Третейський суд, як альтернативний спосіб вирішення цивільно-правових спорів

11 січня 2011, 12:18
Власник сторінки
психолог, ПР менеджер
0
685

Державні суди постійно перевантажені і не спроможні швидко та повно розглядати справи. Тому компанії вимушені роками чекати. За таких умов альтернативним способом вирішення цивільно-правових спорів є інститут третейського судочинства.

Будь-яка підприємницька діяльність, що пов’язана з одержанням прибутку, часто пов’язана  і з ризиками. Звичайно, в суб’єктів господарювання виникають правові спори, що іноді можна  вирішити тільки в суді.

Державні суди постійно перевантажені і не спроможні швидко та повно розглядати справи. Тому компанії  вимушені роками чекати. За таких умов альтернативним способом вирішення цивільно-правових спорів є інститут третейського судочинства. Популярність третейських судів постійно росте і це є наслідком того, що вони засновані не на пріоритеті захисту інтересів держави, а на пріоритеті захисту прав окремих осіб – учасників цивільного обігу.

Про це свідчить і зарубіжний досвід. Лише в США близько 80% всіх приватних спорів у підприємницькій сфері розглядаються за допомогою недержавних арбітрів або посередників.

В Україні на сьогоднішній день діє більше 300 третейських судів.

Напевно, основною перевагою звернення до третейських судів є заощадження часу та грошей суб’єктів підприємницької діяльності. Адже розгляд справи у звичайному суді коштуватиме не менше 1000 грн. (інформаційно-технічні послуги, держмито тощо), тоді як у третейському суді може і 200 грн. Це залежить  від вартості третейського збору конкретного суду. Оперативність та швидкість вирішення справ полягає у нормі закону, що прописана ЗУ «Про третейські суді» і передбачає розгляд справ в суді не більше як два місяці. 

Сторони мають право самостійно обрати третейських суддів для розгляду спору. При традиційному вирішенні спорів це неможливо.

Рішення третейського суду є остаточним та негайно набирає  чинності, оскаржити його можна лише з процесуальних підстав передбачених законодавством.

При Всеукраїнській громадській організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг» також є постійно діючий третейський суд. Компанії, що вже співпрацюють з нами (фінансові установи, компанії по виробництву та збуту побутової техніки тощо) відкрито заявляють своїм клієнтам, що вони ведуть прозору та відкриту політику по відношенню до споживача та його прав. Таким чином це перевага не тільки для компаній, але і для клієнтів. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.