Для чого ліквідувати третейські суди?

26 січня 2011, 15:15
Власник сторінки
психолог, ПР менеджер
0
476

Наразі у Верховній Раді України знаходиться на розгляді законопроект (№ 6670-1), яким передбачено виключити із підвідомчості третейських судів розгляд справ у спорах щодо захисту прав споживачів. У разі прийняття даного проекту, по суті, буде ліквідовано

Даний законопроект суперечить Конституції України та фактично обмежує права споживачів (Ст. 55 передбачає, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань).

В Україні діє низка організацій, діяльність яких, спрямована на захист прав споживачів. При таких організаціях створені чи можуть бути створені постійно діючі третейські суди, основним завданням яких є ефективний захист прав споживачів. Виключивши можливість споживача захищати свої права у третейських судах при об’єднаннях споживачів, держава позбавить споживача одного з небагатьох інструментів захисту своїх законних прав та інтересів.

Крім того, прийняття законопроекту потребуватиме додаткових витрат з бюджету, що на сьогодні вже не передбачено. Так замість розгляду за рахунок третейського збору, справи будуть розглядатись державними судами за кошт бюджету. Зазначимо, що у 2009 році недержавними третейськими судами було розглянуто більш ніж 30 тис. справ!

Очевидно, що така ініціатива суттєво збільшить і завантаження державних судів, що в свою чергу призведе тривалого розгляду справ. Тоді як розгляд справ у недержавних судах відповідно до норми закону, передбачає винесення рінь не більше як за два місяці.

Зараз законодавство звільняє споживачів від сплати держмита за розгляд їх позовів, але не звільняє від сплати «витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу» (Постанова КМУ від 21.12.2005 № 1258), а це в окремих випадках більше ніж третейський збір у третейських судах.

Більшість країн світу вже давно визнали і сприйняли альтернативні методи розв’язання спорів, найважливішим з яких є третейський суд. Нажаль, в Україні дане «визнання» може і не статися із згортанням третейського судочинства…

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.