Білоцерківська міська рада проти Азарова, але не проти Януковича

05 грудня 2013, 08:57
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
319
Білоцерківська міська рада проти Азарова, але не проти Януковича

Один з депутатів "Батьківщини" зізнався, що його фракція підігрує Партії Регіонів

Після розгону мирного зібрання на Майдані Незалежності Україною прокотилася потужна хвиля протестів, яка не оминула і Білу Церкву. Протестувальники вимагали притягнути винних до відповідальності та закликали місцеву раду прийняти на своєму позачерговому засіданні відповідне звернення до Президента України Віктора Януковича. 


Незважаючи на неодноразові заклики громадських активістів і лідерів політичних партій прийти на пікетування міської ради, білоцерківці не поспішали виявити свою громадянську позицію. Наче сірники, вони випалили свої емоції та швидко згасли, а може, подалися пікетувати раду значно вищого рівня, яку називають «Гріховною». 

Тим часом депутати зібралися у сесійній залі, і міський голова Василь Савчук оголосив про початок роботи. Питання на порядку денному було лише одне: «Про звернення до Президента України», яке складалося із чотирьох пунктів. Але при спробі поставити його на голосування виник спротив з боку найправішої частини білоцерківського «парламенту». Слово взяв депутат Олександр Марченко: «Я пропоную поставити на голосування мій проект порядку денного, я зараз його озвучу». 



Депутат із трибуни передав вітання міській громаді від ста п’ятдесяти білоцерківців, які зараз знаходяться на Євромайдані (видається, що їх там набагато більше), дорікнув колегам, що ті не проголосували за висловлення недовіри уряду Миколи Азарова під час чергової сесії, та наголосив, що на Майдані пролилася кров дітей 

(Уже набридло слухати про дітей. На Майдані стояли найкращі представники молодих громадян України, які свідомо прийшли захищати свій європейський вибір. Тому з ними намагалися жорстоко розправитися і залякати. Чи, може, хто забув, що у 18 років хлопці вже беруть до рук бойову зброю? Не треба сюсюкати із молоддю, просто потрібно ворога називати ворогом і не робити з юнаків та дівчат агнців на заклання, – авт.), тому сесія має відреагувати жорстко. 

Після цих слів він зачитав власний проект порядку денного, з яскравими епітетами та «смачними» подробицями. Але для юридичного документа пропонований текст був аж занадто емансипований. От для героїчного епосу – саме те. 

Марченка підтримали депутати Валерій Ямковий і Микола Бондаренко. Останній зажадав проголосувати за звільнення політичних в’язнів, а потім заявив: «У цьому порядку денному немає ніякого сенсу – це «пуста бумажка». Тому я пропоную свій варіант!» І він також зачитав свій проект із тими ж самими барвистими подробицями. 


Василь Савчук почав порівнювати пропоновані депутатами проекти з тим, що напрацювали юридичні служби міської ради, і ви­явилося, що відміна у них лише в тому, що пропонований міським головою варіант порядку денного написаний «канцеляритом». 

Міський голова ставить проект порядку денного на затвердження депутатами, і той набирає необхідну кількість голосів. Знову закипіли депутатські пристрасті, під час яких мало не почубилися депутати з фракції «Батьківщина» та Народної партії. Зрештою Василь Савчук оголосив перерву для консультацій. 

Одразу по залу розсипалися купки депутатів. Хтось напрацьовував спільні рішення, переконував колег, а інші просто зібралися «перетерти» події. Намагаємося взяти коментар у депутата Миколи Бондаренка. 

– Чому білоцерківська «Батьківщина» не ініціює питання про імпічмент Януковича та відставку Азарова? 

– Я не знаю, це спитайте ось… (невизначено хитає вбік головою). Ми підігруємо сьогодні Партії регіонів. 

Головного «свободівця» Марченка до перемовин запрошує особисто Василь Савчук. Перед тим Олександр Олександрович дуже обурювався, що його не запросили на координаційні засідання з напрацювання порядку денного, але тут він має «напихати» своїм однопартійцям, які випустили подібний момент з уваги. 

Зрештою пристрасті влягаються, і сесія продовжує роботу. Цього разу ніхто особливо не заперечує проти порядку денного, зачитаного Василем Савчуком, лише додається ще одне питання. Голосують депутати майже одноголосно, лише пункт 5 викликав неприйняття у частини фракції Партії регіонів. 


Тож вашій увазі пропонуємо звернення депутатів Білоцерківської міської ради до Президента України: 

«Розглянувши подання міського голови, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила: 
1. Засудити силові методи, застосовані проти мирних учасників акції на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада. 
2. Вимагати від Президента України вжиття невідкладних заходів щодо розслідування для належного покарання винних у застосуванні силових методів проти мирних мітингувальників. 
3. Звернутися до Президента України з вимогою розгляду питання про відповідальність Кабінету міністрів України та прийняття рішення про відставку Кабінету міністрів України. 
4. Підтвердити пріоритетність інтеграції України в Європейський Союз. 
5. Звернутися до Президента України з вимогою припинення практики політичних репресій і звільнення політичних в’язнів». 

Тим часом регіонали Верховної Ради захистили Миколу Яновича від відставки. Ще якісь слова потрібні?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.