Павло Хазан: Зелені категорично проти розвитку атомної енергетики в світі

23 березня 2011, 18:12
Власник сторінки
громадський діяч, еколог
0
877

Павло Хазан, заступник голови Партії Зелених України виступив із критикою Українського уряду

Європейський Союз вкрай занепокоєний ситуацією, що сталася в Японії. Аварії на японських атомних електростанціях викликали широкі дебати у країнах Європейського Союзу. Ініціаторами дебатів стали перш за все зелені. Європейська Партія Зелених та її члени — національні зелені партії у Європі виступили із заявами.

Міжнародні ЗМІ з посиланням на компанію TEPCO (Tokyo Electric Power Co .) повідомляють, що сьогодні на четвертому реакторі АЕС Фукусіма-1 були знову помічені язики полум’я. Вчора на цьому енергоблоці стався вибух і пожежа, в результаті яких утворилися дві дірки в стіні будівлі енергоблоку, розміром   по 8 метрів кожна. За офіційною інформацією, учорашня пожежа відбулася  біля басейну витримки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), який в енергоблоках АЕС Фукусіма-1 розташовується над активною зоною реактора.

Даніель Кон-Бендіт, голова фракції зелених в Європарламенті виступив із критикою французького міністра щодо розвитку атомної енергетики в Європі.

«У чому ми переконані, так це в тому, що людина не керує природою, та  в тому, що в атомній енергії нульового ризику немає, – каже євродепутат. – Тож, основна проблема така: чи маємо ми право залишити у спадок прийдешнім поколінням світ із атомною енергетикою? Я гадаю, що ні. Від неї треба відмовитися, хоча це й буде складно і займе багато часу». Даніель Кон-Бендіт закликає провести у Франції референдум щодо майбутнього атомної енергії.

Павло Хазан, заступник голови Партії Зелених України виступив із критикою Українського уряду, що має стратегічні плани щодо розвитку атомної енергетики в Україні.

“Спостерігаючи  жахливі події, що відбуваються в Японії, ми задаємося питанням, а чому ж українці не зробили висновків із трагедії, що сталася в Чорнобилі? , – запитує український зелений. – Незважаючи ні на що уряди нашої держави і попередні і нинішній продовжує будувати небезпечну ядерну інфраструктуру в Україні, роблячи її заручниками не тільки громадян Європи, але і інших континентів. На сумних прикладах Чорнобиля та Фукусіми ми бачимо, що у разі аварії радіоактивне забруднення не може бути локалізовано і буде безконтрольно розповсюджуватися в залежності від кліматичних умов.”

За даними міжнародних джерел підвищення рівня радіації в 40 разів у порівнянні з природним фоном зафіксовано вчора в Токіо, а також у префектурі Сайтама. За повідомленням TEPCO, рівень радіації поблизу третього реактора АЕС Фукусіма-1 в 400 разів перевищив щорічну допустиму норму. В даний момент контроль за станом АЕС Фукусіма-1 повністю втрачений – зі станції евакуйовано більшість співробітників. Решта 50 осіб при всьому бажанні не зможуть контролювати аварійну ситуацію на чотирьох енергоблоках відразу. Можливо, що через дірки в стіні четвертого блоку в навколишнє середовище відбувається масштабний викид радіоактивних речовин. Можливо, що відсутня вода, для охолодження ВЯП і тому відбувається розплавлення палива. За останні три дні на трьох енергоблоках цієї АЕС прогриміли вибухи. У випадку з другим енергоблоком, що вибухнув 14 березня, пошкоджений корпус реактора, з якого радіація надходить у навколишнє середовище. Тепер криза торкнулася вже четвертого реактора.

Проводячи паралелі між катастрофами в Чорнобилі та Фукусимі, Павло Хазан також сказав, що звичайно технічний рівень японських АЕС їх інфраструктури, рівень системи безпеки та моніторингу не іде ні в яке порівняння з українським. Проте навіть невелика вірогідність техногенної аварії або природних катаклізмів, може призвести до неконтрольованих процесі та спричинити планетарні зміни. “Зараз не тільки в Україні але і у багатьох країнах світу плануються нові і нові реактори. Але людство отримало чергове попередження після Чорнобильської катастрофи. Зелені сподіваються, що ця трагедія має змінити ставлення до розвитку ядерної енергетики у Китаї, Індіі, Італіі, Франції, Німеччині, Швеції та США, а також в арабських країнах.”, – зазначив Павло Хазан.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: зелені,Хазан,Khazan,ПЗУ,Фукусіма
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.