Майдан залишається гарантом збереження зовнішнього курсу України

22 грудня 2013, 21:50
Власник сторінки
Журналіст
0
217
Майдан залишається гарантом збереження зовнішнього курсу України

Сьогодні особливого значення набуває комунікація між Майданом та Європою. Адже саме ЄвроМайдан відображає прагнення переважної більшості українського суспільства до Європи.

Проголошена Азаровим та Януковичем пауза в євроінтеграції розчарувала європолітиків. Про це свідчить повний провал візиту Арбузова, який раніше, до розвороту на марші, уже приміряв був тогу головного євроінтегратора. Після висловлювань Януковича про те, що текст угоди про асоціацію з ЄС суперечить національним інтересам України, єврокомісар Фюле заявив про призупинення переговорів з Україною.

А після темних і сумнівних домовленостей Януковича з Путіним і появи інформації про те, що Євросоюз сам був готовий надати Україні 20 млрд. євро на проведення реформ, Президент і його команда взагалі виглядають досить дивно.

Ми вже бачимо, що внаслідок такої поведінки української влади євроінтеграція відкладається на невизначений час. І українці можуть виявитися відрізаними від Європи.

Тому сьогодні особливого значення набуває комунікація між Майданом та Європою. Адже саме ЄвроМайдан відображає прагнення переважної більшості українського суспільства до Європи. Ці прагнення почуті й оцінені в Європі. Але вони мають бути чітко артикульовані й ретрансльовані до «місця призначення».

Для цього потрібен «єврокомунікатор», людина, якій довіряє і Майдан, і Європа. Гадаю, на цьому напрямку себе добре зарекомендував Петро Порошенко. З одного боку, для Майдану він став не просто «своїм»: за опитуваннями одного з телеканалів, активісти саме йому найбільше воліють довірити переговори з владою. Коли зі сцени Майдану минулої неділі депутат попросив схвалення на поїздку до Брюсселя для доведення до відома європолітиків позиції людей, мітингувальники відповіли дружними оплесками.

З другого боку, екс-міністр закордонних справ Порошенко на рівних розмовляє з топ-політиками Європи. Тому має і унікальні можливості стати комунікатором Майдану з Європою. Так, 16 грудня екс-міністр зустрівся з Президентом Європейської Ради Германом ван Ромпеєм, до якого і чинним членам урядів ЄС потрапити непросто – час ван Ромпея розписаний буквально по хвилинах. Більше того, бесідував з ним півтори години – і досягнув конкретних результатів. Причому чи не на найчутливішому для мільйонів українців напрямку – можливості без віз їздити до країн ЄС.

Ван Ромпей запевнив, що буде розроблено проект безвізового режиму на півроку. Цю ідею підтримали також міністри закордонних справ країн ЄС, з якими спілкувався Порошенко. У ньому бачили насамперед представника і речника Майдану. І багато хто з європейських політиків був розчулений ЄвроМайданом, саме ця щира масова акція, за свідченням Порошенка, може вплинути на вирішення питання про безвізовий режим.

Надія на євроінтеграцію України відтепер пов’язана не з владою Януковича. Вона зрадила європейську мрію України і тягне нас назад, до Російської імперії. Ця надія пов’язана з Майданом – і його речниками. Комунікацію Майдан – Європа потрібно розвивати і наповнювати новими смислами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.