміс з КПУ– хамелеони завжди «кинуть».

 Основна вимога Майдану має бути така: дострокові чи строкові вибори Президента одночасно з парламентськими. Крапка. Все інше – від лукавого. Основне завдання громадського обєднання "Майдан" - узгодити єдиного кандидата в президенти (чим скоріше, тим краще - буде час сформувати команду), оберігати його від ДТП на трасі з вантажівкою (Чорновола не вберегли), чи отруєння діоксином (Бог врятував Ющенка) та захистити від свавілля "підрахуїв" під час виборів.  Оптимальний варіант – обрати єдиного кандидата із лідерів опозиційних партій (на переправі коней не міняють), тільки не за пропозицією Турчинова, а на основі соціологічних опитувань, проведених незалежними інституціями, а не не корисливими вакханалами. Не менш важливо - не допустити кримінал до Верховної Ради.

     Якщо ж Євромайдан не зробить цього, то заява Секретаря Ради нацбезпеки і оборони Андрія Клюєва, "що Україна може розколотися на три частини", в 2015 році, вірогідно, здійсниться. Зацікавлених гетьманів вистачить.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.