«Золоті часи» українських корупціонерів настали!

18 березня 2011, 12:26
Власник сторінки
Головний редактор політичного порталу і газети Тарасова ПРАВДА
0
636

21 грудня минулого року президентом було відмінено дію антикорупційного закону, тому корупції в Україні немає, так як немає її законодавчого визначення. Отож, вже третій місяць продовжується «золота доба» любителів «взяти на лапу».

Кожен поважаючий себе корупціонер має достатньо часу аби спершу безкарно «нахапатися», а тоді замести сліди. «Відчистити де не чисто» себе, і своїх рідних, аби «білими та пухнастими» постати перед обличчям антикорупційного законодавства.

Відтак, у зв'язку з відсутністю антикорупційного пакету законів, в Україні відсутні норми, які б забезпечували не лише доброчесність державних службовців, а й якість відбору та легітимність їх призначення. Тобто якраз зручні часи, аби швиденько всіх прийняти, кого треба, а вже тоді зайнятись законом.

«Провернути» свій чудо-закон Віктор Янукович обіцяв ще в січні цього року, проте, як бачимо, розгляд затягнувся на все друге читання у Верховній Раді. Що ж, 15 березня за законопроект «Про основи припинення і протидії корупції в Україні» проголосували 330 депутатів. Більшість раді і тому, що він хоч якийсь, та все ж прийнятий. Та де там, фактично закон досі не діє. Адже подано до перегляду і для поправок три статті закону. Це стаття №1, про визначення термінів у законі; стаття №11 – про спеціальну перевірку осіб, які претендують на державні посади, та членів їх сім`ї; стаття №12, яка стосується фінансового контролю. А це, любі мої, найважливіші статті, які придають силу постанові. Без них закон - «холостий залп».

Поправки, знову ж таки, обіцяють внести до 5 квітня на третьому читанні. Про це Литвин обіцяє американському послу (український народ від обіцянок вже блює). Народ то знає, що в Україні легше викоренити американського посла, ніж викоренити корупцію.

Можливо закон і передбачає деякі перешкоди у хабарництві серед чиновників та високо посадовців. Проте це всього крайні міри. А яким чином заборонити хабарництво на місцях, у школах, лікарнях? Це речі, з якими щодня зустрічається пересічний українець. Кажуть, корупція нас усіх об`єднує, немає міцнішої в Україні національної ідеї. Однак багато експертів переконані, що антикорупційний пакет законів в принципі готується так, що буде зачіпати саме тих нещасних вчителів, лікарів і дрібних служак. Адже влада не може працювати проти себе. Ворон ворона не клює.

Досі не визначилися, що ж є подарунком, а що – хабаром. Досі не розробили форму подання декларації. Не можуть чітко прописати поняття «корупція», «корупційне правопорушення», «конфлікт інтересів», «близькі особи», «безпосередні підлеглі». Не можуть визначитися, як і за що карати, так як взятку можуть розцінити як адмінпорушення і взяти штраф 850 гривень, або як кримінал і зняти в 10 разів більше. Боже, що ж вони там приймали, поетичний трактат?

А тоді «спійманих на гарячому» корупціонерів введуть до єдиного державного реєстру( соцмережа нового покоління «Корупціонер») та будуть записувати усі відомості про їх діяльність (а при «випуску» видадуть віньєтки). Відомості, до речі, будуть отримувати також завдяки доносам мирного населення. ( «Друже, а де ти таку машину взяв?»)

Закон передбачає, що взятки брати можна, але маленькими порціями. Тому подарунки мають бути не дорожчі, ніж пів мінімальної зарплати. Для кого цей закон? У місцевій владі і дрібних корупційних явищах це вже достатні суми. Якщо в тебе захочуть пів зарплати забрати – це ще не злочин. Для чиновників тих же 450 гривень – це як букет троянд.

Виникає питання, чим даний законопроект кращий за попередній?

Питання декларування доходів у родичів і близьких доволі лоскітливе. Янукович нещодавно сказав, що їх перевіряти будуть, це «безсумнівно». І це один з прогресивних законів, адже у наших високопоЗадовців більшість взяток провертають через родичів. Видають себе за сірих мишок, бідних, «нєімущих», а самі їздять на «маминих» кадиллаках і відпочивають у «сина» на дачі. Проте і в попередньому законі така постанова була. Але тепер януковичі хочуть трохи її видозмінити: мовляв, не усіх родичів перевіряти, а тільки тих, хто живе з «підозрюваними» разом. Та що за маразм, хто живе разом з усіма родичами. Синові можна купити квартиру на іншому кінці міста і сказати, що бачиш його раз в рік. Як це можна прослідкувати? З іншого боку, за три місяці могли би і дослідити це питання, конкретизувати, якби комусь було вигідно пришвидшити процес. А вигідно – продовжити «золоту добу». Можна було би зарані визначити усі деталі, адже поправок від опозиції все одно ніхто не приймав, відкидались усі до однієї. А це були норми, які стосувалися відповідальності Президента, спікера, правоохоронних органів. 442 поправки, кожна з них розглядалася по 1,5 години, а прийняли до уваги штук 7.

Крім того, новий закон буде «подарунком на мільйон» для «видатних» корупціонерів, адже він дозволить понизити планку покарання за великі взятки з 12 років до 4 років ув`язнення, а інколи - взагалі обмежитися штрафом. І це - відповідальність. Жоден чиновник відповідальності не уникне, обіцяють управлінці. І вони – не брешуть.

Загалом у новому антикорупційному пакеті експерти відзначають послаблення покарань, так для посадовців, які беруть взятки сотнями тисяч гривень не можуть бути загрозою якісь штрафи.

Поки що ясно одне: саме Президент відмінив антикорупційний пакет, це його свідома позиція. А натомість ввів новий, у якому не передбачене обов`язкове декларування витрат членів сім`ї.

А коли пакет буде затверджений остаточно, правоохоронні органи будуть мати над чим попотіти, виконуючи «плани», задані згори. Не мені тут говорити, як такі «плани» виконуються і хто у них потрапить.

«Як тільки ми досягнемо виконання цього закону, ми будемо, як то говориться, закручувати гайки далі», - пообіцяв Президент.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законодавство,корупція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.